Online Stickcafé – rätt häftigt och viktigt faktiskt 

Written by Lisa Bomble. Posted in Lisa Bomble

En oktoberdag 2010 var jag krasslig. Jag hade feber och jag kunde inte ta mig iväg på stickcafé som jag hade tänkt. Jag gjorde vad varje modern stickerska gjorde i den här situationen i oktober 2010 (och idag) – Jag gnällde om det på Facebook. ”Stackars mig som är sjuk och inte kan gå på stickcafé” ungefär. Jag fick svar. Eva kunde inte gå på sitt stickcafé i Halmstad pga feber samma dag, så ”Vi kan väl ha stickcafé här?” sa Eva. Kommentarstråden växte sig lång och fler och fler berättade vad de stickade just denna oktoberdag.

”Det här blir för rörigt”, sa jag. ”Vänta, jag skapar ett event!”. Jag skapade ett öppet event vid lunchtid och vid klockan 18 var det över 100 personer som anslutit sig till detta allra första stickcafé online. Vi hade uppenbarligen upptäckt ett uppdämt behov! Det tog bara någon vecka så var gruppen bildad och inom ett halvår nådde vi första tusentalet medlemmar. Idag har gruppen över 15000 medlemmar och jag har numera en hjälp-admin för det blev för mycket att försöka rodda helt själv till slut.
onlinebanner
Det fanns inte många hantverksgrupper på Facebook när Online Stickcafé startade och det stod snabbt klart att vi behövde tydliga regler och riktlinjer för att gruppen inte skulle skena iväg och bli något annat. Det har visat sig helt nödvändigt att ha dessa få, men tydliga, regler att luta sig mot när frågor om hur gruppen är och bör vara dyker upp. De har ändrats och kompletterats ett fåtal gånger, men att forumet är reklamfritt, att alla är där som privatpersoner och respekten för upphovsrätt inom handarbete har varit gruppens ramar från start.

Så långt är det enkelt att beskriva vad Online Stickcafé är, men jag tänkte passa på att dela med mig av lite tankar om vad mer Online Stickcafé har blivit, och varför jag tror att sådana här grupper om särintressen som stickning kan vara enormt viktiga! Jag tror nämligen trots allt att den ”slacktivistiska” rörelsen är viktig inte bara för stickningen och hantverket utan för samhället i stort!

Tar jag inte i lite nu? Jo, kanske, men låt mig förklara.

Jag är en ganska politisk person. Inte nödvändigtvis parti-politisk då mina hjärtefrågor hanteras olika bra av olika partier och jag inte 100% platsar nånstans, men låt oss förenkla med att jag inte står till höger. (Men när det handlar om småföretagande till exempel hittar jag mina gelikar närmare mitten. I allt annat finns mina kompisar längre ut till vänster… ungefär.) Men det var inte min politiska övertygelse jag ville prata om… Ordet politik avskräcker många. Flera likställer det med partipolitik och många säger att det är det tråkigaste som finns, men syftar ofta på partiledardebatter då slipsklädda maktelitmänniskor kastar glåpord och miljonlöften på varandra. Det är inte vad jag menar med politik.

Jag tror på möten och att försöka förstå varandra. Att diskutera med människor som är olika en själv och hitta gemensamma nämnare och konstruktiva vägar framåt. Därför är det otroligt opolitiska forum som Online Stickcafé och liknande avgränsade grupper faktiskt också en politisk kraft i mina ögon. Där pratar vi om det vi har gemensamt – stickningen – utan att bry oss om eller ens veta vilka olikheter vi kan tänkas ha. Här pratar unga och gamla med varandra, här diskuteras språkbruk och traditioner såväl som nyskapande design och personliga uttryck. Allt utifrån En Gemensam Nämnare – garnet.

Nu kan man förstås fundera på hur blandad och diversifierad en stor grupp med stickande människor är och javisst, den kunde vara än mer blandad för att min poäng skulle vara än mer viktig och tydlig. Men jag tycker jag kan nöja mig med några exempel på att min tes om att det är viktigt med att bara prata med varandra som individer stämmer:

– Generationsklyftor. Inom stickningen finns de knappt. Jag älskar att jag har vänner från 18-91 år (så vitt jag vet ålder på mina vänner) endast inom stickningen. Ålder spelar ingen roll för hantverket och Online Stickcafé är ett av de forum där jag kan vara säker på att få ta del av samtal över generationsgränser.

– Genus. I början hade vi EN manlig medlem. Snart blev de tre. Genusfrågan kommer upp då och då och visst är det en enormt kvinnodominerad värld, men jag som administratör kan avslöja att gruppen får fler och fler manliga medlemmar, även om många fortfarande är tysta och passiva, men kanske sitter de och bara läser och inspireras? Det är som alltid svårt att vara den normbrytande och det är fortfarande (i mina ögon i alla fall) ganska starka män som är de som vågar synas och höras i det kvinnodominerade hantverket, men ju fler som bryter normen, desto lättare blir det och ju fler män känner sig välkomna. Det här är såklart en mycket kortfattad version av något som skulle kunna skrivas hyllmeter om, men jag vågar påstå att vår grupp gör någon sorts positiv skillnad trots allt.

– Alla andra olikheter… Oavsett vilken olikhet. Socio-ekonomiska skillnader, ursprung, värdegrunder, eventuella funktionshinder eller annat som ofta är den första skillnad vi lägger märke till i en medmänniska – I Online Stickcafé (och liknande grupper kring enskilda intressen) hamnar olikheterna i andra hand och vårt gemensamma intresse i första rummet. I gruppen talar man stickerska till stickerska och därför också människa till människa – individ till individ. Och vi behöver mer sånt. I en värld full av generaliseringar och där jag varje dag blir rädd över allt hårdare uppdelningar i olika ”vi och dem” behövs samtalen människa till människa. Om de så ”bara handlar om stickning” är det en ingång till att börja se våra likheter och gemensamma nämnare och kanske också för att uppskatta varandras olikheter om man tänker ett steg vidare…

För det finns bara vi.

Därför är Online Stickcafé i sin opolitiska och garn-fokuserade form ett mycket politiskt forum för mig. Ett forum där människor möts kring vad de har gemensamt. Därför ser jag gruppen som ett forum för mångfald!

Javisst, det blir fnurror på tråden ibland. Någon känner sig utpekad, påhoppad eller missförstådd. En annan är där bara för att jävlas. De gångerna är adminrollen ganska otacksam. Men ändå… I en grupp på många tusen aktiva medlemmar (nej, alla 15000 kan inte kallas aktiva) är det försvinnande lite ändå. Det tycker jag är fantastiskt!

De må ”bara handla om stickning”, men chansen är att gruppen har givit dig chansen att samtala med någon du annars aldrig fått chansen att möta…

Taggar:, , ,