Att vara konsulent!

Written by Goran10. Posted in Göran Posthuma

Idag tänkte jag beskriva hur en vanlig dag som hemslöjdskonsulent kan se ut.

 Börjar dagen med att stämpla in, vi har sedan januari 2010 fått stämpelklocka. Min arbetsgivare, Jämtlands läns landstings revisorer anser att det behövs. Det orsakar mycket merarbete och diskussioner i fikarummet. Det har hur som hellst lett till att man räknar minuterna annorlunda än tidigare. Efter att ha kollat e-posten var det dags att göra ett uskick till slöjdare, konsthantverkare och slöjdbutiker. Vi inbjuder dessa i Jämtlands län till att medverka på en hemsida, en formguide där turister och andra som söker slöjd och konsthantverk förhoppningsvis kan hitta det de letar efter. Jag hoppas att det blir en bra sida och att många anmäler sitt intresse. Det har varit mycket jobb innan med att välja och hitta de som kan tänkas vara med på sidan. Vi har en bra databas med slöjdare och andra där man kan välja ut olika grupper ur databasen. Problemet är bara att hålla databasen uppdaterad.

 Efter förmiddagsfikat hade jag telefonmöte med en scoutkonsulent och min kollega från Västerbotten. De hade börjat fundera på ett kombinerat slöjd- och scoutläger i Villhelmina på hösten. Jag var med på mötet för att få mer info och för att se om det här var något för oss att samarbeta om. Ja, slöjd och scouting har många gemensamma beröringspunkter, men vad får Jämtlands län ut av att jag hjälper till i Västerbotten?

 Vi, konsulenterna i Jämtlands län äger ca 18000 diabilder som har med slöjd att göra. De äldsta är från 60-talet. De mesta bilderna är från inventeringar som skedde för länge sen, men det finns också bilder från kursverksamhet och dylikt. På 90-talet skrevs bilderna in i en databas, men bilderna gick inte att se där, man fick ta bildnumret och titta på det i pärmen. Sedan några månader tillbaka har vi genom arbetsförmedlingen fått en kvinna som scannar in bilderna och lägger in dem i databasen. Hon fick lite krångel med några av bilderna som jag fick hjälpa henne med.

 Efter lunch hade min kollega, jag och en webbmakare ett möte om att bygga den tidigarenämnda hemsidan som ska marknadsföra slöjdare och konsthantverkare. Vi pratade om en massa tekniskt, formgivning och olika sätt att bygga upp sidan. Apropå formgivningen så har vi anlitat en ung tjej som gjort vår hemsida också. Hon är dessutom med i Svenska turistföreningens tävling Folkdräkt 2.0. Läs mer om tävlingen på www.svenskaturistforeningen.se/folkdrakt/

 I år försöker jag fördjupa mig i de äldre svepen från Jämtlands län. Det finns många gamla svep här. En del med skuren dekor, andra med stämplad, somliga är målade, andra är helt obehandlade. Här är en av de finaste jag vet!