Får och- getdagen

Written by admin. Posted in Lillemor Elfgren

Ja, det är väl egentligen ganska lämpligt att den var igår så jag kan skriva om den med tanke på att jag är utvald att blogga på grund av att jag jobbar som stugvärd på friluftsmuseet Gammlia. En viktig del av det arbetet för mig är förutom att guida och berätta om byggnader och människors liv i Västerbotten för 150 år sedan också hantverket och det praktiska arbetet. Genom att vi stugvärdar utför praktiskt arbete, såsom matlagning och slöjd, i den miljö som Gammlia erbjuder hjälper vi också till att ge den lite mer liv.

Igår, söndag 17 augusti, var det alltså Får och getdagen. Många glada och positiva besökare, givetvis ett gäng får (geten var tyvärr frånvarande), vallhundar, grillat lamm, marknad med ull- och linprodukter, vävförening, dräktparad och mycket annat skoj.

Själv var jag ansvarig för en ullverkstad för både stora och små, ett experiment för i år som föll mycket väl ut. Vem blir inte alldeles varm och glad inuti när folk strömmar till med ulltussar de fått vid fårklippningen och vill lära sig karda, tova eller kanske till och med spinna med slända? Tala om att få möjlighet att tydliggöra den process som krävs för att framställa en färdig textil produkt!

Slöjdintresset hos den stora massan är inte dött, det finns där nånstans där långt inne även om jag tycker man med jämna mellanrum hör de som hojtar om att unga människor inte slöjdar längre. Det finns åtminstone ett intresse, men det är inte något som de flesta gör varje dag. Kanske tar slöjd sig annorlunda former idag än vad det gjorde förut? Kanske är det inte längre detsamma som den traditionella slöjden? Jag får be om att återkomma i den frågan.

Tyvärr hann jag inte ta några bilder. Det var min ambition men tiden flyger så lätt iväg när man har roligt. Men läs gärna Veronicas artikel om Får- och getdagen som du hittar här!

I år kommer Gammlia vara öppet augusti ut, med öppettiden 12-16, och fortsatt öppettid alla helger i september.

Mig kan man idag hitta i vävstolen i Wallmarksgården. Kika gärna förbi, diskutera hantverk, gamla byggnader eller historiesyn, prova att karda eller bara prata bort en stund.