8-days a week

Written by Annika Andersson. Posted in Annika Andersson

 

I veckans första blogginlägg vill jag berätta om min textila byggsats som jag gjorde till Hemslöjdens 100-års utställning på Liljevalchs förra sommaren.

Jag blev inbjuden att göra ett textilt verk till rummet med ordspråket ”Undantaget som bekräftar regeln”. Ett ordspråk jag hört många gånger men aldrig riktigt reflekterat över dess betydelse. Uttrycket härstammar från Cicero och romartiden och användes i juridiska sammanhang. Översatt till begriplighet hittade jag detta exempel – ”Om man ser en skylt ”Parkering förbjuden på söndagar” så utgår man ifrån att parkering är tillåten övriga dagar – trots att ingenting sägs om detta. Man utgår ifrån att det som utannonseras är ett undantag. Det är det undantaget som bekräftar regeln”.

SÅ hur skulle jag förhålla mig till detta i skapandet av ett textilt verk? Jag beslutade mig för att tolka ordspråket lite friare och översatte undantaget med den oväntade möjligheten.

Att bygga ihop eller sätta samman olika delar har alltid intresserat mig, allt från legobygge till pussel så varför inte göra en textil byggsats. Trasmattan har jag sedan tidigare utforskat en hel del så varför gå över ån efter vatten. Detta fick bli min utgångspunkt.

Under några intensiva veckor vävde jag 10 långsmala trasmattor, ca 40 x 200 cm, i olika färger. Alla enfärgade i handfärgade bomullstrasor. Av dessa remsor byggde jag ihop 8 olika mattformationer som fotograferades av Hillevie Nagel. Jag valde 8 mattformationer och titeln 8-days a week eftersom den ”åttonde dagen” får stå för det som tänjer på gränsena, går utanför ramarna. Naturligtvis går det att bygga ännu fler mattformationer av remsorna och just lekfullheten i att bjuda in en publik eller köpare i verket känns intressant och spännande.

På Liljevalchs presenterades en av mattformationerna live och vid sidan av ett par av bilderna, på grund av platsbrist fick inte alla vara med – men här har du nu möjlighet att ta del av hela verket.

 

vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr vŠvar av Annika Andersson, textilkonstnŠr

 

Taggar:, , ,