Att sluta cirkeln.

Written by Ida Bergh. Posted in Ida Bergh

Ja, vi tar väl och avslutar bloggveckan på samma sätt som vi började den, nämligen med två par bebisbyxor i återbruksmaterial. Jag ska snart bli faster till ännu en finfin unge, så det gäller att ligga i!

IMG_5228 IMG_5212

Ni anar kanske ett visst släktskap mellan dem? Det prickiga tyget har varit en vuxentröja. Ärmarna från tröjan blev det prickiga paret, delar av kroppen blev muddar till det orange paret. Övriga tyger, blå muddväv och orange velour, är stuvar från loppis.

Med detta får jag tacka er för den här veckan. Hoppas att jag har kunnat inspirera! Vill ni se mer av mina alster, göranden och låtanden så är ni hjärtligt välkomna till Tyg och otyg! Ha det gott så länge!

 

Återvinn maten!

Written by Ida Bergh. Posted in Ida Bergh

Jag vet inte om ni brukar läsa tidningen Hemslöjd? För er som inte är bekanta med den, har den nuförtiden ett tema för varje nummer. För ett tag sedan var temat mat och i numret därefter fanns en pulicerad insändare från någon som inte tyckte att slöjd hade med mat att göra.
Jag håller inte med. För mig handlar slöjd mycket om att göra det man kan/behöver, med det man har till hands, att tänka själv och vara kreativ med sina resurser.  Jag tillämpar ofta samma tänk när jag lagar mat. Jag läser gärna recept, eller beskrivningar om man så vill, men det är sällan jag följer dem till punkt och pricka. Saknar jag någon komponent eller ingrediens, försöker jag gärna byta ut den istället för att skaffa nytt.

Inför förra året ålade jag mig själv nyårslöftet att börja planera min mat bättre, dels för att underlätta vardagen lite, men också mycket för att jag ville försöka slänga mindre mat. Genom att tänka till i förväg kan jag göra mer genomtänkta inköp och se till att använda samma ingrediens i flera olika rätter, så att den tar slut innan den blir för gammal. Eller, om jag får rester över som är för små för att räcka till matlåda, så försöker jag komma på ett sätt att kombinera dem med det jag tänkt äta de närmaste dagarna. Det har faktiskt fungerat ganska bra.

IMG_5005

Här ovan är en bild på crêpes som jag lagade häromveckan. I en middag gjorde jag slut på några överblivna pannkakor, rester av champinjoner, spenat, en skvätt grädde och en ostkant. Ett väldigt lyckat matåterbruk. Gott blev det också!

Slipsfärgade ägg till påsk.

Written by Ida Bergh. Posted in Ida Bergh

Jag är ju slöjdklubbshandledare och nästa träff, helgen före påsk, ska vi påskpyssla. Jag förberedde lite häromdagen genom att testa något som vi planerat att göra med barnen; färga urblåsta ägg med gamla sidenslipsar. Det låter lite knasigt, men det var inte särskilt svårt och det blev fina mönster!

IMG_5235

Slipsarna har jag hittat på loppis och så klippte jag lite i en sjalett som jag ändå inte använder. Tre ägg blev det i testomgången, men det kan nog hända att jag gör några till. Om du vill prova finns en bra och tydlig beskrivning här.

A day in the world.

Written by Ida Bergh. Posted in Ida Bergh

För några veckor sedan var jag i Göteborg och passade på att besöka fotoutställningen A Day In The WorldVärldskulturmuseet. Det är en utställning med vardagsfoton från hela världen, tagna av amatörer och proffs under en dag; den 15 maj förra året. Det var spännande att få se glimtar av vardagen, så som den kan te sig i Bangladesh eller Botswana, länder som man vanligtvis inte ser eller hör så mycket om, och det väckte många tankar. Om hur olika livet kan se ut, beroende på var på jorden man råkar vara född och hur tacksamma vi i den här delen av världen ska vara över allt vi har, men också om hur lika vi människor faktiskt är. Oavsett var de var tagna så rörde sig många av bilderna kring samma teman. Familjen, hemmet, maten, jobbet.

Det fick mig att tänka på några bilder som jag tog när jag var i Gambia för ett par år sedan. Jag hade förmånen att tillsammans med mitt ressällskap bo hos en storfamilj och därmed få mer av en inblick i vardagslivet än vad jag skulle ha fått i turistkvarteren. Här är några av dessa bilder, från de cyklande barnens, skräddarnas, fiskarnas och fiskförsäljarnas, elektrikerns och frisörens dag. Från en dag i världen.

IMG_6477 IMG_6218 IMG_6016 IMG_6199 IMG_5960 IMG_6449 IMG_6290

 

Glädjespridande garn.

Written by Ida Bergh. Posted in Ida Bergh

2013-03-13 15.44.30

Häromdagen upptäckte jag den här instickade stolpen nära mitt jobb. Jag blir alltid lika glad av den sortens kreativa spår som folk har lämnat efter sig! När jag tog kort på den stod det en kvinna bredvid och pratade i telefon. Jag förklarade att jag bara skulle fota stolpen och då visade det sig att det var hon som hade stickat in den. Eftersom hon var i telefon hann jag inte få reda på något mer, men jag får väl gå dit och hänga upp en lapp med en länk till blogginlägget.

Att slakta en tröja.

Written by Ida Bergh. Posted in Ida Bergh

Välkomna till min bloggvecka! I min presentation har jag ju utlovat textilt återbrukshantverk, så det är väl lika bra att börja på den tråden med en gång.

Barnkläder är kul att sy och bra presenter. Det finns ju en uppsjö av nyproducerade roliga barntyger att få tag i, men jag tycker att det är allra roligast att sy om gamla kläder, från min egen garderob eller från second hand. Dels finns det en miljö- och konsumtionsaspekt på det hela som väl knappast har gått någon förbi, men det bjuder också på kreativa utmaningar. Finns det fina detaljer som kan återanvändas eller inkorporeras i det nya plagget? Hur många nya plagg kan jag få ut av ett gammalt? Och så inte minst; vad för material har jag tillgängligt och hur kan jag kombinera det? Kan jag få till det som jag tänkt utan att behöva skaffa något?

De här byxorna har jag sytt av en tröja som jag köpt på Röda Korset. Fram- och bakstyckena räckte till varsitt byxben, storleken passar uppskattningsvis ett 6-12 månader gammalt barn. Av ärmarna blev det ett par i lite mindre storlek och smalare modell. Muddtygerna hade jag hemma, den enfärgade är också köpt på Röda Korset, den randiga köpte jag ny vill jag minnas (det var ett tag sedan).

IMG_5201 IMG_5207

Två bra och inspirerande böcker i ämnet klädomgörning är ”Do Redo – konsten att slakta en tröja” och ”Baby Cool – sy nytt av gammalt”. Till den senare medföljer ett mönsterark, men annars går det fint att göra som författarna också förespråkar; ta ett befintligt plagg i lagom storlek och rita av! Låna av någon eller köp ett billigt plagg i lagom storlek på second hand att utgå ifrån om du inte har egna barn vars kläder du kan rita av.

IMG_5199

Jag läste nyligen att genomsnittssvensken har 31 plagg i sin garderob som hen aldrig kommer att använda mer. Tänk vad mycket roligt du kan göra av dem!