I Egna Händer

Written by Emma Gerdien. Posted in Emma Gerdien

Nu börjar både helgen och den här veckan som bloggare ta slut. Jag har redan börjat ladda hjärncellerna inför nästa vecka när det är dags att knyta ihop eventuella lösa ändar inför min allra första semester i tjänst. Imorgon ska jag till exempel diskutera projektet I Egna Händer med min kollega Lars Petersson. Utvärdera de senaste workshoparna och ta beslut om nästa steg och workshops i projektet.

Inom I Egna Händer vill vi jobba med att inspirera och öka på kunskaperna för unga som vill veta mer om hur slöjd kan hjälpa till att göra vardagen personligare, snyggare och mer hållbar. Vårt främsta verktyg är handledarna som vi bjuder in och som gör projektets workshops till något alldeles extra.

Jag är övertygad om att slöjdandet ser annorlunda ut idag än det gjorde för 10, 20 eller 100 år sedan. Framför allt med vilka material som finns att röra sig med. Ibland kan en nyproduktion av material kännas rätt så onödig ställt bredvid ton och åter ton av färdigprocessat material som ligger på soptippen. Därför handlar det här projektet framför allt om att återbruka material.

Vi vill gärna att fler engagerar sig i I Egna Händer och påverkar projektet. Så bor du i Örebro län och har en idé för en workshop får du gärna höra av dig. Eller bor du någon annan stans och vill tipsa om en handledare? Välkommen att skriva en rad. Har du idéer som du vill sprida på vår blogg? Hör gärna av dig!

Jag tror mycket på inspirationen och att goda exempel kan förändra. En person som inspirerat mig mycket på sistone är Bryant Terry, en amerikansk kock och ”food activist”. Jag beställde en av hans kokböcker på ren chansning och nu helt fast. Nu läser jag hans recept som skönlitteratur och drömmer om att få tiden att prova allihop…

Han tar ett slags helhetsgrepp på hållbarhet som jag tycker är så inspirerande, där miljön, etiken och det sociala sammanhanget spelar roll. Och framför allt: han tycks inte alls jobba med pekpinnar, utan visar istället hur det går alldeles utmärkt att ta avstamp i sin historia och laga samtidigt miljövänlig, vegansk och svårt aptitretande mat.

Nu tackar jag för mig och den här veckan på Kravall-bloggen och lämnar över till näste bloggare!

 

Mer om vår verksamhet i Örebro län går att läsa på:

Örebro läns museum

I Egna Händer

Länshemslöjdskonsulenterna i Örebro läns blogg

 

Bilder från två av workshoparna i projekt I Egna Händer:

slipsar_IEH stol_IEH

Taggar:, , ,