Äntligen plusgrader, sol och lördag!

Written by Textilateljén Andra Långgatan. Posted in Textilateljén Andra Långgatan

Jag heter Emma Linde och är en sjättedel av Textilateljén.  Jag använder mig ofta av enkla vardagliga materia t ex tidningar, lakan och avlagda kläder – ett återbruk som jag hyser stor omsorg om. Jag omvandlar materialen efter nya principer. Det är en meditativ och lustfylld sysselsättning som samtidigt rymmer ett ifrågasättande av massproduktion och konsumtion, överflöd och resursslöseri. Just nu arbetar jag med den senaste utrensningen av barnens urväxta bommullsplagg.

Bollullsplagg.

Bollullsplagg.

Galongrisar, textiltcollage.

Galongrisar, textiltcollage.

Genom ytan. Självporträtt av modemagasin på väg till Textiltriennalen i Lodz som öppnar i maj.

Genom ytan. Självporträtt av modemagasin på väg till Textiltriennalen i Lodz som öppnar i maj.

Arbetsdag i ateljén

Written by Textilateljén Andra Långgatan. Posted in Textilateljén Andra Långgatan

Dagen i ateljén startar med en god kopp kaffe, mörkrostat, ett måste! Promenaden hit var kall och morgonsolen sken, nu undrar jag bara, när kommer vårvärmen… med krokus och snödroppar och en fika i solen.

Idag blir det att fortsätta med nål, tråd och diverse material. Är inne i en period då jag håller på att testa och fundera på nya lösningar. Om du vill se mer av mina arbeten, gå in på hemsidan www.elisabethcarlsson.se

Textilkonstnär elisabeth carlsson

fotograf elisabeth carlssonsnö

ateljen

Virkade figurer för gömda flyktingbarn.

Written by Textilateljén Andra Långgatan. Posted in Textilateljén Andra Långgatan

Hösten 2010 deltog textilateljén i Kulturnatta. Vi bjöd in de som ville att komma och virka till förmån för gömda flyktingbarn i Göteborg. I Göteborg finns cirka 50 stycken gömda flyktingbarn.

figur i hand

Genom att virka lika många figurer ville vi åskådliggöra hur många barn som har svårt att gå ut och leka och gå till skolan av det enda skälet att de saknar rätt papper.

tryckbordet

Många kom. En del kunde virka innan men de flesta fick lära sig under kvällen. Målet för kvällen var att virka lika många figurer som gömda flyktingbarn i Göteborg. Och det lyckades vi med! Sedan gav vi alla virkade figurer till Rosengrenska stiftelsen, som erbjuder papperslösa människor sjukvård.

alla figurer

En glimt av Anna Olssons arbete i ateljén på Andra Långgatan

Written by Textilateljén Andra Långgatan. Posted in Textilateljén Andra Långgatan

 

Jag väver för att jag vill berätta något. För mig är livet politik, att se, känna, prata och en önskan om en god tillvaro för alla och vår jord. För mig handlar mitt konstnärskap ytterst om att vilja bidra till något gott. Ett sätt för mig att ta mitt ansvar för att skapa en bättre värld.

propagandakuddar

Propagandakuddar

Nu arbetar jag med ett tema jag kallar Kris och katastrof. Jag har bland annat gjort vävar och broderier som handlat om inkomstklyftor, uteliggare, barn som bevittnat våld, papperslösa människor som förvaras i häkte i väntan på avvisning och olika miljökatastrofer.

IMG_0675

IMG_0674

Nu i vävstolen har jag en väv som handlar nedskräpning. Mängden plats i Stilla havet har ökat med 100 gånger under min livstid. Skräpet har samlats i ett område stort som Texas. Det är galet och behöver ses, kännas, pratas om och uttryckas på många sätt. Jag väver det, för väva är det jag kan.

Anna Olsson

Läs gärna mer på min blogg, www.tapestryannaolsson.blogspot.se

blogsopberg

Sopberg, 58 x 74 cm
Bildväv i lin.
Anna Olsson 2012

 

Välkommen till en vecka med textilateljén på Andra Långgatan!

Written by Textilateljén Andra Långgatan. Posted in Textilateljén Andra Långgatan

Välkommen till en vecka med textilateljén på Andra Långgatan i Göteborg!

Entrén till ateljén en snöig marsmorgon.

Entrén till ateljén en snöig marsmorgon.

Textilateljén består av Kerstin Nilsson,Elisabeth Carlsson, Anna Karin Pettersson, Emma Linde, Anna Olsson och Mia Olsson.

Vi är sex yrkesverksamma textilkonstnärer som delar ateljé på Andra Långgatan i Göteborg. Textilateljén har funnits sedan 1986. Två av oss har varit med sedan starten och andra har tillkommit efterhand vilket innebär att vi befinner oss i olika skeenden i livet. Vanligtvis arbetar var och en på sitt håll med utställningar, uppdrag och andra projekt. Alla har sitt eget sätt att uttrycka sig i det textila materialet och våra arbeten rymmer både väv, tryck, färgning, broderi, skulptur, objekt med mera.

Under veckan kommer vi på bloggen att visa några gemensamma projekt vi genomfört och några av oss kommer att ge en glimt av det egna konstnärskapet.

Ateljén är på andra våningen.

Ateljén ligger på andra våningen.

Vi startar med att visa vårt senaste genomförda gemensamma projekt, ”julbockar”. Strax innan jul deltog ateljén i julmarknaden Järnjul på Järntorget. Inför detta hade vi utifrån en likadan hopsnickrad stomme av diverse skräp skapat varsin julbock. Bockarna blev helt olika, och på sitt sätt avspeglar de nog sin konstnärinna. Det var kallt i snögloppet på Järntorget en adventshelg, men väldigt roligt att visa upp julbockarna. För det var många som såg dem och väldigt många verkade bli glada av att se dem.

Julbockar

Julbockar