Strumpor från tårna

Written by Janna11. Posted in Janna Öström Berg

Ok. Undertecknad bloggar för första gången. Vi får se vad som händer. Jag är alltså hantverkare-filosof-konstnär-vilde-arrangör, gör lite vad som faller mig in, och får som tur var en del jobb på att tänka högt.

Det handgripliga projekt som jag arbetar på mest nu, åtminstone de senaste tre dagarna, är ett par vita, strukturstickade knästrumpor som jag stickar från tårna upp. Eller, det är åtminstone planen. En strumpa är påbörjad, och klar till ca 10 cm ovanför ankeln. Med tanke på att jag inte har något mönster och improviserar mig fram med strukturen är frågan om det blir ett par, eller två färgmatchande singlar.

Jag stickar gärna strumpor från tårna, eftersom jag tycker att det är lättare att se till att de blir lagom stora då. Dessutom är det lite ovanligt, så eventuell publik blir extra imponerad, om man nu är ute efter sådant. Vilket jag ibland tycker är trevligt, måste jag erkänna. Om jag nu har lagt ner X hundra eller tusen timmar de senaste åren åt att lära mig alla möjliga sätt att sticka, inklusive hur man stickar ”baklänges”, så är jag värd lite smicker. Om ingen annan står för denna uppskattning får jag väl se till att göra det själv.

Mmm. Intressant undersida.

Och fin frostig ovansida.

Så. Nu när jag har mitt ego mättat tänkte jag säga något om att sticka strumpor från tårna. Första utmaningen för den som inte har stickat strumpor, vantar eller mössor från spetsen tidigare är att överhuvudtaget börja, dvs att lägga upp.

Uppläggningen går att göra på åtminstone tre olika sätt som jag har sett (och prövat), men det jag föredrar är det jag använt här. Jag lärde mig det från nättidningen Knitty (närmare bestämt här: http://www.knitty.com/ISSUEwinter02/FEATtiptoptoes.html), men då den sajten är på engelska tänkte jag bidra med en beskrivning på svenska.

Ta två strumpstickor i den storlek du tänkt använda. Håll dem parallellt och nära intill varandra, men inte tätare än att du skulle få plats med en till sticka emellan. Håll garnänden mot ena stickan, så att ca en decimeter hänger. Typ såhär:

Dra sedan garnet i åttor runt de båda stickorna tills du har 6-10 öglor på vardera stickan beroende på om du vill ha en bredare eller en smalare spets. Det ska vara samma antal öglor på båda stickorna, mind you.

Ta sedan en tredje sticka och sticka öglorna från ena stickan som vanliga maskor. Det kan vara lite knöligt, men uthärda. Det är värt det. Sticka sedan öglorna från andra stickan, men i den bakre öglan. Alltså: Maskorna från ena stickan måste stickas vridna för att uppläggningen ska hålla ihop. Från och med nästa varv kan maskorna fördelas på fyra stickor. Dessutom stickas i vardera sidan två ökningar vartannat varv, ovanför ”ändarna” av uppläggningen så att säga, tills strumpan (eller mössan, eller vantarna) har lagom bredd.

Hade jag tänkt på det så hade jag tagit bilder medan jag stickade strumporna, men nu får ni hålla till godo med en profilbild på hur det ser ut när man lyckats.

Det får vara allt för idag.

Nästa gång (vilket antagligen blir onsdag, eftersom jag jobbar hela dagen imorgon med tillämpad konst(ig)filosofi, och har terminsluts-middag på kvällen) tänkte jag ta upp hur man kan sticka hälar ”från fel håll”, om jag nu minns hur jag gjorde. Det var nämligen först det tredje försöket på de här som jag blev någorlunda nöjd med.

Taggar: