Glasgjutning

Written by Tina Frausin. Posted in Tina Frausin

Hej. Tina Frausin heter jag mitt yrke är konstnär. Jag brukar bara kalla mig konstnär, eftersom jag jobbar i så många olika material, textila uttryck, glas, metall, keramik, funna objekt och det som för stunden attraherar och lockar mig. Lek och lekfullhet är centralt i mitt skapande.

Jag börjar bloggen med att varva ned efter en oerhört intensiv vecka. Känner mig uppfylld av glasgjutningsprocessen. Jag och min kollega Elin Forslund har hållit årets första glasgjutningskurs på Pukebergs glasbruk i Nybro. Vi har hållit sommarkurser tillsammans sedan 2006. På kursen hade vi tio entusiastiska elever som skulle lära sig att göra sandformar och sedan bemästra skopan framför den 1180 grader varma glasugnen. Vi har haft en fantastisk, totalintensiv vecka och inspirerats av varandra och den fina bruksmiljön. Resultatet blev många fina glasskulpturer och en bra gemenskap.

http://glasgjutning.wordpress.com/

Processen när man gjuter i sandformar varierar från att vara spontan och direkt till att handla om precision och noggranhet.
Det är varmt i hyttan och ugnen med sin höga temperatur kan kännas lite skrämmande i början. Vi lotsar våra kursdeltagare genom hela gjutprocessen, från formtillverkning till att fånga an  med skopan och hälla det varma glaset ned i formen till att slutligen bära in det i avspänningsugnen. Glaset ligger i avspänningsugnen hela natten och kyls långsamt ned. Först på eftermiddagen kan man se resultatet av gårdagens arbete.

Vi gjuter glaset i sandformar och använder oss av objekt som vi hittat på loppis eller tillverkat själva för att göra avtryck i sanden.

P1220551

Skopan klipps rent och sedan ska det varma glaset hällas i ned i sandformen.

IMG_2613

P1220563

Här har vi gjutit glaset i en gipsmask.

P1220668

Gjutarlaget lägger in den färdiga biten i avspänningsugnen.

bild7

Först dagen efter kan man plocka ut de gjutan glasbitarna.

bild8

Shahla med en av sina allra första glasgjutningar.

P1230010

Jenny har gjutit ett självporträtt.

P1220996

P1220940

Baksidan på det gamla glasbruket är en spännande plats för dem som gillar skrotromantik.

P1220542

På återseende Pukeberg, nästa kurs drar igång vecka 33.
Stort tack till Uta Klement och Hanna Broberg, mina elever som lånat ut sina fotografier från kursen.

IMG_2661

Taggar: