Morfars skjortor

Written by Lisa. Posted in Lisa Kivimäki

Jag ringde till morfar igår och frågade om jag kunde få ärva hans gamla skjortor när han dör. Det fick jag.

Morfars skjortor är väldigt speciella för honom. Tidigare, när morfars mamma levde, vändsydde hon kragarna när hans korta hals gjorde att skägget nötte upp dem. Mormor tog sedan över den sysslan tills även hon blev för gammal. Nu vändsyr ingen längre. Morfar klipper därför av kragarna när de blir för slitna. Mormor brukade också lappa skjortorna för hand när morfars vassa armbågar nötte upp tyget. Nu limmar morfar fast lappar på armbågarna med Karlssons klister. Det funkar ganska många tvättar. Jag undrar vad han använder för tyger?

Hade jag bott i Kiruna hade jag givetvis hjälpt honom men så är ju inte fallet. Däremot stryker jag alltid hans skjortor när jag kommer och hälsar på.

Av skjortorna skulle jag vilja göra ett lapptäcke. Ett lapptäcke av gamla minnen, minnen av en annan tid. Morfar gillade idén.

Deadline närmar sig…

Written by Lisa. Posted in Lisa Kivimäki

Ännu en dag närmare inlämningen för mina syprojekt till slöjdlärarutbildningen. Systressen kommer i vågor. I helgen har jag haft besök av min syväninna Hillevi. Vi har arbetat med ett foder till en jacka som syddes upp under en Thailandresa. Jag blir mer och mer irriterad på mr Lucky som skräddaren hette. Hade med mig ett mönster på en jacka som jag väldigt gärna ville ha. Jag trodde i min enfald att jackan skulle bli som mönstret, men icke! På den tiden var jag inte så bevandrad i syvärlden och tänkte att endast tyget var fult. Men sedan jag och Hillevi tittade på jackan första gången insåg jag att mr Lucky inte hade vecklat upp mönstret alls. En markant skillnad var att raglanärmen bytts ut mot en tvåsömsärm. Svårt när man ska göra mönster till fodret av det gamla. Vi fick göra ett helt nytt mönster efter kavajen i mönsterkonstruktionsboken. Jag hittade ett vackert tyg som jag ville ha som foder men det fanns bara en liten bit kvar. Köpte biten och insåg sedan att det inte räckte till ärmarna. Köpte lite vitt tyg och sydde halva ärmarna i vitt. Projektet vilade några veckor tills Hillevi kom igen och vi sydde klart det sista. Fodret blev för litet! Det stramar lite längst ner på jackan och det är lite lätt irriterande. Jag funderar på att lägga in en kil men just nu är jag så trött på jackan att jag inte orkar tänka på den! Uppgiften var att göra om något gammalt plagg som inte används. Jag gjorde ett gigantiskt projekt av något som skulle vara ganska litet… Men jag hoppas att fodret expanderar över natten, kanske kanske…

Har även sytt klart min datorsväska till uppgiften ”att förvara något värdefullt”. Inom lappteknik skulle vi göra någon form av förvaring och jag har en ny dator så… Stockhusrutan i mitt första inlägg är nu applicerad på fickan till datorväskan. Väskan är fodrad med ett gammalt mangeltyg och en toktvättad ylletröja. Yttertyget är av fotlapp. Återbrukat och fint. Applikationen är dock av köpetyg.

Jag börjar nu trivas vid min symaskin. Längtar nästan tills imorgon då jag ska sy på mina lapprojekt. Det börjar bli kul att sy. Bra utveckling. Eftersom jag har tänkt bli slöjdlärare är ju detta väldigt bra. Jag inser att jag verkligen måste ta tag i detta och sy utav bara den för att komma in i det ordentligt. Men frågan är, hur mycket symaskin måste textilslöjden egentligen innehålla? Det heter ju textilslöjd. Jag tycker att tovning är viktigt, broderi, stickning, virkning, varför inte nålbindning?, vävning, och handsömnad. Givetvis ska mina elever få lära sig symaskinen men jag kommer inte att tvinga dem att fördjupa sig i klädsömnad.

Lisa

Balders möte 2008

Written by Lisa. Posted in Lisa Kivimäki

Är du mellan 13 år och 25 år? Har du lust att åka på läger i sommar? Jag försöker just nu att marknadsföra ett undomsläger som ska arrangeras i Halland i år. Vi ska hålla till på Ästad 4h-gård mellan Varberg och Falkenberg under v. 31. Det finns fyra tekniker att välja på och lägret kommer antagligen att bli jätteroligt! Jag har själv varit deltagare två år men är nu för gammal och har istället fått äran att arrangera lägret tillsammans med mina sydlänshemslöjdskollegor. Vill du veta mer så finns det en blogg att besöka http://baldersmote.blogspot.com. Jag jobbar med den lite då och då men det går lite segt. Jag vill ha en massa fantastiska bilder men jag har tyvärr inte så stor bildbank ännu… Har bara haft min kamera i några månader men försöker fota så mycket jag bara hinner.

Om vi ska återgå till läger. Det är ju så mycket trevligare att slöjda ihop med andra. Jag tycker att läger är helt fantastiskt. Man får mat, man slöjdar, äter, slöjdar, äter, badar, sover osv. Och man hinner klart (oftast). Jag var med på Balders möte 2006 i dynverkstaden. Sydde mig en lång dyna tilll mitt sittskoställ från Ikea. Tyvärr är det inte stoppad ännu. Hade stora planer på att måttbeställa en innerkudde från hemslöjden men har inte gjort det ännu! Den funkar som platt dyna också… 2007 anordnade Unga Slöjdare Nordiskt ungdomsläger i samband med Nordiskt familjeläger. Då tovade jag en hel vecka. Det blev en massa olika saker som tovades. Jag passade på att testa tekniker jag inte prövat på förut. Vi fick se det nya programmet @tova som vår tovningsledare Mi Möller hade gjort. Är sugen på att beställa programmet till min slöjdsal så småningom (det är främst tänkt för skolslöjden). Eftersom jag numera tillhör vuxenvärlden får jag antingen försöka hålla mig fast vid lägerarrangörskapet eller så får jag åka på familjeläger om jag ska få min lägerkänsla under somrarna. Har du aldrig varit på läger borde du definitivt ta chansen och vara med (om du är under 25 år vill säga…)

På lapptekniksfronten har tyg inhandlats idag. Jag ska sy ett lite större täcke denna gång. Har en grön duk med röda äpplen som utgångspunkt. För att dryga ut den vackra duken har jag köpt ett rött tyg i lakansväv, både till rutor och till bakstycke. Jag börjar falla för lapptekniken, på mitt sätt. Man kan dryga ut ett snyggt tyg så att det känns som man har mer av det. Min lysgröna duk passar inte hemma hos mig men på ett litet täcke fungerar det. Så gå ut och köp galna dukar på loppis (den gröna kostade 2 kronor), dryga ut dem med lakansväv eller något annat billigt tyg och sy små saker. Sittunderlägg, grytlappar, kuddar. Det finns så mycket som kan förgyllas med lite lappteknik.

Höll på att glömma! Har varit på biblioteket och haft workshop idag. Fick träffa ett gäng 7-10-åringar som vek askar av gamla biblioteksböcker. Det var jätteroligt! Mormödrarna blev lite förskräckta när de såg att vi klippte i gamla böcker men de lugnade sig snart då jag förklarade att det var helt ok. Snacka om återbruk! Vi vek också askar av tapetprover från färghandeln. Vill man veta hur man viker en ask finns det närmare instruktioner på bloggen http://slojdfeber.blogspot.com. Ska försöka lägga ut bilder av askarna på bloggen inom kort. Slöjdfeber är förresten en annan blogg som jag försöker underhålla. Den riktar sig främst till unga, slöjdintresserade hallänningar men jag tror att de flesta av mina läsare är något äldre och bor utanför Halland… Jag försöker sprida slöjd så det får väl kvitta!

Nu

Varbergsbesök

Written by Lisa. Posted in Lisa Kivimäki

Hej igen!

Så var man hemma i Halmstad igen efter två dagar utomstädes. Har jobbat på fästningen med sportlovsslöjd. Hade workshop i broderi både idag och igår. Barnen som kom fick en bit vadmal som det var tänkt att de skulle sy påsar/mobilfodral av men det blev både det ena och det andra. Ganska många dukar faktiskt. Pärlor, knappar, paljetter och lintråd prydde skapelserna. Det är kul att träffa barn i workshopsammanhang. Vilket tålamod vissa barn har! De kan sitta i timmar och bara sy. Jag är imponerad. Vi försökte ragga några Varbergsbarn till Slöjdklubben som startar där till hösten.

Broderad duk

Mobilfodral med knappar och band

Sov över hos kompisar i ett fantastiskt hus utanför Derome. Härligt att komma ut på landet och få ta en skogspromenad i frisk morgonluft. Vi sydde lite ihop, jag och Anneli. Mitt lapptäcke blev nästan klart. Funderar just nu på om det ska quiltas eller inte… Baksidan är lite slapp i tyget (jag är tyvärr inte så noggrann alltid…) men det blir nog inte bättre om det quiltas.

Varbergsbesöket avslutades med sex kalla dopp i kallbadhuset. 3,5 grader i vattnet och 5 grader i luften. Bastade givetvis mellan doppen! Vilken härlig känsla att sitta i bastun och titta ut genom de vackra panoramafönstrerna på havet och förbipasserande båtar, ljus tända i fönstret… Dit ska jag åka igen! Funderar på att designa ett återbesök i Varberg med utställningsbesök (Sitt fint är en underbar utställning) och kallbadsbesök. Måste bara lobba för det…

Kallbadhuset i Varberg

Underbar byggnad, värt ett besök bara för husets skull.

Lisa

En sömmerskas tankar

Written by Lisa. Posted in Lisa Kivimäki

Så var denna symåndag till ända. Vad har jag gjort? Jag har testat min lapptäckesidé hela dagen. Vågade inte gå på vadmalen och fotlapparna direkt (olikt mig, jag brukar aldrig göra förlagor) så jag sydde upp en snarlik idé i lintyget. Det tog tid. Först gjorde jag triangelmallar. Likbenta trianglar ville jag ha. Försökte lägga till sömsmån = inte det lättaste i spetsarna. Jag gör nog en mall med sömsmånen inkluderad när jag ska ge mig på storprojektet. Sedan syddes det lite hit och dit. Upptäckte att jag hade lite ont om tyg så jag fick göra fler lappar… Tänkte inte lappa för mycket på mitt testprojekt men det blev så ändå. Men det känns ändå ganska genuint. För vad är meningen med ett lapptäcke egentligen? Traditionellt sett tog man vad man hade och sydde in en bit av historien. Jag har sytt in det som blev över från ett medeltidsklänningsprojekt och ett vetekuddeprojekt. Inga gamla bröllopsklänningar. Men när jag hittar beskrivningar på nätet handlar det mest om att sy ihop stora sycken effektivt. T.ex. en beskrivning för skolslöjden visar hur man kan effektivisera lappandet genom att sy ihop långa remsor och sedan klippa till lapparna. Ska jag hålla på med lappteknik i skolan får det bli med återbrukstanken som ledord! Eleverna kan ta med tyger hemifrån som kombineras med tygspill från skolan. Miljötänk och historia i ett! I åttan brukar de skriva ”boken om mig” i svenskan, i slöjden skulle det kunna bli ”lapptäcket om mig”.

Symaskinsångesten börjar släppa något. Jag fick sprätta två sömmar idag och det kändes inte så hemskt. Bara lite hemskt. Ska tvinga mig att sy mera inom kort. Försöker lära mig quiltning nu. Så att täcket blir klart. Frågan är om det bör göras för hand eller på maskin…

Idag har det varit slöjdutbildning till 100%. Imorgon blir det Varberg och hemslöjdskonsulentande för hela slanten. Övernattar i Derome så det blir en paus i bloggandet. Sedan kallbadhus… Vi får väl se om jag överlever. Avlägger rapport på onsdag!

En solig måndagsmorgon i Halmstad

Written by Lisa. Posted in Lisa Kivimäki

Ja, nu sitter jag här vid min dator. Solen lyser ute. Det är sportlov för 40% av mig men för 40% av mig är det full aktivitet. Någon måste ju ta hand om alla barn och ungdomar som har sportlov. Så veckans sportlovsaktiviteter är broderier på Varbergs museum. Broderierna startar redan idag men Anneli (blivande Slöjdklubbshandledare i Varberg) tar hand om broderierna idag. Imorgon tar jag tåget upp och ställer i ordning verkstaden, mitt i utställningen ”Sitt fint”. Vi ska inspireras av alla de vackra dynorna som finns på plats och brodera mobilfodral. På onsdagen fortsätts det med broderierna, då i sällskap av Anneli. Sedan tänkte vi passa på att besöka kallbadhuset… Vi får se om det blir ett tidigt dopp. Det vore fint med ett februaridopp på meritlistan. Jag har badat i november, men aldrig i februari.

På torsdag blir det pappersslöjd på biblioteket här i Halmstad. Vi viker askar och påsar och dekorerar med pärlor och snygga stygn. Brukar vara väldigt populärt. Även den aktiviteten är gratis för barn. Så mycket gratis det finns för barnen! Tänk om man vore barn igen…

Och så var det sportlov… Eller? Jag glömde nog att nämna de resterande 50% som jag ägnar åt min textillärarutbildning… 3 veckor kvar till nästa träff i Linköping och min syångest har gett mig ont i huvudet. Jag har många projekt på gång och alla samtidigt! Jag ska sy en leksak och skriva lite om den utifrån en bok om slöjd och lek (färdig!). Jag ska sy om ett plagg. Valde att sy in ett foder i en kappa som syddes upp i Thailand. Stort projekt för att vara nybörjare på symaskinen men det kändes motiverande. Kappan färdigställs nog i helgen då Hillevi kommer på besök. Måste ta in expertstöd till vissa projekt… Jag ska lära mig massor om lappteknik, quilting och applikation. Har börjat med formgivning och fördjupat mig i det under helgen som var. Bör sy upp några färdiga produkter samt även modeller för eleverna. Kan bli hur stort som helst. Jag jobbar mycket med motivationen när det gäller lappandet. Det finns mycket fult på Internet. Överallt klämmer de in nallar och fruktkorgar som applikation på pastelliga täcken! Och vilka tråkiga hemsidor sedan… Tar gärna emot tips på intressanta lappsidor med inspirerande nallefria täcken och annat. Har hittat böcker om gamla svenska lapptäcken som jag försöker fördjupa mig i stället. Försöker färdigställa en väska till min dator i lappteknik men jag har fastnat på dragkedjan. Har dragkedjeångest just nu… Återupptar projektet när den värsta ångesten har gått över. Jo, sen ska jag sy efter ett grundskolemönster ckså, och analysera det. Tänkte sy en klänning i trikå. Spännande, jag har aldrig sytt i trikå tidigare. Sedan tillkommer givetvis en hel del fotande och skrivande om processen osv. Det blir tre hektiska veckor!

Så nu sitter jag här, måndag morgon, och funderar på i vilken ände jag ska börja… Är lite sugen på en lapptäcks idé som jag fick igår när jag var på vernissage av ”Sitt fint” i Varberg. Ska nog spinna vidare på den. Måste nog testa i lintyget innan jag ger mig på fotlapparna tror jag.

Kul att få blogga en vecka och få tillfälle att överföra all min symaskinångest på er!

Vi ses!

Stockhusruta med kronapplikation