Författar Arkiv

Pepp!

Written by Anja10. Posted in Anja Thelander

Idag hämtade jag ut min glasbeställning på posten. Det är nästan som lilla julafton när man skalar bort emballeringen. Att se glaset i verkligheten, känna på strukturen och belysa det från olika vinklar för att få fram färgerna – åhhh jag blir lyrisk! Nu vill jag bara börja skära och skapa!

Igår efter jobbet hann jag med lite smycketillverkning, sånt som ännu inte hade blivit fastlimmat på stommar. Det blir ofta att man lägger de färdig fusade bitarna åt sidan, samlar dem på hög tills man känner att man har tid att slipa och limma fast dem. Här är resultatet, massa ringar =)

Combing

Written by Anja10. Posted in Anja Thelander

Var tog tiden vägen?

Det har varit en galen vecka, nedläggningsbesked från företagsledningen, förhandlingar och mööööten hela dagarna. Det enda jag vill göra när jag kommer hem är att sova, men det har jag inte riktigt tid med. Imorgon ska jag sätta upp min utställning på Holmsundsbiblioteket, jag längtar! När jag rotade bland mina äldre skapelser hittade jag ett roligt projekt. Det var verkligen ett utdraget projekt. Först var tanken att det skulle bli en oljelampa, men jag blev inte nöjd med den. In i ugnen, igen, för att ”återställa” den. Låter den ligga och ”mogna” ett år innan jag kom på vad jag ville ha för form på den. Sen ytterligare en gång i ugnen för att nå slutresultatet – en vas. 

Tekniken jag använt mig av kallas combing eller kamning på svenska. I korta drag: Man skär bitar av olikfärgat glas och lägger ihop dem med varandra. Bränner i ugnen på hög temperatur ca 920°C. Öppnar ugnen när den nått topp temperaturen – väldigt varmt! Använder ett blött sopskaft med en böjd spik längst fram. Drar sedan spiken i ytskiktet på glaset. Stänger ugnen och låter glaset påbörja nedsvalningsprocessen. Här följer en bildserie.

En ny vecka

Written by Anja10. Posted in Anja Thelander

Två kvällar i veckan håller jag kurser i glasfusing i ABF`s regi. Jag har gjort det i ca två år. Det är alltid lika roligt att träffa deltagarna och se kreativiteten flöda. Jag fylls av ett pepp och lusten att skapa. Om man bara koncentrerar sig på idéerna och följer impulserna så försvinner alla andra tankar, en riktig hjärnrensning =)

Gruppen jag hade ikväll är väldigt lugn och jämn. Många av dem har gått varje omgång och att se dem utvecklas och hitta nya vägar till uttryck är fascinerande. Det är väll det som det handlar om, att hitta olika uttrycksvägar, antingen om det är genom skrift, musik eller måleri. För mig är det strävandet efter dessa nya uttrycksätt, med glaset, som driver mig framåt. Jag experimenterar mycket i mitt formande. Jag tycker sällan att ett misslyckande är ett misslyckande, det leder snarare till nya vägar i mitt skapande. Många av mina personliga favoriter är just misslyckanden. När jag öppnat ugnen och tänkt -vad fasen har hänt här? Det tar ett tag att komma över fiaskot, ofta är man så fixerad på slutresultatet att man glömmer bort eller hoppar över själva processen. Men det är väll under processen som det intressanta händer?

Här kommer i allafall några bilder på vad deltagarna har gjort.