Art and novelty yarns

Written by Lillemor. Posted in Lillemor Elfgren

Inom spinnvärlden finns något som kallas art and novelty yarns. Det är garner som spinns för att bli något utanför de normala ramarna för vad man ser garn som. Istället för att bli ett material som ska förädlas ytterligare så kan garnet spinnas för att vara ett färdigt föremål, ja rent av en installation, i sig själv. Det finns garner som spinns utifrån tekniker men också för att gestalta olika företeelser, på samma sätt som du kan måla en tavla eller skriva en sång.

Men hur ska art and novelty yarns benämnas på svenska? Jag är av den bestämda åsikten att jag i möjligaste mån vill använda de svenska orden om det finns sådana. Men i fallet garn utanför det normala, vad ska det kallas?

Närmast ligger effektgarner. Tyvärr är det så åtminstone för mig att effekgarn har helt fel klang. Min första tanke går till pälsgarner i syntetmaterial, garn som kan vara väldigt roliga att leka med, men som inte alls stämmer överens med vad art and novelty yarns står för.

Så vad skulle en lämplig svensk benämning bli? Konstgarn kanske, men det anknyter allt för nära till konstmaterial och effektgarner. Det namn jag lutar mot just nu är konceptgarn. Om biltillverkare kan göra konceptbilar för att visa sina senaste idéer, då ska väl jag kunna spinna konceptgarner!

 

För mer garner, kika gärna in på följande bloggar som inspiration:

www.rosenvanten.blogspot.com

http://jazzturtlecreations.blogspot.com/

http://yarnwench.livejournal.com/

 

Taggar: