Kreativa nyårslöften och skrivande

Written by iHanna. Posted in Hanna Andersson

A Creative Year

Jag har äran att vara årets första bloggare här på Kravallslöjd. Jag tar därför tillfället i akt att önska er alla ett riktigt gott nytt kreativt år! Den här veckan tänker jag, Hanna Andersson, skriva om lite allt möjligt som har med mina två absoluta favoritämnen att göra: lycka & kreativitet.

Nu börjar jag.

Jag tycker om januari. Det är så skönt att börja om på nytt på något sätt. Att lämna ett år bakom sig för att ge sig in i det nya årets äventyr. En ny dagbok är påbörjad, ett par flikar är avrivna i den nya kalendern men det mesta är blankt och obestämt än så länge. Det är ett perfekt tillfälle att sätta en intention för de kommande månaderna, att se över långsiktiga mål eller avge löften som man vill försöka hålla så gott man bara kan. Speciellt de kreativa löftena är roliga att hålla.

Skapa oftare och mer, lära sig mer, undersöka mer, gå på fler stickcaféer osv!

Det jag inte tycker om är nyårsaftons natt. Jag kan visserligen uppskatta ett pampigt fyrverkeri mot en kolsvart himmel, som de som var på Vattenfestivalen i Stockholm för ett par år sedan, men att stå mitt i ett rökigt kaos och få smällare kastade intill öronen är inget jag är speciellt förtjust i. Jag kan aldrig låta bli att tänka på de gifter som sprids ovanför mitt huvud och de pengar som ”bränns av” sådana dagar. Vilken bra tradition det hade varit om vi istället för att fira in det nya året med att sprida ut tungmetaller som kadmium, kvicksilver och bly istället donerade en summa till Rädda Barnen eller någon annan bra organisation som gör gott i världen? Det tycker jag vore ett mycket vackrare och mer symboliskt sätt att börja det nya året på istället för att själviskt dekorera himlen i ett par sekunder per tjuga.

Något annat som jag tycker borde förändras är vårt sätt att köpa julklappar, jag är glad att så många bestämde sig för att köpa handgjorda julklappar 2007. Det gör vi om i år också!

Men traditioner är ju underliga och svåra att komma ifrån. Folk tycker inte att året har börjat om det inte skjutits in med buller och brak. Själv har jag aldrig köpt en enda raket och kommer inte att göra det heller. Istället tar jag tiden mellan jul och nyår till att reflektera över året som gått och skriva ner vad jag vill ha ut av året som kommer. Det är något jag rekommenderar alla att göra. Det är inte för sent ännu. Ett år rusar förbi så fort och det kan vara bra att åtminstone ha ett hum om vad man vill ha gjort under kommande månader.

Jag har alltid projekt på gång, flera stycken och ständigt kommer jag på nya som jag vill genomföra. Projekt är ett mycket bra ord för det jag sysslar med inom olika områden tycker jag, men jag skulle lika gärna kunna kalla det kreativa äventyr, målsättningar eller produkter/produktioner.

Förra året gjorde jag en blok, det vill säga en bok av min blogg. Jag tog ett helt år av min blogg (som handlar om kreativitet och skapande) och omvandlade inläggen till bokformat som jag publicerade själv via ett print-on-demand företag som heter Lulu.

Det var ett mycket större projekt än jag först trott, men väldigt roligt och spännande. Jag lärde mig massor om till exempel marknadsföring och layout.

Jag är verkligen inte den första som gör en blok, tänk bara på Plura och hans Svart blogg och Sabina som gjorde en roman av sitt liv (mycket läsvärd förresten!). Den enda självtillverkade bok jag känner till är Tomas Tyst! Jag tänker! som han gjort via samma företag i USA som jag använt!

Boken jag publicerat och skrivit heter A Creative Year och är en 240 sidor tjock och mycket färgglad bok fylld med mina fotografier, kreativa projekt och idéer!
My post it-notes for Nano

Förutom att färdigställa boken deltog jag i något som heter NaNoWriMo under november förra året. National Novel Writing Month är ett, numera internationellt, projekt där tusentals människor deltar varje år. Det går ut på att man ska spy ur sig 50 000 ord på 30 dagar och när månaden är slut ha ett utkast till en färdig roman. Omöjligt kan tyckas, men väldigt spännande att pröva. Jag kom bara till 49 000 ord men kände mig ändå ganska duktig för att jag skrivit så mycket som jag inte ens visste att jag hade inom mig. Idén är förstås att man producerar bättre om man har ett bestämt mål och vet hur mycket man måste skriva varje dag för att nå sitt mål. Och att någon ger en deadline och dessutom förser en med skrivarkompisar och uppmuntran under tiden man skriver. Jag tycker det är kul att delta i sådana här gemensamma projekt. Jag ska nog skriva en roman (eller snarare ett dåligt utkast till en roman) i höst igen, bara för att det är kul.

Kommentera gärna och berätta vad du har för kreativa mål 2008?

Vi hörs imorgon.