sticka stort

Written by Kristin11. Posted in Kristin Virén

Intresset för brickvävning verkar vara minst sagt obefintligt på den här bloggen, så jag spar den bildserien till min egen blogg istället. Om ni vill får ni gärna hälsa på mig där: http://nitsirkristin.blogspot.com

Istället tänkte jag bjuda på en bildserie i storstickning. Tekniken är otroligt rolig för alla, både vana och ovana stickare. Jag har själv tänkt att använda den i min kommande slöjdundervisning, dels som introduktion till stickning men även som vidareutveckling och breddning för den som redan kan sticka räta och aviga. Här sätter endast fantasin gränser, och man kan storsticka precis allt det som man kan sticka på stickor. Materialet kan vara isärklippta lakan, elkablar, soppåsar, vävtrasor, plastband m.m. Förutom själva #garnet” behövs det knappnålar/tejp och eventuellt något att sticka in. Man kan även testa tekniken på en provdocka för att skapa ett plagg.

Börja med att virka en luftmaskkedja. Jag valde att sticka in en puff. Jag har svarvat 4 ben som jag ytbehandlat med linolja och pigment, och sedan har jag skruvat fast dem på en laminerad spånskiva och fäst på några lager skumgummi med hjälp av en sydd klädsel i samma tyg som trasorna.

Sedan plockas det upp en rät maska i varje luftmaska (rät maska, dra ”garnet” ut ur maskan underifrån och upp).

Fortsätt varvet runt och dra igenom maskor, fäst dem med nålar när du arbetar dig runt. Vill du göra en avig maska så drar du garnet genom maskan ovanifrån och ner. Minskning görs genom att dra garnet genom två maskor samtidigt och en ökning genom att sticka en rät och en avig i samma maska.

Mina trasor i lakansväv rev jag 10-15 cm breda.

Brickvävning med bokstäver

Written by Kristin11. Posted in Kristin Virén

Brickvävning är en av de äldsta textila teknikerna och till skillnad från vävning i golvvävstol går det otroligt fort att komma igång med. Varpen träs i kort, oftast med 4 hål med det finns även med färre och med fler, och sedan spänns den upp antingen i vävstol (se mitt förra inlägg) eller mellan midjan och någon fast punkt.

Just detta bandet är vävt i dubbelväv, dvs alla kort, förutom kantkorten, är trädda med två mönstertrådar och två bottentrådar och genom att vrida dem fram och tillbaka kan man bestämma precis vilket mönster man vill ha. Dubbelväv passar utmärkt till motiv med bokstäver, och detta bandet är vävt i sytråd.

Bandet som hank på en tetraväska.

Framöver tänkte jag visa hur lätt det är att komma igång, med material som du redan har hemma. Om du som läser också har provat eller vill prova på brickvävning så lämna gärna en kommentar, det är alltid roligt att knyta nya kontakter kring gemensamt hantverkande!

Bandvävstol

Written by Kristin11. Posted in Kristin Virén

Jag har blivit ombedd att berätta om brickvävning. Först tänkte jag visa min bandvävstol, som det just nu sitter ett brickvävt band i. Bandvävstolen byggde jag som ett träprojekt i min slöjdutbildning. Den ser kanske inte så avancerad ut, men för en nybörjare på trä var den det. Tappar och tapphål, täljda knoppar, raka sidor som skulle passa ihop med varann och så de spännande varp- och garnbommarna.

Själva vävningen kommer jag återkomma till i kommande inlägg.

Tid att skapa

Written by Kristin11. Posted in Kristin Virén

Hej på er!

Jag är jätteglad över att få spendera en vecka på denna blogg. Jag hoppas att ni ska ha (nästan) lika roligt som mig.

Jag tänkte börja med det som alla undrar: ”Hur hinner du?” Med två små barn, en hund, heltidsstudier och lite extraarbete är det inte så lätt att hitta tid till att skapa. Men eftersom jag blir alldeles knäpp utan den tiden så har jag hittat små strategier för att norpa åt mig tid lite här och var. När jag lägger barnen, under föreläsningar i skolan, på barnbion (!), den halvtimmen det tar för små hårda barnmagar att bli klara på toan, under långfrukosten och så självklart i TV-soffan på kvällen.

Eftersom jag själv bäst gillar blogginlägg med bilder så tänkte jag visa mina favoritigaste ställen att få en stund över på:

 

Morgonen! Ibland vill något av de morgonmysiga barnen vara med mig samtidigt som jag vill göra annat. När de var mindre fick de sitta i sjalen och nu får de oftast något eget att pyssla med bredvid mig.

 

 I solen. Ingen motivering krävs.

 

På bussen. Jag pendlar till universitetet i Göteborg och en stickning i väskan gör nästan så jag längtar till bussresan hem.

 

 Det allra bästa stället att få en stund över på är nog ändå i bilen. Självklart står bilen still, och radion är på högsta volym.