Broderi har en läkande förmåga

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Broderi Bates och Blixt har vuxit de senaste åren. Inte trodde vi när vi startade år 2000 att vi skulle få så många elever. Många tycker det är en rolig och lugn utbildning. Vi har varken tidspress eller examen i vår kurs. För varje deltagare är det en personlig utveckling som sker – en aha-upplevelse – som plockar fram den inre förmågan att se och framställa ett eget broderat konstverk. Men broderi har också en läkande förmåga. När handen arbetar vidgas tankarna och hjärnan bearbetar händelser på ett mjukt sätt.

En läkare i London gav på 80-talet sina nyopererade patienter ett broderi kit med ett litet färgat tyg, en nål och vackra trådar och bad dem brodera en bild av sina tankar. Många tyckte det var roligt och broderade för hjärtans lust. De tillfrisknade fortare och kunde skickas hem flera dagar tidigare än de som inte ville brodera. Hon berättade om sina erfarenheter för oss när vi studerade på Opus. Tyvärr blev hon utfrusen av sina manliga kolleger och tvingades lägga ner sitt projekt. Men på senare år har det blivit lite mera accepterat och broderiet har inte längre den ”töntstämpeln” som det hade innan sekelskiftet.

Är du intresserad av vår broderikurs på distans? Besök vår hemsida www.batesoblixt.se

Du kan också besöka oss på Bohusläns Museum i Uddevalla på mån-ons 22-24 juli. Där går en kurs för 19:e året i rad i Kreativt Broderi. Kursen är alltid fullbokad och drygt 15 kvinnor broderar av lust och välbehag. Några som besökt oss har blivit så broderisugna att de genast vill vara med. Så välkommen om  du har vägarna förbi!

Här är några olika tekniker vi arbetar med

Hav och strand kopia Långa och runda knutar kopia VLUU L210  / Samsung L210 Stol i Provence_kopia kopia Tråd och papper kopia

 

 

Taggar:, , ,