Återbruk

Written by Annika Andersson. Posted in Annika Andersson

Då var det dax för veckans sista blogginlägg och jag plockar fram ett annat av mina hjärteämnen – återbruk. Ett ämne som är hur stort som helst, hur aktuellt som helst och hur rätt som helst. Som ”textilslöjdare” är det lätt att bli ekorre, ett fenomen som jag läst om hos andra gästbloggare. Tygbitar, trådar, knappar m.m samlas på hög – kan vara bra att ha i något framtida projekt. Detta beteende är för mig ingen nyhet men äntligen känns det som tiden kommit ikapp och intresset för återbruk ses i både väntade och oväntade sammanhang.

En aspekt av återbruket som jag intresserat mig för under flera år är de ”tysta historieberättarna”, 2010 gjorde jag ett jubileumsverk för Skånemejerier i Lunnarp som jag döpte till ”Tingen talar i tystnaden”. Verket är en konstnärlig gestaltning av deras samling av gamla mejeriföremål – du kan se ett bildspel över verket på min hemsida www.textilannika.se.

I år har jag tillsammans med två unga kreativa personer, Stina Broström och Tim Persson, åter upplevt spänningen av att arbeta med föremål laddade med berättelser. Under projektnamnet ”Ordensflyn” med underrubriken ”gör ej karriär på våld och mord” har vi tagit oss an gamla militärkläder i ett fredsbevarande syfte. Det blev en väldigt stark upplevelse för mig när jag dekorerade en gammal vadmalsjacka ,som många unga män haft på sig när de tränat sig för krigshandlingar, med ett stort peacemärke av knappar.

Vi deltog i slöjd och konsthantverksmarknaden i Kronhuset i Göteborg i september, under två dagar satt vi och arbetade på olika delar av projketet samtidigt som vi fick möjlighet att diskutera med besökarna. Frågan är hur skulle världen se ut om alla höll på med textil? Bättre tror jag! Tack för mig.

tim och stina jobbar

Tim och Stina jobbar på Slöjd och Konsthantverksmarknaden

peace

Vadmalsjacka med peacemärke av knappar

make art not war

Stinas katter – make art not war

dagskjorta

Dagskjorta i ny tappning

 

slarvtjäll

Written by Annika Andersson. Posted in Annika Andersson

Om finnväv är min passion idag så var min förra passion slarvtjäll – en teknik jag fortfarande hyser starka känslor för och gärna vill dela med mig lite av. Ämnet känns extra aktuellt eftersom jag denna helgen ska hålla en workshop om slarvtjäll i en vävstuga i Göteborg.

Att jag fastnade för slarvtjäll beror främst på teknikens frihet och möjligheten att bygga mönster och strukturer. Om du läste mitt inlägg i måndags så vet du att byggande i alla former står högt på min lista.

Slarvtjäll är enligt wikipedia en vävteknik i tuskaftsbindning där tygtrasor skyttlas in och mönster skapas genom att i väven plockar in tygtrasor vars ändar får ligga lösa ovanpå och utanför varpen. Slarva är dessutom ett annat ord för trasa.

Eftersom mattan är länge varit min utgångspunkt har det blivit många slarvtjällsmattor genom åren, alla har dock inte varit lämpliga för golvet. Jag har utforskat olika material i ”slarven” allt från små bitar bomullstrasor till handgjort papper. Jag har utforskat hur olika former och mellanrumsformer bygger mönster. Och sist men inte minst har jag utforskat färgens betydelse i mönsterbyggandet. Jag rekommenderar starkt att prova denna genialiska teknik för mönstring av enkla tuskaftsvävar – det känns som att väva och brodera samtidigt.

Här kommer lite bilder att inspireras av.

yllemosaik 2

matta täckt med slarv i sprutmålad vadmal

yllemosaik 1

kalaskransar 2

matta till Bohusslöjds 100-års jubileum

kalaskransar 1

kommunhuset lerum 026

slarvtjäll i viskosbast – till Lerums kommunhus

festkransar 2

matta till utställning i Åbo – alla slarv är i vadmal färgat med restprodukter av mat

Finnvävstapeter

Written by Annika Andersson. Posted in Annika Andersson

Som handvävare har jag en förmåga att få ett passionerat förhållande till olika tekniker. Att göra djupdykningar i en tekniks möjligheter och utmaningar är bland det bästa jag vet. Just nu bultar mitt hjärta extra starkt för finnväven, en teknik med uråldriga anor. I Norden är de äldsta bevarade finnvävarna från tidig medeltid och tekniken har fortlevt som folkkonst framförallt i Bohuslän och Jämtland-Härjedalen. Finnväv var en populär teknik till bland annat offentlig textil så sent som på 1970-talet, men därefter har den tyvärr blivit alltmer osynlig.

Finnväv är en tekniskt avancerad vävteknik. Tekniken innebär att man samtidigt och parallellt väver i två lager, genom att låta lagren byta plats uppstår mönsterbilden, detta sker genom att mönstret plockas för hand i väven. Äldre finnvävar är ofta rikt dekorerade med mönsterbilder hämtade från tex importerade sidentyger – ett överdåd av symboler hämtade från olika kulturer som beskriver hur dialogen mellan kontinenter alltid funnits inom slöjden och konsthantverket.

finnväv uddevalla 040

I mars 2008 tog hemslöjdskonsulent Susanne Harrysson initiativ till en grupp som skulle arbeta med att väcka nytt intresse för finnväven i Västra Götaland och jag fick frågan om att delta. Detta blev början på passionen. Gruppens arbete med finnväv ledde fram till en utställning som först visades på Bohusläns Museum i Uddevalla och som därefter turnerat runt på bl.a Textil muséet i Borås och Åmåls Konsthall.

Inför arbetet med utställningen bestämde jag mig för att arbeta med tapeter som utgångspunkt. En tapetvåd är idag ca 50 cm bred och täcker utrymmet från golv till tak, historiskt har vi klätt väggar i slott och palats med ”textila tapeter” och min tanke var att väva ett antal tapetvåder som kan ingå i ett rums utsmyckning. Jag vävde två tapetvåder, helt i handfärgat ullgarn, täckta med ett upprepat stjärnmönster. Det är teknikens möjlighet att arbeta i två separata färglager som fullständigt tagit tag i mig.

finnväv uddevalla 037

mina två tapeter på utställning

Efter arbetet med tapeterna blev det åter en matta (i finnväv) på uppdrag av Slöjd i Väst. Mattan är inspirerad av en äldre matta som finns på Bohuslänsmuseum och finns som gör-det-själv mönster på www.textilhemslojd.se

finnväv uddevalla 054

de gamla mattorna på museét

 

Blomma 11   150 dpi

min sängmatta inspirerad av de gamla

Nu är det åter tapeter i vävstolen. Den 15 februari 2014 har jag vernissage på en separatutställning på Nääs Konsthantverk vid Nääs Slott. Det är fantastiskt roligt att sitta i vävstolen och se mönsterformerna växa fram men oj vad långsamt det går…………………

Just nu inspireras jag mycket av en husfasad jag såg i Barcelona.

tågluff okt 2013 145

 

 

 

 

8-days a week

Written by Annika Andersson. Posted in Annika Andersson

 

I veckans första blogginlägg vill jag berätta om min textila byggsats som jag gjorde till Hemslöjdens 100-års utställning på Liljevalchs förra sommaren.

Jag blev inbjuden att göra ett textilt verk till rummet med ordspråket ”Undantaget som bekräftar regeln”. Ett ordspråk jag hört många gånger men aldrig riktigt reflekterat över dess betydelse. Uttrycket härstammar från Cicero och romartiden och användes i juridiska sammanhang. Översatt till begriplighet hittade jag detta exempel – ”Om man ser en skylt ”Parkering förbjuden på söndagar” så utgår man ifrån att parkering är tillåten övriga dagar – trots att ingenting sägs om detta. Man utgår ifrån att det som utannonseras är ett undantag. Det är det undantaget som bekräftar regeln”.

SÅ hur skulle jag förhålla mig till detta i skapandet av ett textilt verk? Jag beslutade mig för att tolka ordspråket lite friare och översatte undantaget med den oväntade möjligheten.

Att bygga ihop eller sätta samman olika delar har alltid intresserat mig, allt från legobygge till pussel så varför inte göra en textil byggsats. Trasmattan har jag sedan tidigare utforskat en hel del så varför gå över ån efter vatten. Detta fick bli min utgångspunkt.

Under några intensiva veckor vävde jag 10 långsmala trasmattor, ca 40 x 200 cm, i olika färger. Alla enfärgade i handfärgade bomullstrasor. Av dessa remsor byggde jag ihop 8 olika mattformationer som fotograferades av Hillevie Nagel. Jag valde 8 mattformationer och titeln 8-days a week eftersom den ”åttonde dagen” får stå för det som tänjer på gränsena, går utanför ramarna. Naturligtvis går det att bygga ännu fler mattformationer av remsorna och just lekfullheten i att bjuda in en publik eller köpare i verket känns intressant och spännande.

På Liljevalchs presenterades en av mattformationerna live och vid sidan av ett par av bilderna, på grund av platsbrist fick inte alla vara med – men här har du nu möjlighet att ta del av hela verket.

 

vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr