Slöjden finns kanske?

Written by Kerstin. Posted in Kerstin Andersson Åhlin

Resan till Hälsingland ledde inte till några jätterubriker, åtminstone inga med kravaller.

 

Det som är helt uppenbart är i alla fall att slöjd är kul. Jag har under helgen haft förmånen att få vara med när Arbrå Hemslöjdsförening firade sitt 100-årsjubileum med middag i NTO-lokalen, i den lokal där allting började. Av jubileumstalen bekräftas att den största anledningen till att föreningen i Arbrå är så aktiv är de många medlemmarna och att alla är välkomna att vara med och slöjda eller på annat sätt bidra till att slöjden utvecklas i tiden. Arbrå Hemslöjdsförening var först av alla hemslöjdsföreningar att börja jobba med barnverksamhet. 100-åringen jobbar fortfarande på bra med den verksamheten, bl.a. så har en hemslöjdskonsulent formats i denna verksamhet.

Kravallslöjd

Written by Kerstin. Posted in Kerstin Andersson Åhlin

I dag fredag reser jag till Arbrå för att delta på hemslöjdsföreningens 100-års fest. Detta får mig att tänka på följande citat: Under en resa till Gävle 1981 var tidningen Schlager med i en av Black Armybussarna och intervjuade fans. Minns då hur Medel tog till orda. ”Ifall vi ska döpas om föreslår jag Solna Hemslöjdsförening. Tänk er rubrikerna: Solna Hemslöjdsförening i vilda kravaller i Gävle!” Ett obetalbart citat.Mattias Lundqvist
2002-10-29  

Får se om det blir några kravaller eller något annat som leder till rubriker. Återkommer på söndag.

logo_huvud1.jpggnagaremeny.jpg

Slöjdperspektiv

Written by Kerstin. Posted in Kerstin Andersson Åhlin

Jag tänker att man kan se slöjden ur flera olika perspektiv. 

Ur ett:

–         Näringsperspektiv, då menar jag att slöjden skall ge inkomst till den som är utövare. Detta är förutsättningen för slöjdens och slöjdarnas överlevnad. Det är också förutsättningen för slöjdens utveckling, så som jag ser det.

–         Socialt perspektiv, det är när man träffar goda vänner och glada kamrater och slöjdar och umgås på samma gång. Det är också här som de ideella hemslöjdsföreningarna fyller en stor och viktig funktion.

–         Hälsoperspektiv, den där feel good känslan där man blir introvert och känner sig väldigt kreativ.

–         Kulturellt perspektiv, där slöjdens kulturella värden tas till vara och används på ett positivt och viktigt sätt. 

Det finns naturligtvis fler sätt att betrakta slöjden på. Just nu behöver vi alla fundera över och ordsätta vad som menas när vi tar för givet att slöjden bidrar till ett hållbart samhälle och att slöjden är rätt ur miljösynpunkt.

 Detta får mig att tänka på filmen Vem älskar Yngve Frej? från 1973, där trasmattorna ställs mot plastmattorna.

Slöjdprocessen

Written by Kerstin. Posted in Kerstin Andersson Åhlin

Det är viktigt att vila i processen. Men ur slöjdprocessen behöver det komma något fruktbart som t.ex. ny slöjd! Jag tror mycket på att analysera, fundera och tänka fritt i nya banor för att slöjden skall utvecklas i samtiden. Men jag tror också att varje slöjdare måste ha kunskap om verktyg, material och produktens funktion för att slöjden skall kunna skapa  sig en självklar plats idag precis som den hade i det gamla bondesamhället. Den nya slöjden skall spegla vår samtid på ett naturligt sätt, inte på ett krystat sätt. Här finns mycket att göra…. Nu till kantarellpaj inför kvällens fest. 

Men glöm inte se filmen Zodiac som bygger på en sann historia om Zodiac Killer och utspelar sig i norra Kalifornien.

kantareller1.jpg

Kantareller, Skövde augusti 2008

Slöjdens uttryck

Written by Kerstin. Posted in Kerstin Andersson Åhlin

Det är inte så enkelt med slöjdens uttryck, slöjdkänslan eller ens slöjdkvalitet! Och vem är det som avgör vad som är bra, nytt eller kul? Jag efterlyser samtida slöjd som bygger på erfarenhet och kunskap från den tid då slöjden var en självklar del av livet. En ständig källa till inspiration för slöjden tycker jag är den folkliga dräkten till vardag och fest. Detta gäller för både hårdslöjd och för textilslöjd. Det är en utmaning att göra slöjden samtida och angelägen! Håller med om att det behövs fler ställen att se och köpa slöjd, gärna i butiksform. 

Har ni förresten sett filmen 4 månader, 3 veckor och 2 dagar? En fin film som är som ett östligt svar på Juno.

inspiration.jpg

 

Rättvik -92, Slovakien -93, Dala Floda -97, Ryssland -06

Var är slöjden?

Written by Kerstin. Posted in Kerstin Andersson Åhlin

Ja, var är slöjden? Alla Kravallslöjdare som slöjdar var visar ni upp slöjden ni gör?Jag har försökt se slöjd på olika ställen i sommar, bl.a. har jag varit på Slöjdutställningen på Vadsbo museum i Mariestad, (den pågår fortfarande) där fanns inget nytt och inte särskilt mycket roligt heller. Gjorde en resa i Dalsland och var på Dalslands konstmuseum i Upperud, fint museum med roliga utställningar. Åk dit och håll framför allt koll på vilka utställningar som kommer dit. På Halmens hus i Bengtsfors finns en fin liten shop och en pedagogisk utställning om halmhattstillverkning och så lite nya halmslöjdsföremål. Bra! Trots detta tycker jag slöjd är en bristvara! Beror det på att det inte finns avsättning eller kan det vara så att slöjdarna inte tror på slöjden som en inkomstmöjlighet? 

Har ni föresten sett den underbara filmen Juno? Den visades i Sverige första gången hösten 2007. Har ni inte sett den – se den. Det börjar med en stol.

Stol Egypten 1992

  Stol Egypten 1992