Knätofs # rättvisa villkor

Written by Knätofs Knätofs. Posted in Knätofs

Vi har gjort en årsplanering för första gången. Där står fint och tydligt vad var och en ska göra varje månad. Vi började för tre månader sen och är redan lite sena med vissa grejer medan andra har fixats. Just nu är det julmarknadstider, vi har just varit med på Röda Stens julmarknad som vi kan rekommendera. Det kom massor med folk till den här underbara byggnaden vid Göteborgs inlopp. Om två veckor är det dags för Folk och forms julmarknad på Magasinsgatan mitt i Göteborg. Båda är nya marknader för i år. Det är kul med marknader, härlig människor och direkt respons på våra produkter.

tratten_uma_bebis

prickigkattvisning

Vi håller också på med nya prover för höst/vinter kollektionen 2014, nu har vi precis fått tillbaka första proverna och nästa gång jag träffar Maria ska vi diskutera hur vi ska gå vidare med produkterna. Höstkollektionen beräknas vara klar i februari då det är dags för plåtning och sen försäljning. Då åker vi till befintliga kunder och försöker hitta nya. Vi har också en agent som säljer våra produkter, som tar procent på försäljningen. Våra höstprodukter kommer till butik i augusti. Eftersom vi har ca 2 månaders leveranstid har vi ett litet lager på vår ateljé. Där har vi produkter som vi säljer mycket av och produkter till webbshopen. Den här hösten försökte vi få ut lite mer information om Knätofs, hur vi jobbar och hur vi tänker. Därför har vi skickat ut presentationsvykort, tvättråd och lite mer bakgrundsinformation om hur det fungerar med rättvis tillverkning, till våra återförsäljare. Så här beskriver vi Knätofs.

Färgstarkt, unikt och rättvist har blivit det Göteborgsbaserade företaget Knätofs signum. Accessoarerna och plaggen är tillverkade i Bolivia av hundra procent alpackaull och under rättvisa villkor. Hantverkarna gör varje produkt för hand.Knätofs formger utvalda produkter av hög kvalité med fokus på långsiktigt mode, där ponchos, sjalar, vantar och mössor ska kunna användas under många säsonger. Knätofs designers hämtar sin inspiration från den bolivianska kulturen och blandar det med former från den svenska naturen. Knätofs samarbetspartner i Bolivia garanterar miljövänlig tillverkning enligt internationella normer gällande tvättning, spinning och färgning av garn. Djurhållning, tillverkningsprocess, arbetsförhållanden och löner är godkända av organisationen Rättvis handel.

Maria jobbade som biståndsarbetare i nästan tre år på spinneriet där vi nu producerar våra produkter. Hon utvecklade den designavdelning som vi nu samarbetar med när vi tar fram nya accessoarer. Detta är en väldigt viktig länk för oss för att vi kan diskutera olika tekniska lösningar och tillsammans komma fram till bästa produktionssätt och utseende. De sköter också kvalitetskontrollen. Spinneriet producerar garnet och de har kontakt med hantverkare som tar med garn och stickbeskrivning hem för att sticka produkterna, sen lämnar de produkterna på spinneriet och får betalt. Vi har bara kontakt med spinneriets designavdelning. En del av hantverkarna använder handstickmaskin och andra stickar med stickor i knät. Vi har försökt att göra produkter som passar båda sätten eftersom en del hantverkare inte har råd att köpa in handstickmaskiner. På så sätt kan alla arbeta med våra produkter. Men sen är det ju svårt att styra vad vi säljer mycket av. Den produkt som vi har sålt mest av är vår poncho. Den fungerar fint till olika storlekar på kroppar och vi har den i nästan 20 färger. En favorit.

las artesnas

allafärger_liten

 

.

Taggar:, , , ,