Fredag

Written by Elina. Posted in Elina Holmgren

Här kommer fortsättningen på min definition av hemslöjd:

  

”Hemslöjd uppstår i individens transformation av det kollektiva. Det kollektiva i form av naturen och samhället.”

 

 

 

”Kanske är det i relationen till samhället som hemslöjd allra tydligast skiljer sig från konsthantverket. Hemslöjdaren gör kollektiva, färdigvalda val i skapandeprocessen till skillnad från konsthantverkaren som gör personliga, individuella val. Hemslöjdaren bakar kanelbullar som hen formar till snäckor medan konsthantverkaren bakar grapekongresser.”

”Hemslöjd speglar det samtida samhället vilket gör att hemslöjd ser olika ut i Sverige och i Indien, på 1700-talet och på 2000-talet.”

 

Sammanfattat ser jag hemslöjdens kriterier som ett mixerbord, som en tankemodell för hemslöjd.

Mixerbordet hjälper mig att förtydliga min position. Strukturen låter mig förstå vad som gör mig till hemslöjdare och vad som skiljer min hemslöjdade säng från Yngves svarvade ljusstakar.

Mixerbordet ger mig också möjlighet att byta ut, lägga till och ta ifrån parametrar, och det ger mig möjlighet att höja och sänka.

Med hjälp av mixerbordet har jag skapat regler och ramar för att ha något att stötta och stöta mig mot, för att ha något att utmana men också att ta avstamp ifrån.

 

 

 

Samtliga textutdrag infogade som bilder är tagna ur skriften Elina Holmgrens betänkande av 2007 års hemslöjdsutredning. (Skriften går att beställa från Sätergläntan, Hemslöjdens Gård.)