Författar Arkiv

Världsbroderidagen 30 juli

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Tisdagen den 30 juli är det Världsbroderidagen och många av Broderiakademins lokala grupper anordnar utställningar och workshops över stora delar av Sverige. Även i Danmark är det stora aktiviteter på gång. Broderi är ett universellt språk och finns över hela världen. Många kvinnor och män i alla länder broderar och några berättar, att det är just broderiet, som håller dem uppe under krig och annat elände. För många i krigsdrabbade länder kan broderi vara ett budskap. Att bära ett visst broderat klädesplagg i Palestina kan betyda ”hjälp mig”.

 

Efter båda världskrigen behandlades soldater som var psykiskt skadade i strid med just broderi. På Imperal War Museum i London fanns för ett tag sedan en utställning av stora korsstygnsbroderier, broderade av soldater.  

 

Organisationen Fine Cell Work i Storbritannien arbetar med fängslade män och kvinnor och lär dem brodera. 60 frivilliga lär 400 fångar, varav nästan alla är män, att brodera. Deras arbeten ställs ut regelbundet bl a på Victoria och Albert museet i London. Allt säljs sedan för att ge fångarna lite ekonomiskt stöd. Besök gärna deras hemsida www.finecellwork.co.uk. En sådan organisation behöver vi nog ha i Sverige med.

 

 Syftet med Världsbroderidagen är just att lyfta fram broderiet, att både män och kvinnor kan brodera, att det har en läkande förmåga och att det mycket väl kan jämställas med fri konst.

 

Då är vår blogg vecka över och vi tackar alla som har följt våra berättelser. Hoppas ni en dag prövar på Kreativt broderi. Vår bok ”Broderi för Lust och Välbehag” finns att låna på biblioteket.

Vi avslutar med ett gemensamt broderi av Broderi Bates och Blixt samt inbjudan till vår utställning ”Håll Masken” i Lidköping den 30 juli mellan 11-16. Vi håller till på Rörstrandsområdet om någon har vägarna förbi.

Gemensam bild kopia maskkopia Karneval kopia

 

Broderi har en läkande förmåga

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Broderi Bates och Blixt har vuxit de senaste åren. Inte trodde vi när vi startade år 2000 att vi skulle få så många elever. Många tycker det är en rolig och lugn utbildning. Vi har varken tidspress eller examen i vår kurs. För varje deltagare är det en personlig utveckling som sker – en aha-upplevelse – som plockar fram den inre förmågan att se och framställa ett eget broderat konstverk. Men broderi har också en läkande förmåga. När handen arbetar vidgas tankarna och hjärnan bearbetar händelser på ett mjukt sätt.

En läkare i London gav på 80-talet sina nyopererade patienter ett broderi kit med ett litet färgat tyg, en nål och vackra trådar och bad dem brodera en bild av sina tankar. Många tyckte det var roligt och broderade för hjärtans lust. De tillfrisknade fortare och kunde skickas hem flera dagar tidigare än de som inte ville brodera. Hon berättade om sina erfarenheter för oss när vi studerade på Opus. Tyvärr blev hon utfrusen av sina manliga kolleger och tvingades lägga ner sitt projekt. Men på senare år har det blivit lite mera accepterat och broderiet har inte längre den ”töntstämpeln” som det hade innan sekelskiftet.

Är du intresserad av vår broderikurs på distans? Besök vår hemsida www.batesoblixt.se

Du kan också besöka oss på Bohusläns Museum i Uddevalla på mån-ons 22-24 juli. Där går en kurs för 19:e året i rad i Kreativt Broderi. Kursen är alltid fullbokad och drygt 15 kvinnor broderar av lust och välbehag. Några som besökt oss har blivit så broderisugna att de genast vill vara med. Så välkommen om  du har vägarna förbi!

Här är några olika tekniker vi arbetar med

Hav och strand kopia Långa och runda knutar kopia VLUU L210  / Samsung L210 Stol i Provence_kopia kopia Tråd och papper kopia

 

 

Rostigt broderi

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Varje år i oktober åker Bates och Blixt till den stora handarbetsmässan i London. The Knitting and Stitching exhibition på Alexandra palace. Man behöver gå ett par dagar för att ta in allt som finns där. Ett 100-tal utställare, ett par hundra försäljare och ett 50-tal olika föreningar är representerade i de jättestora rummen. Här hittar man alla nyheter inom broderi, stickning, virkning och annat roligt textilt hantverk. 80 workshops körs under de fyra dagarna som mässan äger rum.

Det bästa är att man knyter kontakter med broderande och stickande kvinnor från hela världen, kan bläddra i alla nya böcker och inhandla allt nytt material.  Där är alltid mycket folk och medhavda smörgåsar är ett bra tips om man inte vill stå i matkö till någon restaurang. Att sätta sig ner på golvet och äta är heller inte ovanligt.

 VLUU L210  / Samsung L210

Här sitter vi på golvet och intar vår lunch. Från vänster Teresa från Kenya, Surjeet och väninna från Indien, Dorothy och Mary från England, Kristin och Pian från Sverige.

 

Förra året blev en man mycket uppmärksammad. Han hade broderat på gamla bildörrar. Ja, det låter lite udda men som offentlig konst gör det sig säkert någonstans. Mannen kallar sig för Mr X men heter egentligen Jamie Chalmers. Jamie hjälper gärna de broderande fångarna i broderigruppen Cell works att få ut sina arbeten och på så sätt lite pengar till gruppen. I England finns det faktiskt flera stora män som broderar och skriver böcker om broderi. Då räknar jag inte Kaffe Fasset för han är amerikan.

 VLUU L210  / Samsung L210

Att rostfärga tyger för broderi har blivit populärt på senare tid. Det är mycket enkelt, man behöver bara några rostiga föremål, en bit vitt  bomullstyg, vatten och ättika. Lägg de rostiga föremålen på  tyget och spruta över  vatten blandat med ättika. Du kan behöva upprepa proceduren ett antal gånger tills du blir nöjd. Rosten bildar mönster som kan användas i broderi.

DCF 1.0 Rostat tyg kopia

Det är bara att släppa loss fantasin!

Kompositionsteknik för broderi

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

En gång om året träffas ett antal Bates och Blixt elever på Hellidens Folkhögskola i Tidaholm.

Deltagarna inspireras av varandra i de olika uppgifterna och aktiviteten är enormt stor under hela helgen.

På årets träff blev uppgiften kompositionsteknik! Att riva färgat papper i olika former och sedan sätta ihop dessa till olika kompositioner blev en rolig utmaning. Det blev diskussion om Gyllene snittet, Diagonal komposition, S-kurvan, vertikala och horisontala linjer och former, korsformer och yttäckande mönster. Och sedan kom det allra roligaste att brodera upp bilderna. Alla var fantastiskt duktiga och vi vill nu visa några bilder av våra elever. Tyvärr kommer vi idag inte ihåg vem som gjorde vad, så ingen nämnd – ingen glömd för ni var allesammans jätteduktiga.

Världens roligaste övning, blev några av kommentarerna efter kursens slut. Allra längst ner är de färdiga skisserna uppbroderade. Vi utgick ifrån cirkel, triangel och kvadrat och sen fick var och en göra egna kompositioner.

Samtliga  former S-kurvan detalj S-kurva korsform Ytäckande Färdiga broderier efter skiss Färdiga broderier 1

 

 

 

Skissboksteknik

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Bates och Blixt skissar mycket. Vi skissar och skissar. Minst 10 minuter per dag. Att bara skissa linjer kan bli fantasifulla kompositioner. En av våra lärare i England påpekade hela tiden att skissa är inte att teckna. En teckning var för honom en perfekt föreställande bild – likt ett fotografi. En skiss är precis det, som du ritar och ser i din egen bild. Kolla rörelserna! Ser du någon rytm, någon färg som ger bilden balans och harmoni? Genom att skissa lär man sig upptäcka helt nya saker.

 

 I våras gick Pian och Kristina själva en kurs i skissboksteknik för en underbar engelsk dam Gwen Hedley. Hon fick oss att titta på stenar, bark, grenar och skissa av de olika mönsterformerna. Men vi fick inte använda penna utan pinnar av olika slag – tandpetare, örontops, smala glasspinnar, kvistar, sönderklippta pappersbitar m m. Och det gick faktiskt att skissa med allt genom att doppa dem i tusch och bläck i flera färger.

Vi kom hem med en tjock skissbok full av bilder till blivande broderier.

 

 Min skissbok red Skissböcker red

 

Ibland jobbar vi i skolan på högstadiet. Även  då låter vi barnen skissa innan de börjar brodera. En rolig övning är att låta eleverna rita av sin kompis. Men sedan får de klippa skissen mitt itu på längden och byta vänsterdelen med sin kompis. När de sätter ihop det nya ansiktet blir det alltid en kul upplevelse. På ett mikrofärgat litet tyg för de sedan över ansiktet till tyget och börjar brodera, helst bara med raka stygn – de klarar även pojkarna lätt att göra. De färdiga ansiktena kan sedan sys ihop tillsammans och bilda ett litet lapptäcke och bli en dekoration någonstans i skolan.

VLUU L210  / Samsung L210

Ansikten är också roligt att brodera för vuxna elever. Här följer några bilder på ansikten som Kristina Blixt har broderat med olika stygn, ett med raka stygn, ett med applikation och ett med korsstygn.

Måla med raka stygn kopia applikation av egentillverkat tyg kopia Många korsstygn kopia

 

 

Lek med stygn

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Ett annat sätt att vara kreativ i broderi är att leka med de olika traditionella stygnen.

Ta tex kedjestygnet. Det finns säkert fler än 10 olika sätt att sy kedjestygn – vridna, smala, breda, öppna, avigvända osv.

Använd de olika formerna och sy dem i olika storlekar. Det är då som stygnen blir uttrycksbärare i din bild. Lek med de olika formerna och blanda alla i en och samma bild. Sy med många olika trådar på nålen och du får ännu en effekt i ditt broderi. Försök att vara ”olydig” och gå utanför allt som du en gång lärde dig. Blanda stora och små stygn. Allt är rätt i kreativt broderi.

Kedjestygn_redigerad Blå blomma-redigerad

 

På Världsbroderidagen den 30 juli kommer Skaraborgsgruppen att ställa ut broderade masker. Just den dagen är vi på Rörstrandsområdet i Lidköping – lokal Fajansen och invigning sker kl 12. Vi hoppas komma upp i ett 100-tal masker. Fyra grupper inom Broderiakademin i Skaraborg arbetar tillsammans under Bates och Blixt ledning. Alla har hjärtligt roligt när vi träffas.

Under augusti kan man beskåda maskerna på biblioteket i Götene.

Mask-1 Mask-2 Mask-3 Mask-4 Mask-5

Ett litet smakprov vad komma skall på Världsbroderidagen!

 

Kreativt Broderi

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Ibland får man roliga utmaningar, som att skriva på någon annans blogg. Helt plötsligt har man en helt annan målgrupp, vilket är väldigt stimulerande. Då gäller det att tänka till lite – vad intresserar er ni som läser Kravallslöjds blogg?

 

Inom det fria broderiets värld har vi haft terror broderi länge. För allt man kan sticka en nål igenom kan man brodera på.  Gardiner på tågen, säten på bussar och spårvagnar är några som fått dekoration av fritt broderi.

Orden fritt broderi är egentligen lite missvisande, vi skulle hellre vilja kalla det Kreativt broderi. För det är just det kreativa inom oss som kommer fram i det fria broderiet.

 

Broderi Bates och Blixt bygger på kreativt broderi. Vi försöker inspirera våra elever att tänka fritt och kreativt. Många ber att vi skall sälja broderisatser med fria uppritade broderier. Men då är det inte fritt broderi längre. Fritt = egna tankar.

 

Alla har vi en inneboende kreativitet. Det är kreativitet vi vill locka fram hos våra elever. Genom att studera en konstnär, läsa om hans eller hennes liv, kolla bilder, studera färger och former, kan man få inspiration, som kommer fram i kreativitet.

 

Ett sätt att stimulera sin kreativitet är att brodera lager på lager. Ta fram dina garner – det kan vara allt från stickgarner, moulinégarn till sytråd. Sätt ihop i färgfamiljer eller färger som du tycker passar bra ihop. På ett lite glesare tyg kan du börja brodera hej vilt. Börja med de tjocka garnerna och fortsätt med de tunnare.  Sy tätt, tätt och lägg stygnen på varandra i lager på lager. Snart kommer det fram en textur av vackra färger. I den här övningen räcker det att bara kunna sy ”upp och ned” stygn. Glöm inte att våga brodera över och över – det är just då effekten blir så fin.

 

 Pilgrim_redigerad

Blues_1 redigerad

Här är två exempel på lager på lager och en fin textur av kreativt broderi. Det översta heter Pilgrim av Kristina och det nedre Blues av Pian