Hulda – en mönsterkollektion

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

4

– Mönster för en frisk fläkt i en sjuk miljö

Hulda kallar jag mitt examensarbete från Linnéuniversitetet och den består av två mönster särskilt framtagna för att sitta som draperier kring sjukhusängar för att skapa en mer trygg miljö för patienterna.

 

Min mamma har en kronisk njursjukdom som gör att hon då och då måste njurtransplanteras. Detta har gjort att både jag, mamma och min familj har tillbringat mycket tid i sjukhus. Och vi vet hur viktigt det är att man kan känna sig trygg och hemmastadd i en annars väldigt osäker miljö.

 

Med projektet vill jag diskutera hur vi ser på friskvård vs sjukvård. På sjukhuset där jag gjorde mina studiebesök planerades det att fasa ut alla lösa textilier pga. dessa behöver tvättas en gång om året, dessa ska istället bytas ut mot galontyg och draperierna mot galonbeklädda vikväggar. Jag påstår att textilier hjälper till att göra en sjukhusmiljö mer medmänsklig och kan hjälpa till med att skapa en tryggare miljö för patienterna i en tid där man är extra utsatt och osäker.

2

 

Till Formex mässan i våras nytryckte jag mönsterna på ett vackert linnetyg och ställde där ut dem tillsammans med en kompletterande kollektion brickor för att tillföra färg och lugn i vardagen. Eftersom jag vill att mina produkter ska vara hållbart producerade så är mina brickor gjorda av FSC märkt björkfaner i Nybro och mina tyger är tryckta på tyg av Lin i Borås.

 

3

 

Brickorna och mina tyger hittar ni här.

loganordic

Köp dig fri, om design, överlevnad och konsumtion

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

köp4

Köp dig fri, om design, överlevnad och konsumtion. Besvarar och diskuterar vanliga frågor om konsumtion och hållbarhet. Jag tycker att boken på ett bra sätt visar att allt inte är svart och vitt utan att det finns flera sidor av myntet. Boken är uppbyggd så att i varje kapitel besvaras en hållbarhets inriktad fråga. Du kan själv välja att bara läsa svaren på de frågorna du är intresserad av eller att sträck läsa hela boken. Även denna bok är skriven på ett bra och lättförståligt sätt och riktat sig till oss vanliga konsumenter.

Vad kan vi göra och vilka val bör vi göra?
Så här står det om boken på Adlibirs ” Det handlar då inte främst om att shoppa mindre, följa ett visst stilmässigt ideal eller att all tillverkning måste ske i Sverige. Utan om etik, transparens och debatt. Om att vi återigen måste börja efterfråga och värdera kvalitet. Med Köp dig fri! menas förstås inte heller att slippa undan från ansvar, utan raka motsatsen. Att vara beredd att betala det fulla priset för etiskt juste konsumtion.”

köp3 köp2 köp1

 

loganordic

Filmer: The Story off Stuff

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

The story of stuff började som en tecknad youtube film och har nu utvecklats till en hel rörelse! Jag gillar verkligen deras filmer och just filmen the story of stuff var en film som spelades varm på designprogrammet i Växjö. Se den jag tycker att de förklarar världen och varför vi är där vi är idag på snyggt och intressant sätt!

Deras hemsida finns här

 

loganordic

Hur går min design ihop med mitt miljöengagemang?

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

När jag ska skapa något så har jag ett antal kriterier som jag försöker uppfylla för att rättfärdiga att sätta fler produkter till världen. Det kan vara allt från att jag med min idé bidrar till att skapa en bättre värld eller att jag helt enkelt vill erbjuda produkter som är schysst tillverkade, med bra material och som ska hålla länge.

 

Jag vill att:

Mina produkter som säljs i Sverige också ska vara producerade i Sverige.

Jag vill använda mig av bra material som har lång hållbarhet och är snälla för miljön.

Jag vill att mina produkter ska tillverkas på ett bra sätt.

Jag vill att mina produkter ska långsiktiga, dvs. De ska ha bra kvalitet så de varar länge. Detta innebär också att de inte får vara allt för trendkänsliga då de ska hålla längre än en säsong.

Jag vill också att mina kunder ska känna sig tillfreds med mina produkter. Om man är nöjd med de produkter man har så köper man inte nya.

 

loganordic

Kollaps: Livet vid civilisationens slut

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

kollaps4

 

Denna bok hade vi som kurslitteratur i Växjö och den har inte lämnat mig sedan dess. I Kollaps livet vi civilisationens slut försöker David Jonstad förklara hur vi har hamnat där vi står och hur vi kan gå vidare. Han har delat in boken i tre delar. I första delen ger han exempel på andra civilisationer som tidigare har kollapsat, exempelvis romarriket och mayaindianerna. I Andra delen förklarar han på ett lättförståligt sätt hur vi har hamnat där vi är idag genom exempelvis överkonsumtion av både energi och produkter. I sista och tredje delen ger han exempel hur vi skulle kunna ta oss igenom kollapsen och faktiskt bli smartare genom det.

»Säkert är att världen behöver nya kulturella berättelser för att förstå sin drastiskt transformerade samtid. Varken myten om apokalypsen eller myten om den eviga tillväxten kommer att vara till mycket hjälp. Det finns något mellan på och av, mellan bländande ljus och becksvart mörker.«

Jag gillar att Jonstad har skrivit en bok som är lättförstålig och som till och med trots sitt tuffa ämne kan få en att småfnissa genom roliga metaforer och humoristiska meningar.

 

kollaps2

 

»Äntligen någon som inte bara sätter ord på den där gnagande känslan att en kollaps av samhället är något som mycket pekar mot, utan också diskuterar hur vi kan överleva den och gå vidare med ett alternativt samhällsbygge.«

ANNIKA CARLSSON-KANYAMA, FORSKNINGSCHEF PÅ TOTALFÖRSVARETS FORSKNINGSINSTITUT, FOI

»Kollaps är en hoppfull bok som visar att samhälleliga sammanbrott inte behöver vara så skräckinjagande som vi tror. Den föreslår bärkraftiga förhållningssätt och praktiska alternativ till den moderna människans allt mer ohållbara livsstil. David Jonstad levererar ett modigt och oerhört viktigt budskap.«

ALF HORNBORG, PROFESSOR I HUMANEKOLOGI VID LUNDS UNIVERSITET

 

loganordic

 

Att engagera sig i hållbar utveckling

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

Screen Shot 2014-07-14 at 19.14.52

Jag valde att gå ett designprogram med hållbarutveckling då jag tyckte att det var det enda alternativet för mig, då vill vara med att skapa en bättre värld. Även att om jag skulle vara med att sätta fler prylar till världen så ska det vara med ett hållbart tänk och utförande.

Som privatperson finns det mycket man själv kan göra för att bidra till en bättre värld. Det finns ”småsaker” så som att duscha mindre, åka mer kollektivt, äta mindre kött eller en sådan enkel sak som att använda vattenkokaren när du ska koka vatten istället för att värma vattnet från grunden på spisen.

 

Världsnaturfonden har ett jätte bra test där man kan testa hur stort ens ekologiska fotavtryck är, Dvs. hur många planeter som skulle behövas om alla på jorden skulle leva som du själv gör. Jag tycker att det är ett jätte nyttigt test man kan göra då och då som verkligen få en att tänka på hur man lever sitt liv. Hos mig brister det vid resorna, jag har häst och att ta sig till stallet tar 30 minuter enkel väg varje dag. Det blir en hel del timmar i vecka med bilkörning.

Själv fick jag 2,87 planeter. Hur många får du?
Testa dig här!

loganordic

Stefans lilla gröna

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

stefan5

Det finns en man som heter Stefan Sundström, han är en av mina största förebilder. Förutom att han gör bra musik så är han också en alldeles underbar författare. Sundström försöker leva som han lär och försöker skapa en hållbarare värld. Allra helst vill han bli självförsörjande. I hans bok Stefans lilla gröna skriver han om sin relation till trädgården, hur man odlar, om sin kompost och om hur han gör sitt eget snus.

Boken innehåller helt underbara texter och de vackraste bilderna.

Vill ni höra hur hans musik låter? Klicka här så kommer ni till hans singel Grön Grön Grön

Så här står det om boken på Adlibris
”Det här en en bok om något omöjligt och väldigt roligt.
Stefan Sundström – sångaren och låtskrivaren –
tar dig med ut i sin trädgård.

Den där världen där han, steg för steg, försöker göra sin
egen mat. Försöker leva lite mer som man lär.
Det är en underbart berättelse om att sura sin mört,
gräva sin kompost och odla med mycket kärlek.
Stefan försöker bli oberoende även om han vet att det
inte går fullt ut.

För ibland är de små stegen de som förändrar våra liv.
Vi har trots allt bara en jord .

Följ med ut i Stefans trädgård och gör den lite större.”

stefan4 stefan3 stefan2 Stefan1

loganordic

 

Handvävning

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

I Våras var jag genom Önnestad folkhögskola med i en tävling som Riksföreningen för handvävning anordnade. Tävlingen gick ut på att man skulle designa en nytt tyck till deras tygkasse. Man fick göra vad man ville bara bidraget var handvävnings relaterat. Så här var min motivering:

”Skyttlarna står för våra förfäders slit och lycka när de tog fram sina egna tyger. Skyttlarna står för en stolthet som alla handvävare borde känna. Vi kan hantverket, vi förstår slitet, vi uppskattar textilierna!”

kasse_2014

En del av priset var en intervju i riksföreningen för hansvävnings medlemstidning, denna har nu kommit ut på deras hemsida, och den blev så himla bra!

Här är ett utdrag där jag pratar om handvävningens framtid:

”Kajsa tror att vi behöver få en större respekt för textilier och hantverket bakom de kläder vi använder. Hon ser att detta börjar ske i allt större utsträckning där intresset för och debatten kring hållbarutveckling är en viktig del. Kajsa tror på att engagera folk i alla åldrar i vart textilier kommer ifrån och hur de skapas, informera och inspirera så att det inte går i glömska. Vi behöver stötta de eldsjälar som aktivt håller handvävningen levande och tillsammans kämpa för att det textila hantverket ska få en bättre status. Vi kan börja med att se till oss själva, hur bidrar jag med att vävning och hantverket ska få en högre status? Prata med vänner och bekanta om vilka val man kan göra. Som exempel att stödja lokalproducerat, stöd en vävare, köp en handvävd matta. Vävning är en konstform, vårt arv, en kulturskatt, en del av vår historia som behöver bevaras!”

Om du vill läsa hela intervjun så finns den här!

Jag gillar verkligen att väva och efter året på Önnestad så är det verkligen något jag kommer fortsätta med och ta med mig i mina designprojekt. Jag tycker det finns ett sådan lugn i att se ett tyg växa fram genom mina egna tramptag, från garn till färdig produkt. Det blir som en slags meditation.

bild_2 copy

 

loganordic

Rapport!: en bok om att göra mönster

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

mönster4

Jag älskar att sitta och skapa mönster, att sitta och föröka hitta den perfekta balansen mellan olika objekt är så fängslande. Att göra mönster är nästan som att jobba med ett ända stort pussel, det är många små bitar och man vet inte alltid hur det ska sitta, man måste prova sig fram.

En annan som också älskar mönster är Lotta Kühlhorn. Hon har till och med skrivit en bok om mönster. Kühlhorn skapar härligt färglada mönster med ett kul retro perspektiv och i hennes bok hittar man underbar inspiration och man får lära känna hennes sätt att jobba. Jag tycker att boken innehåller väldigt inspirerande bilder och text. Ett måste i bokhyllan för en mönsterälskare!

Så här står det om Lotta Külhorn på Adlibris ”Lotta Kühlhorns framgång kan till en del förklaras av att hon står med ena foten i traditionellt konsthantverk, och den andra i det senaste inom konst och design. Hon inspireras lika mycket av en gammal broschyr om virkning från Svensk hemslöjd, som av Vivienne Westwoods senaste kollektion på Fashion Week i London.”

mönster3 mönster2

mönster1

 

loganordic

 

Ny vecka, Hej alla!

Written by Kajsa Rolfsson. Posted in Kajsa Rolfsson

DSCF8199

Hej!

Mitt namn är Kajsa Rolfsson och det är jag som kommer blogga på Kravallslöjd denna vecka!

Jag är stationerad i Kristianstad i Skåne och jobbar just nu som frilansande designer med inriktning på grafisk design och mönster och såklart hållbarhet. Jag har tidigare en examen i design med inriktning hållbar utveckling och har jag nu gått ut en ettårig textil linje på Önnestads folkhögskola.

Jag brinner för hantverk, mönster, grafisk design och hållbar utveckling. Mönster och ornamentik har alltid fängslat mig, det är något speciellt med dess rytmik och förmåga att berätta något som hänför mig. Jag vill inspirera, beröra och berätta något med min design och där tycker jag mönster är ett alldeles ypperligt medium.
Samtidigt som jag jobbar som frilansande designer så jobbar jag nu i sommar även som personlig assistent. Denna vecka kommer jag att jobba mestadels natt och har därför förberett ett antal blogginlägg som jag kommer varva med lite live uppdatering på dagarna. Jag kommer bland annat skriva om mitt skapande, mina favoritböcker, om hållbar utveckling och om hur jag ser på hantverk och textilier.

Jag har en hemsida som finns här, Instagram, och en webbshop som ni hittar
här på Nordic design collective

loganordic