Världsbroderidagen 30 juli

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Tisdagen den 30 juli är det Världsbroderidagen och många av Broderiakademins lokala grupper anordnar utställningar och workshops över stora delar av Sverige. Även i Danmark är det stora aktiviteter på gång. Broderi är ett universellt språk och finns över hela världen. Många kvinnor och män i alla länder broderar och några berättar, att det är just broderiet, som håller dem uppe under krig och annat elände. För många i krigsdrabbade länder kan broderi vara ett budskap. Att bära ett visst broderat klädesplagg i Palestina kan betyda ”hjälp mig”.

 

Efter båda världskrigen behandlades soldater som var psykiskt skadade i strid med just broderi. På Imperal War Museum i London fanns för ett tag sedan en utställning av stora korsstygnsbroderier, broderade av soldater.  

 

Organisationen Fine Cell Work i Storbritannien arbetar med fängslade män och kvinnor och lär dem brodera. 60 frivilliga lär 400 fångar, varav nästan alla är män, att brodera. Deras arbeten ställs ut regelbundet bl a på Victoria och Albert museet i London. Allt säljs sedan för att ge fångarna lite ekonomiskt stöd. Besök gärna deras hemsida www.finecellwork.co.uk. En sådan organisation behöver vi nog ha i Sverige med.

 

 Syftet med Världsbroderidagen är just att lyfta fram broderiet, att både män och kvinnor kan brodera, att det har en läkande förmåga och att det mycket väl kan jämställas med fri konst.

 

Då är vår blogg vecka över och vi tackar alla som har följt våra berättelser. Hoppas ni en dag prövar på Kreativt broderi. Vår bok ”Broderi för Lust och Välbehag” finns att låna på biblioteket.

Vi avslutar med ett gemensamt broderi av Broderi Bates och Blixt samt inbjudan till vår utställning ”Håll Masken” i Lidköping den 30 juli mellan 11-16. Vi håller till på Rörstrandsområdet om någon har vägarna förbi.

Gemensam bild kopia maskkopia Karneval kopia

 

Taggar:, , ,