Drömmen om en egen ateljé!

Written by Hanna11. Posted in Hanna Karlzon

Tänk så underbart att ha en egen ateljé, ett eget ställe att kunna skapa på, med stora bord med plats för screentryck, ett skrivbord att teckna vid, ett annat där symaskinerna kan stå och hyllor där alla pryttlar kan stå uppradade, fint organiserade. Klädställningar att hänga alla nytryckta kläder, ett speciellt ställe för strykbrädan och ett bord där man kan äta lunch och titta ut genom fönstret och…Ja, visst vore det fint, det är lätt att visualisera den perfekta ateljén, eller hur?!

2skata

28146-f70bfc601bd9471f9f3a732221c20e40

Men, i brist på denna ateljé så jobbar jag på hemma i lägenheten istället. Det är ju lite knepigt att försöka screentrycka kläder, väskor och tyg mitt bland barnen som springer/kryper runt och alla saker som ligger spridda överallt men det är bara att kämpa på. Så, medans jag fortsätter att drömma om den perfekta ateljén tjänar vardagsrumsgolvet som mitt lilla tryckeri och det är ju inte så dåligt det heller, så länge jag får skapa är jag nöjd!

(På fotona kan ni se när jag screentryckt några tygkassar häromveckan. Dom finns numer i min webshop, knivclothing.com)

/Hanna

Sommaren, en inspirationskälla!

Written by Hanna11. Posted in Hanna Karlzon

Hur fantastiskt underbart är det inte att sommaren äntligen är här? Utomhus doftar det hägg och att är grönt och lummigt! Även mitt skapande blir somrigare och just nu tecknar jag mycket blommor, djur och natur med inspiration från allt det vackra utomhus!

792380_orig

Vill ni se mer av vad jag skapar till vardags, titta gärna in på min facebook eller följ mig på instagram @hannakarlzon

/Hanna

 

Tankar om att starta eget företag

Written by Hanna11. Posted in Hanna Karlzon

Hej!

I veckan är det min tur att blogga! Jag heter Hanna Karlzon och jobbar som illustratör och designer i mitt eget nystartade företag. Jag kommer att blogga lite om företagande, mitt eget skapande, inspiration…ja, det blir nog lite av varje helt enkelt.

Jag har sen jag var liten mer eller mindre alltid haft en penna i handen, jag har m.a.o alltid älskat att teckna och skapa, och mitt val av utbildningar under åren har bara bekräftat detta och jag har nog alltid vetat att jag velat arbeta med något kreativt men steget att starta eget har ändå inte varit helt självklart. Det har varit en ganska lång och krokig väg fram till där jag är nu. Var är jag nu då kan man ju undra? Ja, jag är bosatt i Umeå och har turen att ha en kontorsplats på en inkubator som heter Krenova. Det är ett ställe som erbjuder gratis kontorsplatser (i upp till ett år) till nystartade företag, så jag delar dessa lokaler med ca 20st andra kreatörer som, precis som jag, har ett nystartat företag. Det är ett helt fantastiskt bra stöd/hjälp till nya företagare då jag själv tror att chansen att man får sitt företag på fötter är större om man har en ”riktig arbetsplats” att gå till på dagarna än om man ska försöka arbeta hemifrån. (Att skilja på arbete och fritid kan annars bli väldigt svårt.) Att jag sen har ett gäng superbra ”arbetskamrater” här är ju inte fy skam heller, det gör så mycket att ha någon att äta lunch med, att prata bokföring med eller bara ta en kopp kaffe med!

Innan jag startade mitt företag fick jag även hjälp från Entreprenörscentrum här i Umeå, med att skriva en affärsplan och lägga upp en budget och jag får även ett s.k. starta eget bidrag från Arbetsförmedlingen som man kan söka om man funderar på att starta upp en egen business. Så, det finns väldigt mycket hjälp att få, just när det kommer till att starta eget och det mesta är gratis vilket ju är otroligt bra! Nu bor ju jag i Umeå, men jag tror säkerligen att det kan finnas liknande hjälp att få på andra ställen i landet, och jag tycker absolut att kan man få hjälp så ska man ta den! Jag tyckte e.x. själv att jag hade ganska klart för mig hur/om vad jag skulle skriva min affärsplan men efter ett möte på Entreprenörscentrum så insåg jag att det egentligen var ganska mycket som var oklart och konsulten där hjälpte mig att bena ut allt det. För ibland har man allt uppe i huvudet men sen när det ska ner på papper blir det lite knepigt.

Så, mina konkreta tips om du går i starta eget tankar:

-Se vilken hjälp som finns att få där du bor, Entreprenörscentrum, Almi o.s.v.

-Ta hjälp att formulera affärsplan och budget.

-Har du möjlighet att söka starta eget bidrag? Kolla upp det med Arbetsförmedlingen.

-Finns det möjlighet till en plats på inkubator?

-Tro på dig själv, våga!

Som sagt, jag har länge velat satsa på mitt eget skapande och starta eget men jag har aldrig riktigt vågat ta steget fullt ut, men tack vare den fantastiska hjälp jag fått  av andra och att jag hade turen att få en kontorsplats tilldelad, så fick jag den knuff jag behövde vilket i sin tur resulterat i att jag nu har världens bästa jobb!

/Hanna

www.hannakarlzon.com

vikings

 

Hejdå!

Written by Hanna11. Posted in Hanna Karlzon

Näe, nu säger jag tack och hej för mig med en av mina senaste teckningar. Efter total torka på kreativitetsfronten gjorde jag denna häromdagen. Fint d!

Ha det bra allihopa, vi kanske hörs igen! /Hanna Karlzon

Om att komplettera varandra…

Written by Hanna11. Posted in Hanna Karlzon


Idag har jag varit på loppis och försökt att inte slösa alldeles förmycket pengar. Det gick bra, allt jag köpte var denna lilla bambi för några slantar och jag lyckades motstå att köpa massor med nya vintagetyger till samlingen. Jag tecknar ju mestadels av min tid, men varvar det med att sy väskor, necessärer och katter i tyger från 60/70-talet, och därav har det under åren blivit en massiv tygsamling här hemma. Jag köper mer än jag hinner sy upp kan man nog säga…Men i alla fall, jag tycker det är bra att ha två saker, tecknandet och syendet, som kompletterar varandra så bra. När jag inte har inspiration eller lust till det ena kan jag alltid göra det andra och ändå känna mig kreativ i alla fall. Och att jag sen plockat upp mycket av 70-talets formspråk (med inspiration från alla vintagetyger) i mina illustrationer, det kan nog ingen undgå att se. Det ena föder det andra!

(Vill ni se mer av mina illustrationer eller väskor kika gärna här!)

I brist på inspiration!

Written by Hanna11. Posted in Hanna Karlzon

Jag vet inte om er andra, men för mig så går det väldigt upp och ner med kreativitet och inspiration. Ena dagen är jag full av idéer och nästa är det helt tomt. Själv inspireras jag väldigt mycket av bilder och har massvis med mappar på skrivbordet där jag samlar, samlar, samlar bilder som jag inspireras av. Så jag tänkte jag skulle tipsa om två ställen där jag gärna surfar runt för inspiration.

Det ena stället är Etsy, en amerikansk sida där man kan köpa/sälja hantverk och vintage i en salig blandning. Där kan jag mer än gärna spendera en hel del tid och bli peppad av hur många fantastiska hantverkare det finns runt om i världen.

Det andra stället jag brukar kika på är Ffffound. Det är en stor bildbank kan man säga, där användare laddar upp bilder på allt mellan himmel och jord.  Det funkar så att man klickar på den bilden man gillar, så flyttas man vidare till liknande bilder som man just klickat på, osv osv. Det verkar dock inte finnas någon som kontrollerar vad som läggs upp så det finns en hel del tvivelaktigt material men samtidigt finns det sjukt mkt bra och inspirerande bilder oxå.

Så i brist på inpspiration, kika gärna in dom sidorna!

(Fotot kommer från Fffound)

Marknadstanten!

Written by Hanna11. Posted in Hanna Karlzon

Så är det min tur att blogga här på Kravallslöjd, det ska bli riktigt kul! Tänkte jag skulle börja och tipsa om en sak som kan vara bra för er som just börjat med hantverk eller er som hållit på ett tag men vill nå ut till fler. Anmäl dig till någon form av marknad där du bor! I de flesta städer finns det julmarknader/designmarknader osv. och det är ett jättebra sätt att få komma ut och visa upp vad man gör och kanske sälja en eller annan sak om man vill det.I helgen deltog jag själv i en Kulturmarknad här i Umeå tillsammans med ett gäng andra duktiga hantverkare. Det var väldigt trevligt och det kom en hel del folk och det är riktigt kul att få träffa människor, dricka kaffe och prata lite! Ibland kan det kanske kännas dyrt att vara med på vissa marknader men då kan det vara bra om man är två stycken som kan dela på ett bord/en plats. Då blir det billigare och man har sällskap och det är ju inte fy skam! Jag har tillsammans med en vän, Gerda, stått på ett flertal marknader de seanste åren och det är alltid riktigt kul så om du får chansen, testa!

(Fotot visar ett urval av det jag hade att sälja på helgens marknad.)