Kajakbygge!

Written by Goran10. Posted in Göran Posthuma

Jag ägnar stor del av min fritid åt att paddla kajak och bygga sådana. Det kajakbygge jag ägnar mig åt är samma byggteknik som inuiterna använder. Det är ett fascinerande sätt att bygga på. Man bygger kajaken efter sina egen kropp, men eftersom vi oftast är längre än inuiterna så får vi oftast minska på kajakens längd. Kajaken ska traditionellt vara tre gånger din egen längd, bredden på kajaken är din egen bredd plus en knuten hand på var sida om höften, bredden på spanten är samma bredd som din tumme, avståndet mellan spanten är din utsträckta hand och avståndet mellan tumspets och lillfingerspets och djupet på kajaken framför knäna är samma mått.

En traditionell kajak består av ett träskelett och hopfogningar sker med träplugg och surrningar, det enda som skruvas är ytterstävarna. Träslag som används är furu, gran, ek eller ask. Traditionellt dukades kajakerna med avhårat sälskinn. Jag dukar kajakerna med canvas av bomull eller lin och använder seaminggarn av lin när jag syr ihop duken. På grönland finns det inte mycket trä, de byggde sina kajaker av drivved från Alaska. Virket blev impregnerad av saltvattnet vilket gjorde det väldigt tåligt. Jag linoljar skelettet innan dukning.

På grönland användes kajakerna till jakt.  När man skulle förflytta sig användes en farkost som kallas Umiak (kvinnobåt), som var en öppen båt och stor nog för en familj. En del säger att kajakernas form fulländades för över 500 år sen. Säkert är i alla fall att kajakens form har anpassats till vilket vatten den ska användas i. Byggsättet och formen har hur som hellst prövats ut under de tuffaste förhållanden man kan tänka sig, om kajaken var undermålig så förolyckades säkerligen fångstmannen. Antagligen har kajakens utveckling påverkats av bristen på virke, tillgången på säl och inuiternas överlevnadsförmåga.

Foto: Stefan Ek