Hantverk och handarbete i blodet…

Written by Christina11. Posted in Christina Lindholm

…det är väl hur jag skulle beskriva mina kunskaper.  Det mesta har jag lärt mig efterhand jag jobbat med något.

Både mormor och farmor har handarbete i fingrarna, farmor var det mest broderier som jag kommer ihåg och mormor var det mer praktiska grejer som sockor och vantar.

För många många år sen fick jag ett rosa garn nystan och ett par bambustickor av min mormor  i namnsdagspresent. Kommer ihåg att vi var ute på vårt sommarställe i finska skärgården den dagen. Mormor och morfar har bott hela sina liv i skärgården.

Den sommaren lärde jag mig sticka. Har ett vagt minne av att det dock var min morfar som lärde mig sticka. Hade gått upp till mormor och morfar för få hjälp men mormor hade stått och huggit ved och bad mig vänta. Jag satte mig och väntade när morfar kom förbi och visade hur man skulle göra.

Första riktiga minnet av att jag gjort nåt klart var nog från årskurs 3 i lågstadiet då vi sydde en liten påse av läder den var sydd i många små lappar. Efter det blev det väskor som blev sydda på mammas symaskin.  I skolan fick jag lära mig grunder till det mesta. Väl i högstadiet så var det endast kläder och gosedjur som blev gjort. Påbörjade en treöja men slutade med att mamma stickade klar den.

1999 -2000 gick Farmor och farfar bort och jag fick då ärva farmors fina symaskin. Det är en Husqvarna Automatic (den gröna) med endast raksöm och zic zac, tror att det var den första elektriska symaskinen med zic zac.  Älskar den. Går att sy allt med den. är bara nålen som sätter gränser. :)

När jag fått symaskinen var det mest väskor och lite kläder som gällde.  Ärvde även en massa garner, stickor, sytrådar och en hel hög med knappar. Dessa knappar finns fortfarande kvar och mamma lovade ta med de när hon och pappa kommer och hälsar på mig i veckan.

2007 flyttade jag från Vanda i Finland till Umeå. Började plugga media här på Universitetet. Efterhand som jag flyttat till större och större lägenhet har jag kunna ta ut mer och mer av min kreativitet. Stickar och vikar mest men nu i helgen har jag sytt en del klädesplagg till mig själv. Bl.a. ett par jeans och en väst i samma jeanstyg, har blivit ett och annat linne också.

Under 2010 sydde jag 4 stycken lapptäcken.  2 som jag behållit och 2 som blev julklappar. Ni kan läsa om dem på min blogg.

Har även gjort  en heldel smycken. Men vart less på det. Har fortfarande kvar en stor samling med pärlor men vet inte riktigt vad jag ska göra med dem.

Vad kommer att hända under min bloggvecka? Jo jag fyller år på lördag och då blir det finmiddag med en massa vänner. På fredag blir det middag men mina föräldrar och min sambos föräldrar. På torsdag kommer mamma till Umeå, pappa kommer med bil på onsdag mamma flyger hit på torsdag.

Under denhär veckan ska jag även vara kattvakt, ska ta hand om en kompis katter medan de är i Schweiz och skidar i Alperna.

Jag har två halvdagar på jobbet den här veckan, idag och i morgon. Sedan är jag ledig tom tisdag nästa vecka och det ska bli så skönt. I morgon får ni bilder på kläderna när systemkameran kommit tillbaka från sin ”roadtrip”. Min sambo har varit och hämtat lite grejer i Kristianstad och Göteborg det senaste dygnet.

Nu blir det frukost och tv och sedan ska jag fortsätta med linnena.

Taggar:, , ,