Åk tunnelbana!

Written by Lina Johansson. Posted in Lina Johansson

Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka bor jag i Stockholm. Jag har ett tips till dig som uppskattar konst och design och som nån gång emellanåt befinner dig i Stockholm – åk tunnelbana! Åk tunnelbana bara för att åka tunnelbana. Hoppa av på en station bara för att se stationen. Åk vidare, se nästa station, åk vidare. Stockholms tunnelbanesystem förtjänar att betraktas som ett enormt galleri för konst, design och arkitektur. Många stationer är rent spektakulära när man börjar se sig omkring. Den konstnärliga utsmyckningen har verkligen fått ta plats på många håll, och det är lätt att hitta djärva och intressanta val av färger, målningar, kakel och skulpturer. Kanske har man vågat ta ut svängarna mer därför att tunnelbanestationerna är offentliga rum där man alltid bara är på genomresa. Man kommer dit med målet att ta sig därifrån fortast möjligt. Gör tvärtom – åk till en tunnelbanestation med målet att dröja kvar en stund!

centralen2

centralen

T-centralen bjuder på fantastiska kaklade väggar.

 

slussen2   slussen1

Slussens skiljeväggar mellan perrongerna.

 

gamla stan

Stationen i gamla stan är fylld med enkla grafiska mönster och härliga färgskiftningar.

 

ropsten   ropsen4

ropsten   ropsten3

Ropsten är en av mina favoritstationer. De långa rullbanden är kantade med enkla lekfulla målningar som doftar 70-tal. Över plattformarna har det välvda taket målats i svartvita ränder med dramatisk effekt, och vid den ena utgången finns fantastiskt fint kakel.

 

östermalmstorg2

Skriver man om utsmyckning i Stockholms tunnelbana så får man ju absolut inte glömma Östermalmstorg och Siri Derkerts ristningar i betong. Ta en promenad längs båda plattformarna och njut av hennes teckningar, porträtt och budskap.

 

fridhemsplan

Svartvitt golv i storskaligt mönster mot gula väggar – enkelt men väldigt effektfullt! Tyvärr blev jag lite osäker på vilken station det är. Jag gissar på Fridhemsplan – rätta mig om jag har fel.

Taggar:, , , , , ,