Slöjdteori eller filosofi
Mitt livs första bloggerfarenhet har tagit sin början. Jag funderade på om jag skulle försöka hålla mig till någon slags röd tråd. Efter fyra år med diverse teoretiska universitetskurser är jag hårt akademiskt drillad, och där är ju den evigt heliga kossan SYFTET! Vad kan sägas vara syftet med den här veckans bloggande? Ett försök kan man ju alltid göra. Syftet är att diskutera hur vissa beståndsdelar i slöjdens väsen går igen i andra verksamheter, och faktiskt gör dem bättre. Avgränsning: Vad jag anspelar på är förmågan att se helheter, att urskilja de viktiga komponenterna och kunna utforma något utifrån ett råmaterial.
När jag syr ett täcke eller en skjorta måste jag
1) a en vision om hur den ska se ut (helheten),
2) veta vilka material och vilka mått jag behöver (komponenterna), och
3) kunna sätta samman punkt 1 och 2 till en färdig produkt (utformandet).
Detta vill jag hävda är kännetecknande för all verksamhet. Om jag ska städa mitt überstökiga kök behöver jag
1) ha en bild av hur snyggt och fräscht det kommer att bli för att överhuvudtaget kunna mana fram någon slags energi att ta tag i det,
2) veta hur bråttom jag har, om diskmedlet är slut, och om det finns en anledning till att städa, väntar kanske gäster, och
3) sätta ihop punkt 1 och 2 för att få det gjort.
Jag har märkt att om jag applicerar samma tänk som jag använder i hantverket på exempelvis en uppsats så inte bara blir den färdig i tid, den blir också betydligt mer strukturerad, tydlig med vart den syftar och rent praktiskt bättre arbetad och mer estetisk.
Ja, det var en blytung inledning, hoppas jag inte skrämt iväg er. Min dag verkar för övrigt bli lugn och behaglig, ledig från jobbet så en löprunda kanske sitter på sin plats. Med följande chokladkaka i soffan!
Till imorgon
/ Petra