Hörlurar. Tredje Delen.
Montering av alla delar. Kåpor, kuddar, läderfodral, bygel, sladdar, kopplingar, mässingsdetaljer osv. Allt tar sin tid. Första paret hörlurar tog mig över en vecka från skisser till färdig och fungerande ”produkt”, sedan dess har jag gjort ytterligare några par men det har gått snabbare. I början av detta projekt var jag osäker på om jag överhuvudtaget skulle lyckas. Jag kämpade länge med att hitta en bra form som skulle passa huvudet, lädret ville inte passa runt byglarna, och det tog ett tag innan jag lyckades fästa elektroniken på ett vettigt sätt. Men det löste sig till sist, och så här ser lurarna ut…
Hörlurar. Andra delen.
Svarvande av kåpor och skuren intarsiadekoration ses på bilderna nedan. En bokpress användes för att fästa fanérbitarna på de svarvade kåporna. Sedan borrades hål för sladdar, byglar och ventilation innan allt slipades och oljades innan monteringen av elektroniken. Hörlurselementen tog jag från ett gammalt par lurar, om någon vet vart man kan köpa bra hörlurselement separat får ni gärna tipsa mig. Bygeln bockade jag till av 2.5mm ståltråd, den kläddes sedan in i läder som jag hade förstärkt med en skena inuti så allt skulle hålla formen.
Hörlurar. Första delen.
Under våren 2011 började jag med ett väldigt kul projekt, att rita och bygga ett par hörlurar. Jag började skissa och prova olika former på kåpor och byglar som förhoppningsvis skulle passa mitt huvud. Kåporna skulle svarvas och dekoreras med intarsiainlägg, bygeln skulle jag bocka ståltråd och klä in i skinn.
Senare kommer mer bilder och beskrivningar av detta projekt.
De första skisserna syns nedan. Det brukar se ut ungefär så här under arbetet, jag samlar alla skisser och prover i tidsordning, från vänster till höger. Innan projektet är avslutat har det blivit en fin karta över processen.
Just nu är det mycket.
Jag börjar med att lägga upp denna bild. Det var väl här någonstans under hösten 2010 jag började med hantverket. Bilden föreställer en maskin av papper som jag rekonstruerade för några veckor sedan. Originalmaskinen är någonstans i Småland, och den byggdes även i en metallversion. Jag vill visa den för att något så enkelt som papper faktiskt går att använda till otroligt mycket. Vidare tänkte jag undersöka möjligheterna med papper och prova på att göra något inspirerat av detta… när det blir tid.
Just denna vecka har jag inga större projekt på gång då det mesta av min tid kommer att gå till skolarbete, därför kommer jag istället att dela med mig av några arbeten jag gjort tidigare.Det blir bl.a. mekaniska pappersskulpturer, bockad metalltråd och hörlurar av trä. Vissa objekt har varit givna skoluppgifter, andra är egna projekt.