Författar Arkiv

Stig in i verkstaden!

Written by Tor Anjar. Posted in Tor Anjar

Tänkte visa lite bilder från min slöjdverkstad! Vi kör på vilt och har öppet hus 5 dagar i veckan. Kurs och material är gratis. Jag vet aldrig vilka eller hur många som droppar in, ena dagen är det ett halvt tjog 10-åringar och andra dagen några glada pensionärer. Jag vet givetvis inte heller vad de vill slöjda. Min tanke är att våra gäster ska bli taggade och själva välja slöjdgöra.

Vi har täljt skedar, slevar, krympburkar, äppelknyckare, smörknivar, skärbrädor och leksaker. Snickrat pallar och hyllor, skurit tryckstockar och tryckt tyg. Flätat och tampat näver till burkar och gjort näverfodral. Slagit kilometervis (nåja) med rep och byggt hopprepp, slungat snören, svegsvarvat och vävt trasmattor. Och vi kommer göra många fler av samma och säkert helt nya saker innan sommaren är slut!

Gäst med tampad burk

Gäst med tampad burk

Vid vävstolen

Vid vävstolen

Skedtäljande gäst

Skedtäljande gäst

Jag visar ett täljgrepp

Jag visar ett täljgrepp

 

Soff-slöjd

Written by Tor Anjar. Posted in Tor Anjar

Snickare. Severin Nilson

Trött på att snickra?

Tänkte dela med mig av några fina hantverks-tv-tips att spara på tills regnet öser ner (eller solen börjar kännas tjatig!) och den egna hantverksorken tryter.

Roy Underhills The Woodwright´s Shop är en riktig långkörare i amerikanska Public Service. I 31 år har Roy snickrat möbler och slöjdat i närmast realtid 27 minuter per avsnitt. Mycket roligt och lärorikt!

Alone In the Wilderness är en annan fin amerikansk grej. Snubbe timrar hus och lever ermitliv i Alaska. Länken går till ett kort klipp. Hitta hela filmen!

Svenska hus är en halvgammal och ganska fin TV-serie med något flummig berättarröst. Värd att se framförallt för allt fint foto och alla fantastiska hus!

Sist men inte minste vill jag tipsa om några sköna (helgamla) journalfilmer filmade i samband med göteborgsutställningen 1923. De har cirkulerat runt på många slöjdsidor och bloggar men får bara inte missas i en sånhär lista! De är filmade i Bollebygd, ett stenkast från Borås och är verkligt unika dokument om snickeri och slöjd på landsbygden. Vi har en stor samling arkivbilder i Borås museums samlingar som måste vara tagna i samband med att dessa filmades. Här har vi gubbar som vet hur man slöjdar. Stolmodellen med den typiska krusabeten, den lilla tilltäljda biten vid ryggstödet, kallas Ballbostol och tillverkades av småbrukare och landsbygdssnickare och såldes i stor skala i hela västsverige som en billighetsmöbel. Då får det gå undan för att man ska tjäna några slantar.

Tänkte avsluta lite litterärt:

”Jag gillar arbete. Det fascinerar mig. Jag kan sitta i timtal och titta på det.”
(Från Jerome K Jeromes Tre män i en båt från 1889)

 

Söndagsslöjd

Written by Tor Anjar. Posted in Tor Anjar

Bra arbetsmiljö

Bra arbetsmiljö

Denna vecka får ni följa mig på jobbet som slöjdpedagog på Borås Museum. Vi har en finfin slöjdverkstad med drop-in-slöjd som jag styr och ställer i. Här försöker jag frälsa alla och envar till nöjet att spräcka, tälja, hyvla och på andra vis bearbeta trä. (Kom och hälsa på vetja!!)

Söndag och måndag är enda veckodagen som vi inte har slöjdverkstaden öppen. Istället flyttar jag ut och håller lite koll på parken och pratar med besökare. Jag passar givetvis på att ta med mig huggkubben och lite slöjdvirke. Under söndagen stod jag ute i skuggan av en finfin ek och täljde skedar.

 

Så här gör jag förresten mina småslevar:

Sked 1 liten
Råmaterialet, en relativt rakvuxen kubbe från en nyfälld rönn. Rönnen är hårdare och mer svårspräckt än björken som jag brukar tälja i. Jag brukar klyva mina kubbar i fyra tårtbitar till dessa småslevar, men det beror givetvis på kubbens dimension.

Sked 2 liten

Grovformar baksidan med täljbila. Det är roligt och går snabbt med yxan, så jag försöker göra mesta möjligt med den!

Sked 3 liten

Slätar till framsidan med yxan och ritar ut lite form för skaft och urgröpning.

Sked 4 liten

Tar fram skedknivar och gröper ur. Drömmer om täxlor.

Sked 5 liten

Avslutar med att fintälja ytterkonturerna med täljkniv. Grovtäljd slev med färdig slev bakom.