Skissboksteknik

Written by Pian Bates Kristina Blixt. Posted in Broderi Bates och Blixt

Bates och Blixt skissar mycket. Vi skissar och skissar. Minst 10 minuter per dag. Att bara skissa linjer kan bli fantasifulla kompositioner. En av våra lärare i England påpekade hela tiden att skissa är inte att teckna. En teckning var för honom en perfekt föreställande bild – likt ett fotografi. En skiss är precis det, som du ritar och ser i din egen bild. Kolla rörelserna! Ser du någon rytm, någon färg som ger bilden balans och harmoni? Genom att skissa lär man sig upptäcka helt nya saker.

 

 I våras gick Pian och Kristina själva en kurs i skissboksteknik för en underbar engelsk dam Gwen Hedley. Hon fick oss att titta på stenar, bark, grenar och skissa av de olika mönsterformerna. Men vi fick inte använda penna utan pinnar av olika slag – tandpetare, örontops, smala glasspinnar, kvistar, sönderklippta pappersbitar m m. Och det gick faktiskt att skissa med allt genom att doppa dem i tusch och bläck i flera färger.

Vi kom hem med en tjock skissbok full av bilder till blivande broderier.

 

 Min skissbok red Skissböcker red

 

Ibland jobbar vi i skolan på högstadiet. Även  då låter vi barnen skissa innan de börjar brodera. En rolig övning är att låta eleverna rita av sin kompis. Men sedan får de klippa skissen mitt itu på längden och byta vänsterdelen med sin kompis. När de sätter ihop det nya ansiktet blir det alltid en kul upplevelse. På ett mikrofärgat litet tyg för de sedan över ansiktet till tyget och börjar brodera, helst bara med raka stygn – de klarar även pojkarna lätt att göra. De färdiga ansiktena kan sedan sys ihop tillsammans och bilda ett litet lapptäcke och bli en dekoration någonstans i skolan.

VLUU L210  / Samsung L210

Ansikten är också roligt att brodera för vuxna elever. Här följer några bilder på ansikten som Kristina Blixt har broderat med olika stygn, ett med raka stygn, ett med applikation och ett med korsstygn.

Måla med raka stygn kopia applikation av egentillverkat tyg kopia Många korsstygn kopia

 

 

Taggar:, , ,