Ett annat slags hantverk

Written by Maria10. Posted in Maria Kamfjord

Herman.

Det finns en sak förutom textil- och skinnhantverk som intresserar mig mycket, och det är bakning. Det är i och för sig ett hantverk det med, fast en aningen mer förgänglig. För tillfället kretsar mycket av baket kring Herman, en surdeg til en långpannekaka, som jag gladeligen tog emot av en kollega. Det visade sig sedan att Börjes familj kommit i kontakt med Herman några år tidigare, då Börjes pappa fick en genom sitt jobb. Spännande är det i alla fall, god och hållbar är den dessutom. Problemet är bara att var tionde dag har man fem stycken som man ska försöka baka upp eller ge bort, och av någon anledning tar inte alla entusiastiskt emot en Herman.

Nygräddad Herman.

Sen gillar jag att prova nya recept, och jag har turen att ha hamnat i en familj som gladeligen provsmakar, och äter upp, det jag bakar. Vilket ger mig anledning att baka nytt och prova något annat. I kväll provade jag och Börjes mamma ett recept på lavendel- och körsbärskaka. Provsmaka ska vi göra i morgon, men fin blev den. Om inte annat skulle det kunna fungera som skiss till ett broderi.

Körsbärs- och lavendelkaka.

Fast jag har insett att garvning är lite som matlagning det med. Inte nog med att jag förvarar mina kängskodelar i kylskåpet, de flesta av garvningsingredienserna är ätbara! Ägg, raps- och olivolja, mjöl, salt, avokado, kaffe och te. Med en del matrester skulle man alltså kunna ta hand om andra matrester, gör man maränger kan man spara äggulan till en fårfäll eller några fiskskinn. Kan det vara ett sätt att spara på naturresurserna kanske?

Kängskodelarna i kylen.

Men jag hittade också på att jag skulle framställa nävertjära idag också. Det är en väldigt enkel variant av en tjärdal, fast med lite moderna hjälpmedel som exempelvis en tom plåtburk som innehållit Nyåkers pepparkakor, samt en konservburk som innehållit kattmat. Men på detta sätt framställde jag en tjockflytande tjära som lämpar sig bra till kängskor till exempel.

Taggar: