Hur ser det ut i Rättvik?

Written by Susanne11. Posted in Susanne Lundberg

Det fanns ett par anledningar till att jag sökte jobb i Dalarna. 1. Jag kan leva med dialekten. En mycket viktig anledning kan jag meddela för jag har en tendens att ta efter ganska så snabbt (Jo, det har skett nu också. Mamma har ganska roligt åt det. En kompis sa dock att jag inte fick komma tillbaka till Umeå om jag skulle prata så fult.) 2. Folkmusikens högborg, känns det som. Särskilt när Folkmusikens hus finns här i Rättvik.  Tänkte att fiolen skulle få komma ner ifrån väggen. Nu glömde jag fiolen i Umeå, två gånger. Så det blev väl som det blev med det för tillfället. 3. Det vackra landskapet med sina timrade stugor. 4. Tänkte att slöjdandet borde vara stort här.
Så hur är det då i verkligheten? Är det vackert här nere? Se själv. Här är en länk på en film som några elever på Stiernhööksgymnasiet gjort: Filmen
Hur är det då med slöjdandet? Finns det med i kulturlivet här? I Rättvik ligger stadsbiblioteket i Kulturhuset och när man kliver in genom huvudingången och tittar upp mot taket möts man av denna syn. En stor ljuskrona gjord i luffarslöjd!

Ljuskrona i biblioteket

Och just nu pågår ett projekt där det vävs som bara faan. En 628 meter lång trasmatta ska göras som sedan ska placeras på Långbryggan. Två av vävstolarna står vid huvudingången och sju andra är utplacerad på olika skolor i Rättvik. Läs mer på länken till deras blogg: Rättviksbiblioteksblogg

Och så här ser det ut med vävstolarna:

Vävstolar i biblioteket

Att slöjden tar plats i biblioteket och alla som vill kan delta med ett litet bidrag, det känns inspirerande. Nu gäller det bara för mig att se till att det även blir så på mitt lilla skolbibliotek! Ska försöka komma på något innan veckan är slut. Annars får jag försöka bidra med andra inspirerande exempel på När slöjden tar plats i biblioteken.

Taggar: