Resor som blir av

Written by Kristina11. Posted in Sisters of Sättra
Nu är jag ensam i Sättra, en syster i Gambia, en i Stockholm och en i Kroatsien. Vad vi har gemensamt förutom stort kreativt behov är att vi lever ganska späckade liv, allt konstnärligt vi gör sker alltid med största möjliga stress och liksom i förbifarten. Den stora konsten är att det blir av över huvudtaget. Det är inte helt lätt att balansera runt ansvarsfulla jobb, många barn, egna utställningar, stora renoveringsprojekt och det vanliga med uppvärmning av husen, läxor, hushåll osv. Om man hade vetat vad livet skulle kräva av en när man var typ 16 år så hade man svimmat och tvekat, men man höjer ribban för vad man fixar vad dag. Det är ju hoppfullt för framtiden. Sisters of Sättra är kämpar och det finns många som oss.

En lite ovanlig dag

Det ovanliga med idag är att det är en lugn dag! Jag har varit ledig från jobbet jag är uppsagd från och kunnat sova ut för att barnen är hos sin pappa och jag har kunnat måla. Jag är också målande konstnär och har haft rätt många utställningar, mest lokalt men även i andra delar av landet. Nu har det varit så mycket annat jobb att jag nästan inte målat på tre år!! Nu har jag börjat igen och det är fysiskt, det är nästan som en explosion. Jag är sentimental och vansinnig. Lyssnar på Anna Ternheims version av Shorline.

Man börjar med ett projekt i en ände, jag började brodera Heimathatten. I hopfogad av små sönderklippta lappar, som en tomteluva, sen förklädet, ”Sisters of Sättra gör sig inga bekymmer”, som ett mantra. Där efter fotografering i min grannes uppbygda skog, som finns i hennes skolsal hemma. Det är hennes egna projekt, men jag bryter mig in i hennes process. Jag målar mig blå på hela kroppen, vi brukar ju ha kroppstrumpa men just i detta vill jag hellre vara blå, traditioner är till för att brytas. I bakgrunden visar vi en bild på Bertil och Sigbritt Palm, grundarna av friluftsmuseet som jag ska bli sparkad från: De goda fina männiksor, jag blå i min Heimathatt!

Vi har lämnat in kollektionen till en lokal utställning, får se om vi kommer med. Nu till dagens arbete, nu målar jag kollektionen, för att få fram en ny känsla. Dagens process, oftast målar jag människor och jag är känslig för ljus. Annars försöker jag arbeta med kaos både i broderi, måleri och verkligheten. Kanske därför jag är så trött och behöver yoga.

Resor som blir av Köpenhamn

För att ytterligare komplicera livet/komma från byn bestämmer sig Sisters of Sättra att åka till Köpenhamn. Tanken var följande:

Recept:

Tid 2 dagar

Plats dag 1: Tågresan mellan Kalmar och Köpenhamn

Plats dag 2: Louisianna

 

Händelse dag 1

Lämna ditt hem med nål och tråd

Ta ett tåg till Köpenhamn

Samla i hop material på tågstationen exempelvis papper tidningar kvitton, snören.

Om du inte hittar något material så går det bra att fråga passagerare om de kan skänka något plagg som ska sys under resans gång.

Börja sy ihop funnet material och skänkt material till ett plagg som du kommer att ha i Köpenhamn.

När du kommer till Köpenhamn sluta sy.

Hitta ett mysigt café/bar där du kan pusta ut.

Händelse Dag 2

Ta på dig kroppsstrumpan och dit plagg du sytt av funnet material.

Bär ditt alster med stolthet.

Åk till Louisiana.

Dokumentera.

 

Naturligtvis lyckades vi med detta och bilder är från denna resa som blev av.

 

 

Taggar: