Estetik och Funktion

Written by Ulrika Roslund Svensson. Posted in Ulrika Roslund Svensson

Igår åkte hela klassen på kyrkoutflykt i Västergötland för att kika på takkonstruktioner. Ämnet kan tyckas något hemult, men det var verkligen fascinerande. Dessa kyrkor var daterade till år 1140-1150 vilket är unikt! Där klängde vi runt en dag, på kyrkvindar av 900 år gammalt virke.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Såsom bilden ovan visar var takstolarna synliga när kyrkan byggdes. Konstruktionen var väldigt tät och sammanfogningarna bildade vackra mönster. Man kan tänka att de tillsammans med ljuset från fönstren skapade ett vackert skuggspel ner på församlingen. Senare lärde man sig att slå valv varpå takstolarna byggdes in och glömdes bort. Det är slående även i dessa romanska takvalv, vilka skuggspel och reflektioner som bildas ur vinklar och vrår. Man tog hänsyn till fönstrens placering på ett helt annat sätt då man inte hade tillgång till elektricitet. Det skapar stämningsfulla byggnader.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta är alltså en återupptäckt av en tidigare bortglömd estetik och byggnadstradition som är av största värde även internationellt.
Detta byggnadssätt visar på att estetiken lika mycket är en funktion som en bärkraftig konstruktion. Det är en samverkan däremellan, där konstruktionens funktionella krav blir konstens ramar.

Om man vill läsa mer  finns vår lärare Kina Linscotts rapport tillgänglig här http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fgupea.ub.gu.se%2Fbitstream%2F2077%2F19106%2F1%2Fgupea_2077_19106_1.pdf&ei=XMCcUeyaMqeF4gSo_IDADA&usg=AFQjCNFRXwTQOra-EtJWit7LDZrTSaR5-Q

 

 

Taggar: