Att slakta en tröja.

Written by Ida Bergh. Posted in Ida Bergh

Välkomna till min bloggvecka! I min presentation har jag ju utlovat textilt återbrukshantverk, så det är väl lika bra att börja på den tråden med en gång.

Barnkläder är kul att sy och bra presenter. Det finns ju en uppsjö av nyproducerade roliga barntyger att få tag i, men jag tycker att det är allra roligast att sy om gamla kläder, från min egen garderob eller från second hand. Dels finns det en miljö- och konsumtionsaspekt på det hela som väl knappast har gått någon förbi, men det bjuder också på kreativa utmaningar. Finns det fina detaljer som kan återanvändas eller inkorporeras i det nya plagget? Hur många nya plagg kan jag få ut av ett gammalt? Och så inte minst; vad för material har jag tillgängligt och hur kan jag kombinera det? Kan jag få till det som jag tänkt utan att behöva skaffa något?

De här byxorna har jag sytt av en tröja som jag köpt på Röda Korset. Fram- och bakstyckena räckte till varsitt byxben, storleken passar uppskattningsvis ett 6-12 månader gammalt barn. Av ärmarna blev det ett par i lite mindre storlek och smalare modell. Muddtygerna hade jag hemma, den enfärgade är också köpt på Röda Korset, den randiga köpte jag ny vill jag minnas (det var ett tag sedan).

IMG_5201 IMG_5207

Två bra och inspirerande böcker i ämnet klädomgörning är ”Do Redo – konsten att slakta en tröja” och ”Baby Cool – sy nytt av gammalt”. Till den senare medföljer ett mönsterark, men annars går det fint att göra som författarna också förespråkar; ta ett befintligt plagg i lagom storlek och rita av! Låna av någon eller köp ett billigt plagg i lagom storlek på second hand att utgå ifrån om du inte har egna barn vars kläder du kan rita av.

IMG_5199

Jag läste nyligen att genomsnittssvensken har 31 plagg i sin garderob som hen aldrig kommer att använda mer. Tänk vad mycket roligt du kan göra av dem!

Taggar:, , ,