Knätofs # framtid

Written by Knätofs Knätofs. Posted in Knätofs

När vi var med på marknaden Upmarket i Trädgårdsföreningen i Göteborg under kulturkalaset i somras fick vi ett hedersomnämnande för fin presentation och blev inbjudna att göra en utställning i Palmhuset. Vi blev mycket glada! Ganska snabbt kom vi fram till att vi skulle utgå från den miljö som är i Palmhuset och förändra den. Så här skrev vi i pressreleasen.

En lekfull vår spirar i Palmhuset där formgivarna bakom företaget Knätofs får djurlivet och växterna att frodas. Stickade former har tagit plats i vegetationen för att väcka åskådarens uppmärksamhet och kittla fantasin. Längs stammarna kryper färgglada djur och palmerna har fått färgglada kottar.

Vi utgick från former som vi har i accessoarerna i vår kollektion och förändrade proportioner och färger, det blev mycket effektfullt och fungerade fint i miljön. Det är så här vi på Knätofs skulle vilja jobba, både med en kollektion produkter som vi säljer samt kunna göra roliga utställningar ibland. I framtidsplaneringen ingår också idéer på att samarbeta med andra företag, något som vi diskuterar med plattformen Drivhuset. Där får vi hjälp att analysera Knätofs och att börja tänka i nya banor inför framtiden som vi hoppas tar oss till många härliga platser!

Tack för oss – kika gärna in på vår hemsida www.knatofs.com

_SVE0594-P

knatofs_tradgardsforeningen_1

 

Knätofs # vardag

Written by Knätofs Knätofs. Posted in Knätofs

Idag är det torsdag. Då är det tänkt att vi ska ses i vår ateljé, Formtratt. Jag kom dit klockan 8 efter att ha lämnat mitt stora barn på skolan. Då sov den lilla i 1 ½ timme i vagnen så jag rusade runt och packade upp efter julmarknad på Röda Sten, packade om lite grejer till nästa julmarknad; Folk och form på Magasinsgatan i Göteborg, som är nästa helg. Fingerdjuren vi har säljer bra på marknader, folk blir väldigt förtjusta i de små djuren. Jag måste fylla på mer vita får, dom är mest poppis. Sen ritade jag ner lite idéer till nya produkter för att kunna diskutera med Maria och hann ett par grejer till innan 9.30 då den lilla vaknade. Strax efteråt kom Maria, som hade haft lite trassel med att hitta gosedjur inför lämning på förskolan. Vi sågs i 1 timme och 10 minuter eftersom Maria skulle iväg till stan och träffa vår agent Anette på stan och leverera en beställning till affären Fraiche på Teatergatan. Maria och jag hann diskutera prissättning på de nya filtarna, vi har fått in första prover och priser. Sen kom en kund och ville handla poncho och sen var Maria tvungen att rusa. Så kan det gå, vi ska ses till helgen istället.

blogg3-2  blogg3_8 blogg3_7  blogg3_5  blogg3_3

blogg3_1blogg3_10

 

Knätofs # rättvisa villkor

Written by Knätofs Knätofs. Posted in Knätofs

Vi har gjort en årsplanering för första gången. Där står fint och tydligt vad var och en ska göra varje månad. Vi började för tre månader sen och är redan lite sena med vissa grejer medan andra har fixats. Just nu är det julmarknadstider, vi har just varit med på Röda Stens julmarknad som vi kan rekommendera. Det kom massor med folk till den här underbara byggnaden vid Göteborgs inlopp. Om två veckor är det dags för Folk och forms julmarknad på Magasinsgatan mitt i Göteborg. Båda är nya marknader för i år. Det är kul med marknader, härlig människor och direkt respons på våra produkter.

tratten_uma_bebis

prickigkattvisning

Vi håller också på med nya prover för höst/vinter kollektionen 2014, nu har vi precis fått tillbaka första proverna och nästa gång jag träffar Maria ska vi diskutera hur vi ska gå vidare med produkterna. Höstkollektionen beräknas vara klar i februari då det är dags för plåtning och sen försäljning. Då åker vi till befintliga kunder och försöker hitta nya. Vi har också en agent som säljer våra produkter, som tar procent på försäljningen. Våra höstprodukter kommer till butik i augusti. Eftersom vi har ca 2 månaders leveranstid har vi ett litet lager på vår ateljé. Där har vi produkter som vi säljer mycket av och produkter till webbshopen. Den här hösten försökte vi få ut lite mer information om Knätofs, hur vi jobbar och hur vi tänker. Därför har vi skickat ut presentationsvykort, tvättråd och lite mer bakgrundsinformation om hur det fungerar med rättvis tillverkning, till våra återförsäljare. Så här beskriver vi Knätofs.

Färgstarkt, unikt och rättvist har blivit det Göteborgsbaserade företaget Knätofs signum. Accessoarerna och plaggen är tillverkade i Bolivia av hundra procent alpackaull och under rättvisa villkor. Hantverkarna gör varje produkt för hand.Knätofs formger utvalda produkter av hög kvalité med fokus på långsiktigt mode, där ponchos, sjalar, vantar och mössor ska kunna användas under många säsonger. Knätofs designers hämtar sin inspiration från den bolivianska kulturen och blandar det med former från den svenska naturen. Knätofs samarbetspartner i Bolivia garanterar miljövänlig tillverkning enligt internationella normer gällande tvättning, spinning och färgning av garn. Djurhållning, tillverkningsprocess, arbetsförhållanden och löner är godkända av organisationen Rättvis handel.

Maria jobbade som biståndsarbetare i nästan tre år på spinneriet där vi nu producerar våra produkter. Hon utvecklade den designavdelning som vi nu samarbetar med när vi tar fram nya accessoarer. Detta är en väldigt viktig länk för oss för att vi kan diskutera olika tekniska lösningar och tillsammans komma fram till bästa produktionssätt och utseende. De sköter också kvalitetskontrollen. Spinneriet producerar garnet och de har kontakt med hantverkare som tar med garn och stickbeskrivning hem för att sticka produkterna, sen lämnar de produkterna på spinneriet och får betalt. Vi har bara kontakt med spinneriets designavdelning. En del av hantverkarna använder handstickmaskin och andra stickar med stickor i knät. Vi har försökt att göra produkter som passar båda sätten eftersom en del hantverkare inte har råd att köpa in handstickmaskiner. På så sätt kan alla arbeta med våra produkter. Men sen är det ju svårt att styra vad vi säljer mycket av. Den produkt som vi har sålt mest av är vår poncho. Den fungerar fint till olika storlekar på kroppar och vi har den i nästan 20 färger. En favorit.

las artesnas

allafärger_liten

 

.

Knätofs # bakgrund

Written by Knätofs Knätofs. Posted in Knätofs

Jag heter Anna. Maria och jag har företaget Knätofs ihop. Det är inte alltid så lätt att jobba ihop, men det är kul. Vi hängde mycket ihop på HDK, där vi gick linjen Produktdesign. Maria hade målat och jag hade mest sytt kläder innan. Vi var mycket på skolan, ritade kroki, flamsade i caféet, hängde på skolpubarna och älskade att vara i textiltryckeriet. Vi gick ut år 2000 och då skiljdes våra vägar.

Jag fick jobb i London, som skodesigner på det gigantiska företaget Clarks där jag skulle designa skor för trendiga kollektionen Clarks Originals. Jag jobbade med storskalig produktion, långa beslutsprocesser, reste mycket och träffade roliga människor och arbetade jämt. Maria jobbade för Svalorna, som är en biståndsorganisation. Arbetsuppgiften var att utveckla en designavdelning på ett spinneri i Bolivia. Hon jobbade med hantverkarna för att utveckla deras designkunskap, för att de skulle förstå processen bättre och därmed utvecklas som hantverkare. Här var produktionen liten och alla plagg blev unika. Maria fick personlig kontakt med hantverkarna, hon reste runt på landsbygden och besökte olika byar. Det är på det här spinneriet vi utvecklar och producerar Knätofs produkter.

Emirates Catering

knatofs_bild_7

När jag var och hälsade på Maria i Bolivia föddes idén att starta ett företag tillsammans. Vi tänkte att vi skulle komplettera varandra fint, en med erfarenhet av storskalig produktion och en med erfarenhet av småskalig. Vår ambition var att vi skulle ha roligt och bara jobba med människor vi gillade.

Nu har det gått 5 år sen vi startade. Vi jobbar en eller ett par dagar i veckan med Knätofs, det beror lite på vilken del av processen vi är i. Maria jobbar 80 % på Formverkstan och jag är delvis föräldraledig, men också lärare i en distanskurs i skodesign och jobbar med Knätofs. Just nu är vi inne i en process där vi försöker strukturera upp saker och ting så att inte det administrativa ska ta för mycket kraft och tid. Till exempel har vi delat upp våra arbetsuppgifter. Detta för att det inte alltid är så lätt att hinna ses och diskutera allt tillsammans och för att vi har olika arbetstempo och tider som vi kan arbeta på. Jag är ansvarig för fakturering, bokföringsunderlag, pr och grafiskt material. Jag jobbar snabbt och kan ibland stressa Maria när jag vill ha snabba svar och direkt feedback på någon idé. Jag är inte så trevlig när jag är stressad. Maria tar hand om kontakten med vår producent och är ansvarig för sälj. Maria vill gärna ha lite längre tid på sig och har en struktur jag kan bli galen på. Vi designar tillsammans och drar upp riktlinjer för hur vi vill att företaget ska utvecklas. Det är svårt att få tid till det där framtidstänket när det ofta bara är det mest akuta som vi måste fixa med. Prislistor som snabbt ska fixas till en mässa, bilder som ska in i webbshoppen, produkter som ska ändras, beställningar som ska packas och nya produkter som ska ritas.

Vår ambition att bara arbeta med människor vi gillar har vi fortsatt med. Nu jobbar vi på att försöka ägna mer tid åt det som är roligt och som vi är bra på. Att göra roliga produkter, jobba ihop med härliga fotografer, snacka med sköna kunder på julmarknader och diskutera nya konstnärliga projekt.

knatofs_bild_1

Emirates CateringFoto / bildmontage: Pontus Johansson / Kim Karlsten