Vi är int´ oslög

Written by Malin Karlsson. Posted in Malin Karlsson

Det är galet hur snabbt tre år går. För snart tre år sedan fick jag reda på att jag kommit in på utbildningen Ledarskap i Slöjd och Kulturhantverk, då visste jag vad jag skulle göra de närmsta tre åren. Det var för mig då, en väldigt lång tid. Inte sen gymnasiet har jag haft så lång tid planerad. Men det gick ruskigt snabbt och det har hänt så mycket!

Efter de här tre åren har jag börjat kalla mitt intresse för slöjd och jag har blivit en slöjdare. Innan dess tyckte jag att slöjd hörde samman med skolslöjden, enbart. För många är det nog det slöjd betyder nu också, men jag har en önskan nu att ta tillbaka ordet. Det som lockar mig mest är själva ordet kommer från det fornnordiska ordet för slug: slöghþ. Den som slöjdar är slug, skicklig, händig. Och det är precis det jag förknippar med slöjd, problemlösandet och för min del, tillfredsställelsen när jag löst något som initialt verkat för svårt.

Under min första praktik i utbildningen mötte jag Jögge Sundqvist som gav mig en t-shirt med följande tryck som sammanfattar det hela:

553626_10151183388097920_20480695_n

Den dubbla negationen typiskt för Norrland gör det förstås ännu lite bättre.

Så efter tre år har på något magiskt vis ökat mitt intresse för slöjd, lärt känna fantastiska människor och den 5 juni tog jag examen. Galet. Och den 9 juni började jag jobba som hemslöjdskonsulent. Ännu galnare. Jag fick ett vikariat för Tobias Havaas hos Slöjd i Väst i Västra Götaland och nu sitter jag dels på Bohusläns Museum i Uddevalla och dels på Slöjd och Byggnadsvård på Nääs och lär mig ännu mer om vad det innebär att vara hemslöjdskonsulent.

Min tanke var att det den här bloggveckan får bli små funderingar kring vad jag gör om dagarna, vilka evenemang jag jobbar med och om det dyker upp något som jag känner att ni skulle bli glada av att veta mer om.

Idag har jag ägnat större delen av dagen åt att hjälpa min kollega Hillevi med förberedelser inför Barnens Kulturkalas i Göteborg som Slöjd i Väst ska vara med på. Det kan tyckas långt bort i tiden, ända in i mitten på augusti, men eftersom jag ska ha semester emellan (mitt livs första semester, wohoo!) så får en del förberedas nu. På kulturkalaset kommer slöjdklubbshandledare hålla till i Trädgårdsföreningen och det blir hela 700 kvadratmeter slöjd under tre dagar. Det blir slöjdstationer, kojbygge, vävning i mega-vävramar för att bara nämna lite.

Så idag har jag gjort beskrivningar och påbörjat lite förlagor som ska finnas bland de olika slöjdstationerna som det ska vara möjligt att besöka under kulturkalaset.

De andra dagarna på Kulturkalaset kommer Folk och form hålla i aktiviteterna i Trädgårdsföreningen, då kommer jag att visa fiskskinnsgarvning. Så för den hugade är det bara att droppa förbi och kanske skrapa lite fjäll eller gegga lite fiskskinn i äggula. :)

Taggar:, ,