onsdag 27 juli 2011

Written by Hillevi11. Posted in Hillevi Wadensten

Tidigare i somras var jag på auktion strax utanför Vippersrönningen (Ånäset). Jag var ute efter gammal textil. Det mesta var bortstädat men en av huset döttrar kom plötsligt och visade mig dessa vantar. Sex stickade innervantar och ett par yttervantar i skinn. Vilken skatt! Jag köpte dem genast och kommer att skänka dem till vår textilsamling vid museet.

Jag jobbar till vardags vid Västerbottens museum, med hela länet som min arbetsplats. I mitt arbete får jag på många sätt utlopp för min kreativitet. Som en av museets etnologer, har jag fått många fina möten med människor i länet. Teman har varit familjen, hembygden, Göteborgskravallerna, motorer, samisk kultur, äldre och nyare foton, kultur i kommunerna mm. På senare tid har mitt arbete inriktats mer och mer mot textil; dräkthistoria och annan textil ur kulturhistoriskt perspektiv. Min dröm är att innan pensionen få titeln textilantikvarie! Det är knappt tio år kvar att jobba på att den drömmen går i uppfyllelse. Önska mig lycka till!

Här ser du en disktrasa, stickad i oblekt bomullsgarn, av Ingeborg Forsmark i Dorotea. Henne träffade jag på en jobbresa. Hon berättade att hon som ung fick en kritsträcksrandig kostym för att sy en dräkt av. Men eftersom hon tyckte det såg gammeldags ut med alla dessa ”kritsträck”, drog hon ut varenda ljus tråd ur kostymtyget!! Här kan man tala om tålmodigt arbete!

En annan spännande kvinna jag träffat i inlandet är Ulla Danielsson från Fredrika och Örträsk. Hon bor i Fredrika och har sommarhus i Örträsk och har jobbat på båda ställena. Ulla är mångsidig och bl a stickar hon små söta dockor, vilka alltid får en personlig stil och klädsel. Denna docka fick jag av henne. En pojkflicka som jag kallar Grogg. För att få dockan att stå har Ulla stoppat benen med rullade wettexdukar.

Vid Västerbottens museum planerar vi just nu för en utställning och arena för skapande slöjd, främst i textila material och tekniker, läs mer om detta i slutet av veckan!

Taggar:, , ,