Trädgård & trähantverk

Written by Jonny Nylund. Posted in Ruben Persson

(Notering från Kravallslöjd detta inlägg föll bort förra söndagen då servern strulade, vi publicerar det därför idag istället)

Trähantverket och trädgårdsanläggandet är två passioner som har befruktat varandra mycket genom åren, från början satte jag ut skulpturer i trädgården, men efterhand har det ofta vuxit ihop till en enhet. På första bilden är det en nygjord blomsterlåda som mitt jobbargäng har hjälpt mej snickra, måla och spraya. Under vintern äter vi frukt och sparar kärnorna för att så på våren, och ibland blir resultaten så ståtliga att de vanliga krukorna inte är stora nog. Plantan i lådan kom ur en passionsfruktskärna förra våren.


De stora trästrukturerna är ett fantastiskt komplement i trädgårdsbygget. Dels kan byggandet och målningen hålla oss sysselsatta under vintern och så är det himla fint att kunna börja säsongen med att sätta ut de nyoljade strukturerna, de skapar en härlig miljö att börja odlandet kring där det annars kan kännas rätt utsatt och naket med bara tomma växtbäddar och grå lerjord. På bilden är ett växtstöd som håller upp en blåvinda -som till vår besvikelse nått sin fulla höjd när bilden togs och aldrig täckte in hela ställningen.  Nästa bild är ett skulpturfundament för luktärtor.

Granstammarna i strukturerna kommer från skogsremsan som omger gården där gruppboendet ligger. Vi lånar ut våra hagar till en karl som håller hästar och fällde granarna för att gräset skulle växa bättre. Nästa bild är en portal som är ingången till en kollegas permakultursprojekt. Och så härligt det var att få plocka fram några sommarbilder..

Trädgårdsmässan
För ett par år sedan, innan vi byggt vårat växthus var vi utomhus blev vi inbjudna att delta i trädgårdsmässan uppe i Älvsjö. De har en tävling där besökarna kan rösta på den installation de tycker är finast. Det här året var temat ”en drömbalkong” och vi hade väldigt roligt när vi smällde ihop vårat möblemang. Balkongen som vann tävlingen var sammansatt av möbler och prylar ur det årets IKEA-katalog, så våran designtanke står fortfarande fri och outexploaterad.

Hantverkstempel
En annan tanke som dök upp under grovslöjdandet med granstammarna var möjligheten att bygga en anslående struktur som kan samla människor och inbjuda dem till att slå sig ned och inspirera dem att hantverka tillsammans under meditativa – eller extatiska, former. Strukturen skulle gärna vara portabel för att kunna sprida hantverksglädje lite varsomhelst. Här har jag haft min kollega Shelley Sharr med från första  tanken till vinterns fantasi om ett hantverksmöta i maj 2012 med fyrahundra deltagare samlade för att uppföra en HANTVERKSKATEDRAL.Det är ett pågående projekt och första bilden är från experimenterandet med det första templet. Andra bilden är från Orionskolan på Gotland där Shelley smällde ihop ett sju-pelars tempel tillsammans med åttondeklassarna där. Nästa tempel står på gården där jag jobbar och är tillverkat tillsammans med mitt gäng. Sista bilden är ett tempel i småland, uppfört tillsammans med min hantverksbybrorsa, arkitekten Daniel Ängmo

Så, det blev ju ett bra svep över de aktuella hantverksgärningarna i min vardag, och själva bloggandet blev ju en genomkörare i datahantering så att jag kanske kan ta och styra upp min hemsida. Det fungerade rätt himla fint ett tag med sprays automatiska foto albums-sidbyggare men när de sålde av sitt webhotell blev verktygslådan och tekniken helt annorlunda och jag tappade tråden för ett tag. Hemsidan finns på www.human-nature.se och är tänkt att visa gamla projekt, och kommande, för nu med de första våraningarna börjar ju skaparsaven att stiga.

Tisdagskväll

Written by Ruben11. Posted in Ruben Persson

På väg hem från jobbet tittade jag in till de här unga stjärnorna på seminariet som ligger strax utanför Järna. De är här och utbildar sig till sociala entreprenörer under ett år och ska lära sig hur man styr upp problem där man stöter på dem ute i världen. Utbildningen har en hemsida på: www.yip.se

Jag har hängt med ungdomarna sen utbildningen startade för tre år sedan och haft workshops med Hantverksbyn för dem för att visa vilket festligt och kraftfullt verktyg hantverk kan vara i sociala sammanhang.

Nu är studenterna uppdelade i grupper och de har valt olika biståndsprojekt ute i världen -att besöka, lära känna och förhoppningsvis, berika dem på något vis. Så snart ska Jan från Tyskland, Jared från Sydafrika och Laura från Amerika på bilden fara till ett biodynamiskt odlingskollektiv i Dominikanska republiken och bland annat bygga/restaurera en lekplats i anslutning till en Waldorf-förskola. Vi har hängt lite i vinter och resonerat om hur man sätter ihop stolpar och fäster dem i marken så att det ska hålla och vilka verktyg som kommer att behövas. Man kommer att kunna följa äventyret på: www.groundtoplay.wordpress från slutet av februari.

Written by Ruben11. Posted in Ruben Persson

Kravallslöjd..

En lång januarimåndag börjar se sitt slut och jag är inte riktigt lika pigg och skarp som jag hoppats vara när jag ska börja skära ut konturerna runt mitt hantverksutövande,

men det är ju jobbet förstås.

Jag drömde länge om konsten som ett sätt att nå ut till människor, att försöka beröra och påverka och förtrolla, men det var först när jag helt enkelt satte mej ned och täljde och bjöd de nyfikna, förbipasserande att sitta ned, ta en kniv och en träbit och hänga lite som det efterhand gick upp för mej att det var ju precis exakt DÄR som jag verkligen upplevde KONSTENS kraft och möjlighet att göra skillnad, och att KUNSKAPEN blir relevant först när det finns en fråga eller reellt problem att ha  en dialog kring, och att HANTVERKET aldrig slutar fascinera och ställa upp nya utmaningar.

Just nu när en måndagnatt slog över i tisdag så tänker jag på jobbet förstås. Tillsammans med ett brinnande trädgårdsintresse tog ju hantverket mej till ett litet gruppboende där det behövdes en meningsfull och utvecklande dagverksamhet för människorna där.

Det var för fem år sedan, och här under uppbyggnaden av verksamheten har hantverket verkligen haft många skepnader och användningsområden. Det var väl mest ett tidsfördriv i början, när mina gängmedlemmar upptäckte världen på egen hand, men sen blev det en utmärkt avledande manöver vid behov och efterhand en lysande underhållning, som överraskningar och tankeställare och sen en mycket uppskattad träskulptur-on-demand tjänst när gänget insåg möjligheterna.

Sedan började vi experimentera med träskärning och andra pyssel som sysselsättning och så har det naturligtvis satt spår i alla former i de trädgårdsanläggningar vi hade som basuppgift. För att ha ett konkret mål med pysslandet så har vi farit iväg till en närbelägen julmarknad de senaste åren för att tjoa och dona och bjuda ut våra alster till en förbluffad publik.

Jag plockade undan de sista resterna från årets marknad idag för att bereda plats för det mer vårbetonade hantverket. Jag gör väl egentligen det mesta själv, ibland är personalen med men gänget är med och hänger och pratar och tycker och sandpapprar och målar och gör sina egna prylar. Här är lite bilder..