Konstdockor

Written by Lisa L. Posted in Lisa Lundholm

Jag har sytt dockor i tyg i nu nästan två år och börjar att ledsna lite. Jag vill utveckla dom på något sett, ta dom ett steg längre. Jag vet inte exakt hur, jag känner bara att något måste hända annars så kommer jag att ge upp dom helt. Jag är dock inte fortfarande inte färdig med dockor som uttryckssätt ännu så jag tänkte experimentera lite tills jag hittar rätt sätt.

Jag gillar gamla dockor, alltså såna från slutet av 1800-talet. Det är tygdockor med ansikten gjorda av Papier maché och liknande material. Vanligt är också att hela dockan sydd av tyg och sen har tyget behandlats med en grund som gör att det är lättare att måla på tyget. På precis samma sätt som man grundar dukar som man målar på kan man alltså grunda dockor.

Bland amerikanska folk-art konstnärer är den tekniken ganska vanlig och jag är jättesugen på att pröva den. Jag hade ingen Gesso hemma och inga speciella tygfärger, så jag prövade helt enkelt bara med vanlig akrylfärg från tub och flaska och det gick ganska bra. Jag upptäckte rätt snabbt, vilket ju också är logiskt om jag hade tänkt efter lite att det är betydligt lättare att måla om tyget är helt slätt, än om det till exempel som på bilden är stickat.

Men det roliga med att pröva sig fram och experimentera är att man ofta halkar in på ett sidospår och i slutändan så håller man på med nått helt annat än det man tänkte sig från början och oftast är man lika glad för det. Målat tyg liknar väldigt mycket målad Papier maché, vilket fick mig att fundera på att jag kanske skulle pröva att arbeta i det materialet i stället.

Alla har väl lindat blött papper runt ballonger på dagis som sen hips vips blev en liten gris med hjälp av lite rosa färg. Men kanske man inte enbart behöver hålla sig till ett material och en arbetsteknik. Kanske kan man mixa teknikerna med varandra?

En som lyckats väldigt bra med det är den engelsk konstnären Julie Arkell är  som arbetar i just Papier maché och textilier.

Jag blir så otroligt inspirerad av att se hennes figurer, är dom inte helt underbara? Dom är så enkla, men ändå eller kanske just därför så självklara.  Så nu måste jag bar vänta en vecka så att jag har material eftesom jag precis varit iväg med alla gamla tidningar till återvinningen. Där har man för att man är duktig…