Vill du bli stor så gör grytunderlägg

Written by Niklas Fännick. Posted in Niklas Fännicks

En kompis, från andra sidan jorden, som är konstnär frågade mig i ett mejl hur hon skulle göra för att lyckas leva på det hon gör. Hur skall jag kunna veta det, undrade jag. Och hon hänvisade till separatutställningar och tidningsklipp.

SVThalland Metalldesigninternationalmetalldesigninternational

SVT Halland på besök på utställning i vintras (t.v.) och boken Metall design international (t.h.). Boken är förlaget Hephaistos val av de 10 bästa inom smide och metallformgivning för året. 2014 hade jag den stora äran att väljas ut som en av tio. (Boken är till salu. Kontakta Niklas Fännick för ditt ex.)

Men jag har ingen aning. Däremot gillar jag ett  fint ordspråk. I Bibeln står det ”Ser du en man som är skicklig i sitt arbete? Han skall stå inför kungar.”

Är inte det sant?

Jo.

Jobba på det du är bra på. Och var bra på det du gör. Hitta din nisch. Hur liten den än är. Fick en gång rådet av en lärare att inte spreta för mycket i mina uttryck. Jag tyckte det lät rysligt tråkigt då. Man vill ju göra det som är kul! Men när jag betraktar duktiga och uppskattade skapare ser jag just det. De har sin grej. Och det funkar.

Om du gillar att göra grytunderlägg så gör grytunderlägg! När det gäller grytunderlägg kommer du vara den stora auktoriteten. Alla som vill ha ett grytunderlägg kommer vilja ha ett av dig. För du är känd för dina grytunderlägg. Och du kan din grej. Du skall stå inför kungar med dina grytundelägg. Om hundra år kommer dåtidens Knut Knutsson att prisa de fantastiska grytunderläggen du gjorde, just för att du var störst på grytunderlägg.

Fånga det folk berömmer dig mest för och utveckla det. Grytundelägg eller ej.

Eller så gör du det du tycker är kul nu och njuter av nuet. Grytunderlägg eller ej.

Taggar:,

Niklas Fännick

Bygger djur av kastad metallskrot. Hållbart!