Alla dagar är inte lika kreativa

Written by Tina Frausin. Posted in Tina Frausin

Idag har nästan hela dagen gått åt till att sitta framför datorn och virra runt på stan för att göra ärenden. Det är bara att konstatera att ibland finns det ivarken tid eller plats för kreativiteten. Mycket tid har gått åt den här veckan för att sammanställa gårdagens föreläsning i Kungshamn och jag har därigenom gjort en tillbakablick på mina konstnärliga arbete sedan 2006 och fram till nu. Ett projekt som jag fortfarande tycker håller är ”Den stora slipsjagken” som består av fotografier av ett 30-tal installationer i och kring byn Grez-sur-loing i Frankrike. Jag var där vintern 2007 som gästande konstnär i Carl Larssons ateljé på hotel Chevillon. Den stora slipsjakten började med att jag samlade in avlagda slipsar genom att ställa en låda i lunchrummet på ”slipstäta” företag. Rustad med en resväska fylld med slipsar, min kamera och en svensk-fransk ordbok flög jag i början av novembeer till Paris.
Varför just slipsar? Slipsen är en stark symbol för manlighet och makt. Den blir därmed ett spännande och uttrycksfullt objekt att arbeta med som konstnär och feminist. Högt uppsatta män i kostymer med slips dominerar i mediebilden världen över. Tänk efter, du ser dem dagligen. Trots varierande längd, bredd, färg och mönster är grundprincipen för vad slipsen
uttrycker oförändrad. Den stora slipsjakten är ett konstprojekt om klädkoder, makt och identitet. En serie tillfälliga installationer som bygger på användandet av slipsar och hur kläder på ett undersökande sätt kan användas visuellt för att uttrycka könstillhörighet och maktstrukturer. Jag har samlat projektet i en bok, det går också att läsa om det på min hemsida.

http://www.tarigo.net/tarigo.net/Projects.html

trapp Tie-stonepier2

DSCN6505 DSCN6209

rapunzel Tie-well5

tvättplats3

tvättplats2

grind DSCN6100 kakfat Tie-grezbrige2 Tie-bench5 fruktträd

Taggar:,