Virka en filt och må bra

Written by iHanna. Posted in Hanna Andersson

Ett av förra årets lite större projekt i kategorin handarbete var en vågmönstrad filt i bomullsgarn. Nu är den klar, alla trådar invävda och projektet är fotograferat och dokumenterat.

Ripple Afghan by iHanna

Inspirationen kommer från andra människors virkade filtar, både i mormorsrutor och hexagoner och olika vågmönster på utländska bloggar, mest amerikanska. När jag ser en bild av en vacker filt går det som en rysning av njutning inom mig. En virkad filt är inget man gör på en pisskvart, det kan jag lova. Det går åt en hel del tid, engagemang, material och kärlek för att färdigställa ett sådant projekt. Den som börjat vika mormorsrutor vet hur lång tid det tar och hur segt det ibland känns. Man virkar och virkar och virkar, och sedan när man äntligen räknar högen med rutor så har man väl bara 25 stycken och det räcker ungefär till en remsa tvärs över sängen!

Det finns ju knappast något vackrare än en vacker quiltad filt eller ett handvirkat mästerverk vikt över soffan eller utspridd över sängen. Det är kanske inte senaste mode, men det har något hemtrevligt, lantligt och äkta över sig. För mig kommer sådana inredningsdetaljer aldrig att kunna bli omoderna. Färgvalen och kombinationerna kanske skiftar, men inte deras skönhet.

De kan vara virkade av farmors farmor, din mamma eller du själv, det spelar ingen roll vilken ålder filten har för de inger mig samma känsla av ombonat kärleksfullt hem. Alla dessa fleece-filtar som man kan köpa för ett par kronor är visserligen varma och en del har vackra mönster, men de blir ju noppriga efter ett tag. En virkad bomullsfilt räcker i en evighet. Se bara på kvalitén på sådana som säljs på loppis, de flesta ser ut som nya trots att det var länge sedan någon kärleksfullt tillverkade dem.

Hoppas inte min filt hamnar på loppis utan går i arv i familjen, för jag är riktigt stolt över den. Kanske är det sådana handarbeten som kan kvalificera som äkta hantverk och slöjd och inte bara pyssel som jag annars sysslar med? Kanske är det rent av konst, eller åtminstone konsthantverk? Jag har svårt att sätta in mig själv i några av dessa kategorier, slöjd-igheten i mina alster känns avlägsen trots att jag skriver här! Konstnärer säljer på gallerier och slöjdare har sin yrkesstolthet. Jag är rakt igenom glad amatör och orden vill inte fastna på mig hur jag än vänder mig.

Kanske är det betraktaren som avgör, själv är jag i alla fall väldigt nöjd med min lilla filt. Den fick mig att må bra medan jag virkade på den då den växte ut över mitt knä och ner till golvet. Den får mig att må bra nu när den är klar, bara färgerna gör ju att man måste bli lycklig av att titta på den. Det kommer troligen bli fler virkade filtar i min framtid då jag hade mycket nöje av detta projekt.

Det är roligt att virka tycker jag, och det här mönstret räntade bra och de ständiga färgbytena gjorde att det hela tiden var kul att virka vidare. Garnet är bomullsgarn, både tjockt och tunt. Det tunna virkade jag med dubbla trådar. Ett filtprojekt rekommenderas varmt till alla som fryser om kvällarna! Känns det stort gör en kudde eller ett barntäcke, eller åtminstonde en disktrasa!

Lite mer inspiration: Fler bilder hittar du i min blog, vill du också virka en filt i vågmönster så hittar du mönstret till ripple afghan här och ytterligare inspiration till virkade filtar finns i The Crochet Afghans pool på flickr. Filten i ett tidigt stadium finns med i en youtube-film jag håller på att redigera. Den första filmen i mitt lyckoprojekt laddade jag upp idag: Winter Happiness! Nästa kommer inom snar framtid på min youtube-sida.

Mycket nöje!