Kreativitet och kärlek går inte att stänga av

Written by iHanna. Posted in Hanna Andersson

Den 11:e januari gjorde jag det här lilla collaget:

11 This little penguin

Collaget är ett 10X10 centimeter stor akvarellpapper. Materialet är ett pingvinfoto som jag klippt från någon tidning, en skimrande blå plastbit som jag fått, vattenlöslig krita, blyertspenna, blått kartongpapper, sytråd och klistermärken i form av små glittriga stjärnor. Detta är ett av mina dagliga konstkort, ännu ett nytt projekt jag börjat. Hittills har jag gjort 13 stycken små kort i olika tekniker. Tretton eftersom det i dag är den 13:e januari. Jag är fortfarande på banan alltså. Jag har ingen aning om ifall det kommer att bli 366 stycken små konstvärk innan 2009 är här, men jag siktar på att göra ett om dagen så länge jag tycker att det känns kul.

Mina dagliga konstkort har redan blivit en vana som jag trivs med. Jag är ändå kreativ nästan varje dag, så korten gör jag ganska automatiskt. Om jag inte skapar något i tyg eller garn gör jag collage, målar, skriver ett blogginlägg, tar ett par fotografier, skriver lite dagbok eller lagar mat.

En gång läste jag att det man älskar har man alltid tid med. Det tar man sig tid med eftersom man inte kan något annat. Så det finns faktiskt inga bra ursäkter. Du ”hinner” börja på något, redan ikväll faktiskt! Och du vet inte om du har tålamod att virka en jättefilt eller fylla tre sidor i din dagbok varje dag om du inte försöker. Det gäller att börja med små steg och göra lite – varje dag!

Den som älskar att läsa böcker hinner läsa, oftare och fler böcker än andra som inte bryr sig. Det är bara den som inte är passionerad inför litteratur som låter böckerna i bokhyllan bli dammiga. Det gäller bara att prioritera. Det gäller att känna efter och hitta det man är passionerad för. Att säga att man inte orkar vara kreativ eller inte hinner läsa är, i alla fall enligt mig, bara dumt. Det är som att säga att ”ja visst tycker jag om min partner och bryr mig om honom – men jag hinner inte älska honom varje dag.” För mig är kreativitet ett tillstånd precis som kärlek. Det går inte att stänga av, det går inte att ta paus ifrån och det finns ständigt med mig vart jag än går.

Creative Every Day 2008

Jag vill gärna uppmuntra andra att inte ta skapandet på så stort allvar. Skapande är för mig att vara lekfull, nyfiken, våga experimentera och sätta ihop delar till något större. Att tolka och omtolka både det inre och det yttre. Att ständigt vara uppmärksam och fånga inspirationen när den kommer till dig. Det påminner lite om att vara i en relation. Man måste både våga ge och ta. För att kunna bli fri att skapa måste man försöka finna sig själv och sitt självförtroende. Ju mer man vågar kreera ju bättre lär man känna sig själv och ju lättare blir det kanske att tro på sig själv och det man gör. Det måste finnas stunder av allvar och stunder av skratt (åt de misstag man gör).

För mig är kreativitet en passion. Ofta är det stormande hett och passionerat, ibland inspiration som kommer smygande, överväldigar, omfamnar och smeker mina tankar till stillhet. Jag blir uppslukad av det jag skapar med händerna, glömmer bort oro och bekymmer – och stolt som en nybliven mamma på BB när jag är klar med mitt alster. Jag hoppas på många sådana stunder under det kommande året, både för mig själv och för dig!

Det här är mitt sista inlägg, i framtiden kan ni hitta mig på min egen blog. Det är framtiden som får utvisa om jag klarar av att göra ett konstkort varje dag hela detta år, eller om det blir pannkaka istället. Pannkaka är ju och för sig inte heller så dumt!

Simma lugnt!