Söndag

Written by EmmaG12. Posted in Emma Grundström

Då var veckan till ända! Detta sista inlägg ägnar jag till att tipsa om den perfekta söndagsaktiviteten, något jag själv gör varje söndag. Kollage! Ta alla tidningar som har samlats under veckan och så är det bara att klippa och klistra. Jag brukar låta mina kollage sammanfatta veckan, som en dagbok i collage form helt enkelt. Att göra inspirationskollage är annars perfekt.

Tack och hej!

 

Lördag

Written by EmmaG12. Posted in Emma Grundström

I torsdags dök en fruktansvärd förkylning upp från ingenstans! Nu efter 10 avsnitt av min favorit tv-serie My so-called life och 20 koppar te med honung friskförklarar jag mig själv, i alla fall för ikväll. När jag känner mig ynklig längtar jag hem. Hem för mig har och kommer alltid att vara Dalarna. Nu för tiden främst en liten stuga utanför Leksand där man kan sitta på verandan och blicka ut över Dalälven, tallklädda berg och röd stugor!

Jag tänkte ge några självklara tips för ett besök i Dalarna:

Dalarnas museum – Hittas i Falun. De har en fantastisk fast utställning med kurbits och dräkter. Jag kommer aldrig kunna se den för många gånger.

Sätergläntan – Förutom att de har fantastiska kurser har de även ungefär den finaste butiken i världen. Att ta en fika uppe på berget är också en självklarhet.

Rättviksglass – Testa den och ni kommer inte kunna äta någon annan glass igen. Förutom att den är fantastisk god och krämig finns den i tusen olika smaker så man tröttnar aldrig. Den kan bland annat köpas i den lilla glasskiosken mitt emot Hemslöjdsbutiken i Leksand, så när du ätit din glass är det givet att du går in där.

Nyfiken – Trädgårdscafé på Gammelgården i Rättvik. De serverar ekologiskt och närproducerat fika och lunch samt har musikkafé.

Karin Ferner – Gör fantastiska silversmycken och annat konsthantverk, hon kan besökas på Hanrövägen 4 i Falun.

Carl Larssongården – Att se Karin Larssons textilier gör man bäst där hon själv hängde dem i hemmet i Sundborn. Ett stenkast fån gården finns även konsthallen Kvarnen som brukar ha mycket fina utställningar.

Torsdag

Written by EmmaG12. Posted in Emma Grundström

Idag tänkte jag dela med mig av lite slöjd! Ett av mina favorit material är papper. Det finns i överflöd vart man än är och dessutom i massa olika mönster och färger. Sen är det ju så skört, vilket gör det spännande att jobba med.

Att göra ringar i papper är fantastiskt kul. Hjärtringen som beskrivs nedan är perfekt om man vill imponera på någon man tycker om!

 

Onsdag

Written by EmmaG12. Posted in Emma Grundström

”Va? Blir man slöjdlärare då eller?”
Det är den vanligaste kommentaren jag får när jag berättar att jag går kandidatprogrammet Ledarskap i slöjd och kulturhantverk. Frågetecknen blir inte färre när jag sedan säger att man till exempel kan bli hemslöjdskonsulent. Det faktum att jag själv knappt vet hur jag hamnade på utbildningen eller vad den ska leda till gör inte saken enklare. Jag vet bara att mitt intresse för historia, hållbarhet, form och skapande med mina händer gjorde att det verkade var den perfekta utbildningen för mig. Efter tre års studier inom grafisk design, produktdesign och recycle design känns det som att jag hittat rätt.

Efter snart två terminer kan jag summera att jag lärt mig massor! Kurser i projektledning, entreprenörskap, färg och form samt textil har betats av. Jag har aldrig haft speciellt klart för mig vad jag vill bli när jag blir stor och jag vet inte mer nu heller.Jag älskar museer och att uppmuntra andra människor i deras skapande. Att leda projekt har jag insett är fantastiskt roligt och försöka skapa ett företag av en egen idé lockar mer och mer. För tillfället känner jag att mer klarhet änså inte behövs, vi får se hur det känns om två år när examen närmar sig.

Nu trillade rapporten Hemslöjden som näringsgren just ner genom brevinkastet! Hörs imorgon!

Tisdag

Written by EmmaG12. Posted in Emma Grundström

Denna tisdag har jag hittills ägnat åt att vila mina sönderdansade fötter och ätit hämtpizza, men strax ska jag iväg till min fantastiska studiecirkel. Vi är några stycken som återbrukar och redesignar gamla kläder och textilier tillsammans. Vi håller till i den fantastiska Ateljé Återanvänd (http://ateranvand.nu/atelje/Hem.html) som är en samlingspunkt för hållbar klädkultur. Förutom min lilla studiecirkel så trängs just nu även Klädoteket (http://kladoteketgoteborg.tumblr.com) och Mireille i ateljén (http://ateranvand.nu/atelje/i_min_garderob.html).

Att sy egna kläder och sy om gamla kläder är för mig helt naturligt. När jag var i tonåren tyckte jag att alla kläder i affärerna var tråkiga och eftersom jag dessutom var smal som en pinne satt inga kläder bra. Second hand butiker började besökas och mammas symaskin åkte fram. Jag var väldigt blyg på den tiden och kläderna blev ett sätt att uttrycka vem jag var. Idag har jag inte köpt nyproducerade kläder på ungefär ett och ett halvt år på grund av hur mycket klädkonsumtion och produktion påverkar miljön och människor. Att ta bort ärmarna eller byta knappar kan göra ett plagg som nytt igen och hundra gånger mer personligt. På bilden kan ni skåda en blus som en gång var en scarf!

Måndag

Written by EmmaG12. Posted in Emma Grundström

Hej kära kravallslöjdbloggläsare!

Jag har spenderat dagen med en bok om affärsplanering efter en fantastisk helg i skogen. Det var mina tre fina klasskompisar Elin, Malin och Sara som drog med mig och femton andra slöjdnördar ut i skogen för att fotografera lite slöjdporr! Här kan ni läsa mer om projektet och tjuvtitta på lite bilder från helgen: http://slojdporr.wordpress.com/

Nu måste jag springa ut och fira våren, så skål och välkommen till min bloggvecka helt enkelt!