Tisdag 26 juli 2011

Written by Hillevi11. Posted in Hillevi Wadensten

Den finaste blomman och ett ljus till de drabbade i Norge. Låt oss inte glömma att vi har att göra med högerextremister, som inte får stå oemotsagda. Detta är terror på nära håll.

___________________________________________________________________________

Ett av mina stora intressen är bakning.
Idag har vi bakat i en bagarstuga på Holmön.
(På tal om Holmön: Är du sugen på en pallkurs har du chansen i augusti, en kurs som ges på Holmön utanför Umeå. Du får lära dig att göra en krymppall. 6-10 augusti. Om du är intresserad, kontakta omgående Kristina Ersviken, tel 070-5169591!)

Tillbaka till bakningen.
Jag brukar baka en ganska traditionell mjukkaka med socker och brödkryddor och rågsikt. Men inspirerad av Olofs surdegskulturer som han odlar i sitt kylskåp, så ville jag göra en mjukkaka på surdegsbas. Vetemjöl special, olivolja, salt och vatten fick bli huvudingredienser. Det blev ett gott och segtuggat bröd, mums!
Surdegen:

Kakorna:

Själv är jag lycklig ägare till en egen bagarstuga på min gård i Skäran. Här är den. (Det åskar, därför skakar bilden något.)

Sedan fem år tillbaka bakar jag ett par gånger om året och man lär sig lite mer och får nya idéer för varje gång. Det senaste är pitabröd, som är busenkelt och mycket underhållande att titta på när de plötsligt bubblar upp i den heta ugnen. Vi har förstås också bakat pizzor, tunnbröd och ”bullpizzor”. Det sistnämnda är ett pizzaformat bulldegsämne som fylls med äppleskivor/socker/kanel eller saffran och mandelmassa eller blåbär och florsocker osv… Gräddas som pizzan i bakugnan. Mycket gott.


Degen ska stöpas (jästen blandas med degvätska, kryddor och mjöl) kvällen innan baket. Då har ugnen börjat värmas upp med hjälp av små vedbrasor under eftermiddagen. Tidigt på bakdagen måste det också eldas.

Stiger man upp klockan sex kan man efter att en ny brasa är tänd, gå och lägga sig igen, det är skööönt. Och ett par timmar senare stiger man upp, eldar, dricker kaffe, eldar, gör färdigt degen, eldar och sätter igång och bakar.

Det är mycket jobb, men roligt jobb och jag vill sända en hälsning till mina bagarstugekopmpisar idag; Göran, Anna, Olof och Zelda (som var måttligt road).

En gång om året bjuder vi på sommarkafé i Skäran, då bakar vi och säljer bröd och man kan även ta en god fika.

Esters sommarkafé:

PS Elefantgarnet köpte vi på vår underbara resa i Österbotten just före sommaren.

Taggar: