Kurs i yllebroderi

Written by Elisabet11. Posted in Elisabet Jansson

Lite trött är jag efter helgen, men samtidigt har jag fått ett tillskott av energi genom de trevliga och kreativa människor jag har träffat i Nyköping. Jag har haft kurs i yllebroderi i samarbete med hemslöjdskonsulenten.

”Titta vad bra det blir när jag syr den enkelsidiga plattsömmen på det här viset!”

”Men nu blir resultatet ännu bättre när jag väljer flätsöm istället.”

”Jag tänker utgå från mönsteruppbyggnaden på den här gamla skånska kudden, men jag ska brodera höns.”

”De där små stjärnorna måste jag testa.”

”Inte trodde jag att jag skulle kunna sy utan ett färdigt mönster.”

”Det här får bli en provlapp, jag ska prova så många stygn som möjligt.”

”Är det fel att sy så här? Nej, jag väljer själv!”

Ungefär så där har det låtit runt bordet. Men att gå in i en process och om och om tänka ”Vad händer om jag gör så här?”, är både avkopplande och ansträngande och ofta har det varit helt tyst. Alla har koncentrerat sig på sina stygn och funderat på färger, former och hur man ska gå vidare. 

Yllebroderier (bilder på kuddar, dynor och täcken) från 1700- och 1800-talen var inspirationskälla för helgens kurs. Sedan är det upp till var och en att använda sig av kunskapen om traditionens stygn, färger, mönsteruppbyggnad och motiv på sitt eget sätt. Det finns inga fel!

Taggar: