Fine Art Cowgirl

Written by Kerstin12. Posted in Kerstin Jakobsson

Jag kallar mig för en ”Fine Art Cowgirl”. Uppväxt på ett lantbruk i Skåne och utbildnad till textilkonstnär på HDK i Göteborg, har kombinationen av folkkonst och finkultur gjort mig till den jag är. Man skulle kunna beskriva mig som en folk-kulturist eftersom jag hela mitt liv nyfiket samlat kunskaper om textila tekniker från hela världen. Nu förkroppsligare jag de kunskaperna och närmar mig åldern av att vara ett levande kulturminnesmärke.

Mycket av det jag gör som konstnär kretsar kring berättelser i textil, tolkningar av möten mellan tidigare århundradens skapande genom folkkonsten och vår egen tid. Jag tycker också om att samverka med andra, både konstnärer och folk-konstnärer. För mig är kreativiteten det intressanta, vad skapar vi som människor och varför?

Mitt nuvarande konstprojekt heter Runaway Explorers. I det samarbetar jag med ett tiotal kulturarbetare från olika länder. De får vars en docka att använda som ”car crash dummies” för livserfarenheter. Dockorna är sydda av ”hemmafrudukar”, mer eller mindre föraktade textilier som nu får chansen att rymma till fjärran länder. Deras nya liv blir hårt och slutar oundvikligen i en våldsam död. Det är om det projektet jag ska blogga om under denna vecka.

Taggar:, , ,