Om slöjdar hur- vad- varför och slöjdarförebilder

Written by Marie Fagerlind. Posted in Marie Fagerlind

 

 

Första dagen känns verkligen som en dag fullmatad med intryck, ändå började vi först efter lunch. Gruppen är redan igång med frågor och diskussion kring hur, vad och varför de slöjdar. Härligt! SLÖJDINKUBATOR kunde inte önska sig en bättre start.

Tillbaka i rummet på af Chapman efter en kvällspromenad på Skeppsholmen. I korridoren utanför mitt rum sitter ett porträtt på en av mina stora slöjdarförebilder. Gunnar Fagerlind tjänstgjorde som skeppsgosse på af Chapman 1936. Med en rejäl kunskap om livet i allmänhet och knopslageri synnerhet gick han i land efter andra världskriget. Han har sedan dess ständigt jobbat med att utveckla sina knoptekniker, förfinat redskap, metoder och produkter. En sann och skicklig slöjdare.

Åtskilliga är de timmar jag suttit bredvid, lärt och lyssnat på sorgliga som dråpliga historier medan han trensat rep runt flaskor och slagit fockerdrevsuddar. Splitsat, taglat och tightat. Slagit valknopar, aphänder och fallrepsknopar.

Att förebilder och uppmuntran är värdefulla för att höja sitt self efficacy, så att man ökar kvalitén i inställning, uthållighet och prestation har vi fått lära oss idag. Det känns då extra bra att somna och veta att min förebild vaktar utanför  dörren i natt.

 

Skeppsholmen SLÖJDINKSkeppsholmen Gunnar

Taggar: