Författar Arkiv

Att tälja i rått trä

Written by Erik11. Posted in Erik Westberg

ja, så hette kursen som jag gått i helgen. Kursledare var Jögge Sundqvist och vi har hållit till på en gammal fäbod i Galven, utanför Arbrå. Jögge är en fantastisk inspiratör och mycket duktig pedagog. Jag har hållit på en del tidigare och snappat upp kunskap både till höger och vänster. Jögge är för mig en ny bekantskap och jag har lärt mig otroligt mycket. Vilken helg! Händerna är tack och lov hela, men ömma. Ögonen är trötta och hjärnan proppfull med både kunskap, inspiration och en hel del nya idéer som sakta kommer formas till nya projekt och föremål. Utlopp för kreativitet och lustan!

Ser verkligen fram emot en sommar fylld av täljning och lek.

För att ge en liten inblick i vad vi egentligen har gjort; skedar, smörknivar, krympburkar, pratat torkning, täljning, huggning, slipning, färgning och en hel den annat som kommit i vår väg under dessa tre dagar.

Har du minsta intresse i att slöjda själv, oavsett förkunskap och får möjlighet att gå en kurs för Jögge: gör det!

I och med detta tackar jag för mig som gästbloggare här på Kravallslöjd för denna gång. Vill du läsa mer om  mina äventyr så är du välkommen att fortsätta läsa om mig på: www.erikwestberg.se

Tack för mig!
EW

Kurs med Surolle dag 1

Written by Erik11. Posted in Erik Westberg

Just nu är jag i Hälsingland och går kurs för Jögge Sundqvist. Väldigt inspirerande och roligt. Är du intresserad av trä och får möjlighet att gå kurs för Jögge så gör det.

Idag har vi gått igenom en del teori, letat ämnen i skogen och täljt skedar. Själv hittade jag ett rejält ämne och det blir förhoppningsvis mer av en slev än sked. Rolig dag, men vid dagens slut var i alla fall jag rätt mosig i både hjärna och händer. Två dagar kvar ! Underbart.

Konsten att göra om och göra rätt

Written by Erik11. Posted in Erik Westberg

Gjorde en krympburk för några veckor sedan. Till min stora glädje sprack den inte, (för en gångs skull!) tack vare att jag gjorde botten med väldigt lös passform. Trodde aldrig att cylindern skulle krympa så mycket att den skulle fastna. Men se på tusan, nu är det tätt som en eskimokajak!

Hela burken är faktiskt gjord i Rönn och målad med vanliga oljefärger. Cylindern blev bra, likaså locket och passformen på locket. Men knoppen?! Undrar lite hur jag tänkte här? Inte nog med att den är ganska ful, den är dessutom inte skön att ta i. Vassa hörn och inte bra alls. Hade tänkt att denna burk skulle kunna innehålla kaffe och platsa i ryggsäcken när man ska ut på tur, men det går helt enkelt inte med denna knopp. Nädu, det blir nog till att borra ur tappen och göra en ny. Kanske en läderstropp som är mer följsam och inte fastnar när burken ligger i ryggsäcken.

Just nu är slöjdmobilen packad och framåt kvällen rullar den från Härjedalen ner mot Hälsingland och i morgon blir det kurs med Jögge Sundqvist. Vi ska hålla till på Ingemar Dahréns fäbod Nyvallen. Har aldrig varit där, men det verkar vara ett väldigt fint ställe. Ingemar skriver lite kloka ord som jag gärna vill tipsa om! Läs mer här; Nybogubben.

Stay tuned. I helgen blir det totalslöjd i dagarna tre.
/Erik

Att tälja med iPad

Written by Erik11. Posted in Erik Westberg

Jag erkänner, jag är en tekniknörd.

Att rita med papper och penna har aldrig varit min grej. Jag gillar fotografier och knivar. Men iPad har så klart gjort sitt intåg även i den slöjdande delen (den beslöjdade!) av mitt liv. Det finns en app som heter Adobe Ideas där man kan rita med fingrarna direkt på skärmen och man kan ha ett fotografi som bakgrund och måla i flera olika lager över bilden som man sedan kan dölja/visa osv.

Detta passar mig perfekt och har blivit ett riktigt bra verktyg när det gäller att skissa vidare på ett påbörjat projekt och testa olika mönster och färgsättningar.

Jag gjorde en kniv för ett tag sedan. (läs mer här) Då använde jag iPad för att testa just färgkombinationen på slidan. Jag gjorde först ett färgtest på en läderbit, och gjorde ett färgtema utifrån exakt de färgerna.

Ett annat bra användningsområde har varit utformning och mönster på knivskaft. När jag var ganska nöjd med formen på skaftet tag jag en bild, ritade ett mönster och testade färgkombinationen. Enkelt verktyg att jobba med, även om man ibland ska passa sig för att blanda in allt för mycket digitalt mumbojumbo i den analoga trivsamma världen med trä, stål och verklighet!

(Men ibland kan det hjälpa lite på vägen…)